Artikkelit | 8.5.2024

Hoivakampus Geelissä: Räätälöityä yhteisöllistä hoivaa

Hoivaan ja hyvinvointiin suhtaudutaan Geelissä, Belgiassa eri tavoin kuin perinteisissä hoivakodeissa. Eri tasoista hoivaa tarvitseville löytyy uusi koti Aedifican innovatiiviselta hoivakampukselta Geelistä. Kampuksen 132 tilavaa huoneistoa on toteuttu niin, että asukkaat voivat säilyttää itsenäisyytensä ja arvokkuutensa.

Hoivakodissa Geelissä toiminta-ajatuksena on luoda hyvinvointia asukkaille. Kampuksen tilavat huoneistot ovat tässä tärkeitä.

Laadukkailla asuintiloilla vahvistetaan asukkaiden identiteettiä ja itsenäisyyttä, mikä on ratkaisevan tärkeää heidän hyvinvoinnilleen, sanoo hoivakampuksen rakennuttaneen ja sen toiminnasta vastaavan voittoa tavoittelemattoman johtaja.

– Läheiset käyvät useammin ja viipyvät pidempään, koska he voivat viettää aikaa tilavassa ja miellyttävässä ympäristössä yhdessä asukkaidemme kanssa. Vahvistamalla sosiaalisia yhteyksiä torjumme yksinäisyyttä ja luomme hyvinvointia.

Hyvinvointi liittyy läheisesti ihmisen arvokkuuden kokemukseen, ja siksi hoivakodin asukkaita autetaan elämään mahdollisimman vapaasti ja itsenäisesti. Itsehoitoon kannustetaan niin paljon kuin mahdollista.

Toisin kuin perinteisissä hoivakodeissa, jokaisessa huoneistossa on oma keittiö. Näin asukkaat voivat valmistaa ruokansa itse ja he voivat myös aterioida perheen kanssa tarvitsematta mennä kampuksen yhteisiin tiloihin. Tällä tavoin huoneistot parantavat asukkaiden perheiden yksityisyyttä.

Kotoa ei tarvitse enää muuttaa

Hyvinvointia lisää myös tarjottavan hoivan joustavuus. Asukkaiden ei enää tarvitse muuttaa silloin, kun heidän hoivan tarpeensa lisääntyy.

Ihmiset voivat muuttaa tänne, vaikka he eivät vielä tarvitsisi hoivaa. Huoneisto pysyy heillä riippumatta hoivan tarpeen muuttumisesta.

Flanderin hallituksen tukemassa pilottihankkeessa Geelissä voi myöntää hoivarahoitusta joustavasti asukkaiden hoivan tarpeiden mukaan riippumatta siitä, minkä tyyppisessä kodissa he asuvat.

– Tämä uusi järjestelmä tarjoaa ratkaisun myös pariskunnille. Täällä pariskuntien ei täydy muuttaa erilleen silloin, kun toinen osapuoli tarvitsee enemmän hoitoa kuin toinen. Silloinkin, kun molemmat osapuolet tarvitsevat paljon hoivaa, he voivat edelleen elää yhdessä pariskuntana.

Ratkaisusta iloitsee hoivakodin asukas Walter Stoelmans.

– Voimme pysyä yhdessä vaimoni kanssa ja elää mukavasti omassa kodissa samalla, kun vaimoni saa tarvitsemaansa hoivaa.

Hoivakoti on suunniteltu osallistavaksi yhteisölliseksi hankkeeksi. Vanhusten lisäksi kampuksella asuu nuoria, jotka tarvitsevat hoivaa esimerkiksi aivovamman vuoksi.

Hoivakampuksella pyritään ottamaan toimintaan mukaan ja aktivoimaan lähialueen asukkaita. Kampuksen ravintola on kaikille avoin, ja sitä voidaan käyttää yhteisöllisenä työtilana. Lisäksi kampuksella tarjotaan paikallisille täydentäviä hoitopalveluja, kuten lasten päivähoitoa, ja siellä on myös lääkärin vastaanotto.

Edellinen Seuraava