Artikkelit | 3.6.2021

Päiväkoti ja hoivakoti arkea jakamaan Lohjalla

Hoivatilat toteuttaa yhteisöllisen palvelukiinteistön Lohjan Hiidensalmelle. Kauniissa maisemassa Lohjanjärven rannalla, tämän kesän Asuntomessualueen kumppanuuskorttelissa, tulevat rinta rinnan toimimaan päiväkoti ja hoivakoti, palveluntarjoajina Pilke päiväkodit ja Attendo.

Kolmiryhmäisessä Pilke luontopäiväkoti Ulapassa tulee olemaan 54 päiväkotipaikkaa 0–5-vuotiaille lapsille. Pilke päiväkotien toimitusjohtaja Minna Martikainen odottaa toiminnan käynnistymistä innolla:

– Se, että meidän kanssamme samassa rakennuksessa ja pihapiirissä toimii hoivakoti, luo toiminnalle aivan erityisen ulottuvuuden ihmiselämän kehityskaaren kannalta. Meillä on vastaavista kohteista erittäin lämpimiä kokemuksia Turusta ja Lahdesta, Martikainen kertoo.

Päiväkodin väki tulee tekemään paljon yhteistyötä Attendo Hiidensalmen kanssa, toki hoivakodin asukkaiden terveydentila ja kunto sekä koronatilanne huomioiden. Suunnitelmissa on yhteisiä juhlia, askartelua ja muuta ohjattua toimintaa sekä ulkoilua. Martikaisen kokemuksen mukaan vanhukset nauttivat lasten näkemisistä, äänistä, yhteisistä hetkistä ylipäätään – joskus aika arkisilta tuntuvat asiat voivat tuoda suurta iloa. Myös lapset iloitsevat yhteisestä ajasta ja aktiviteeteista, ja parempikuntoiset vanhukset voivat esimerkiksi tarjota lapsille ekstrasyliä.

Parhaat puitteet luontopainotukselle

Ulappa on luontopainotteinen päiväkoti, mikä oli Minna Martikaisen mukaan oikeastaan itsestäänselvyys.

– Sijainti vehreässä maisemassa järven rannalla suorastaan pakottaa siihen, olisi ollut synti jättää tämä ympäristö huomioimatta. Lisäksi meillä Pilkkeellä on huomio ympäristöasioissa myös isommassa mittakaavassa, esimerkiksi työn alla on parhaillaan ympäristösertifiointi.

Luontopainotteista toimintaa tukee myös koko korttelin yhteispiha, jonka suunnittelu toteutettiin kestävän ympäristörakentamisen pilottihankkeena. Tarkoituksena on vaalia luonnon prosesseja, kuten veden kiertokulkua, elävää maaperää ja kasvillisuusalueiden monimuotoisuutta. Myös tämä luo upeat puitteet päiväkodin arkeen, jossa korostuvat erilaisten luonnonilmiöiden tutkiminen, ihmettely ja retkeily.

Korttelin pihaan tulee runsaasti kasvillisuutta, myös syötäviä kasveja sekä viljelylaatikoita, joiden myötä lapset pääsevät myös itse upottamaan kädet multaan, seuraamaan kasvien kasvua sekä nauttimaan sadosta. Tarjoaapa luonnonmukainen piha oivallisen alustan myös pieneliöihin, kuten kastematoihin ja muihin ötököihin tutustumiseen.

Päiväkodin omaan pihaan tulee paljon luonnollisia materiaaleja, kuten käsittelemätöntä puuta ja kunttaa. Kiipeilytaitoja kartutetaan puiden runkojen päällä ja pintamateriaaleissa suositaan luonnollisia vaihtoehtoja, kuten hiekkaa ja soraa. Toki myös tehdasvalmisteisia leikkivälineitä pihasta löytyy.

Minna Martikainen toteaa, että elämme nykyään aika hygieenisessä maailmassa, mikä saattaa joskus heijastua lasten luontaiseen taipumukseen ihmetellä ja tutkailla luontoa.

– Aikuisten näkökulmastahan ajatellaan usein, että mitä enemmän ja isompia rakennettuja leikkivälineitä, sen parempi. Lapsen näkökulmasta taas aidot, usein pienet jutut vetävät eniten puoleensa: multakasa, lätäkkö, aivan parasta, nauraa Martikainen.

Kumppanuuskorttelin pihaa elävöittävänä elementtinä soljuukin vesi, palvelukiinteistön molemmilla piha-alueilla: katolta johdettu sadevesi pulpahtaa pintaan hoivakodin pihassa ja suuntaa aidan alitse päiväkodin pihaan tuottamaan riemun pirskahduksia vesileikkipaikalle.

Hyvää kumppanuutta lukuisissa hankkeissa

Pilkkeen päiväkoteja toimii lukuisissa Hoivatilojen rakennuttamissa ja omistamissa kiinteistöissä ympäri Suomen, ja usein lähtökohtana on ollut osallistuminen yhdessä kuntien järjestämiin tontinluovutuskilpailuihin. Asuntomessuille Pilke päiväkodit osallistuu nyt toista kertaa Hoivatilojen kanssa, aiempi yhteinen messukohde rakennettiin Poriin vuonna 2018. Martikainen on yhteistyöhön tyytyväinen.

– Hoivatilojen toimintatapaan kuuluu asiakkaan tarpeiden aito huomioiminen. He ovat innovatiivisia ja lähtevät hyvän pohdinnan kautta etsimään ja kehittämään erilaisia ratkaisuja, mikäli sellaisia tarvitaan. Toiminnassa on vahva suunta eteenpäin, sanoo Martikainen.

Martikaisen mukaan Hoivatilojen vahva halu kehittää toimintaa on näkynyt messuyhteistyössä: Porin kohde oli molemmille ensimmäinen laatuaan, mikä näkyi monessa asiassa. Nyt on edetty selkeästi kehitetyn konseptin mukaan ja toiminta sekä viestintä esimerkiksi messujärjestelyistä on hyvin organisoitua.

Martikainen toivoo lohjalaisten löytävän keskustan läheisyyteen valmistuvan uuden Pilke-päiväkodin. Varsinainen toiminta palvelusetelipäiväkodissa alkaa Asuntomessujen päätyttyä, mutta leikin riemuun ja tunnelmaan tiloissa päästään jo tapahtuman aikana: messujen lapsiparkki tulee toimimaan päiväkoti Ulapan viihtyisissä tiloissa.


Hoivatilat toteuttaa yhteisöllisen palvelukiinteistön Lohjan Asuntomessuille. Toiveiden kortteli -konseptin mukaisessa kokonaisuudessa yhdistyvät varhaiskasvatus sekä ikäihmisten asuminen ja hoivapalvelut. Palveluntarjoajina tulevat toimimaan Pilke päiväkodit ja Attendo, ja hankkeen yhteistyökumppaneihin lukeutuu myös KONE Hissit Oy.

Edellinen Seuraava