Artikkelit | 30.4.2024

Nonna Lumina – Turvaa, tarpeellisia palveluja ja yhteisöllistä asumista

Ikäihmisten yhteisöllisen asumisen ratkaisuja edistetään uuden lainsäädännön myötä. Yhteisöllistä palveluasumista tarjoaa aivan Oulun keskustaan vuoden 2023 lopulla valmistunut palvelutalo Nonna Lumina. Saman katon alta löytyvät asumisen palvelut, jotka tuovat turvaa ja hyvinvointia arkeen, yhdessäoloa unohtamatta.

– Odotan innolla, millaista kivaa asukastoimintaa asukkaat ja henkilökunta yhdessä keksivät, Nonna Luminan johtaja Pauliina Pitkänen iloitsee. Myös Irja Huovinen odottaa mukavaa yhdessäoloa muiden asukkaiden kanssa.

Nonna Luminan tilat on suunniteltu käyttäjiään varten. Asukkaiden omien rauhallisten asuntojen lisäksi talossa on kolme isoa ja viihtyisää yhteisöolohuonetta, joissa vietetään aikaa monin eri tavoin. Palvelut järjestetään kunkin asiakkaan omien tarpeiden mukaisina palveluina, erillään asumisesta: toinen kaipaa esimerkiksi kotihoitoa, joku muu taas ruokapalvelua.

– Toiminnan aloitus on sujunut todella positiivisesti, ja asukkaat ovat olleet tyytyväisiä. Aika monelle syy muuttaa tänne on yksinäisyys ja se, että kaipaa muiden ihmisten seuraa. Siltä osin asukkaiden odotukset ovat jo täyttyneet, kertoo Nonna Luminan johtaja Pauliina Pitkänen.

Yhteisöllisyys on Nonna Luminan arjessa isossa osassa. Asukkaille järjestetään joka päivä yhteistä mukavaa tekemistä, ja se on myös Nonna-talojen palvelulupaus.

– Joulun alla oli yhteisiä jouluaskareita, myöhemmin on tulossa esimerkiksi jumppaa. Yleisesti toiminta voi olla esimerkiksi erilaisia tietopaketteja tai ihan arkiliikuntaa. Joka päivä on kahvittelu samaan kellonaikaan, se on meillä aina vakio, Pitkänen antaa esimerkkejä toiminnasta.

Yhteisötoimintamme on asukaslähtöistä ja mahdollistavaa. Jännityksellä odotamme, mitä kivaa asukastoimintaa Nonna Luminan asukkaat keksivät yhdessä henkilökunnan kanssa.

Pitkänen mainitsee, että yhdessäoloa ja sitä kautta mukavia kohtaamisia syntyy ohjatun toiminnan lisäksi asukkaiden kesken spontaanisti. Esimerkiksi televisiota on saatettu päätyä katsomaan illalla yhdessä tuumin. Myös omaisten kanssa voi Nonna Luminassa viettää vaivattomasti aikaa yhteisissä tiloissa.

Nonna Luminan käyttäjät on otettu huomioon niin tyylissä, ergonomiassa kuin materiaaleissa. Kokonaisuus on aisti- ja muistiystävällinen sekä tietenkin turvallinen ja esteetön. Irja Huovinen oli hyvillään muutosta uuteen asuntoonsa.

Turva yötä päivää

Yksi Nonna Luminan asukkaista on oululainen Irja Huovinen, 84, joka teki muuttoa uuteen kotiinsa joulukuun puolen välin tienoilla. Huovinen kiinnostui Nonna Luminasta alun perin juuri sen monipuolisten palveluiden vuoksi.

– Minulla on ikää jo sen verran riittävästi, että olen sataprosenttisesti invalidi. Tällä hetkellä pärjään kyllä vielä, mutta koko ajan menee kunto alaspäin. Tuntuu, että nykyisin palveluja viedään lähinnä pois ja naapuriapu on paras apu. Täällä on yötä päivää turva ja muutenkin kaikki tarvittavat palvelut samassa paikassa, Huovinen miettii.

Huovinen varasi asunnon Nonna Luminasta heti kun mahdollista, jotta varmaisi saisi paikan. Mikäs sen parempaa, hän toteaa mutkattomasti yhteisöllisestä asumisesta. Vaikka Huovisen muutto oli haastatteluhetkellä vielä edessä, hän oli jo ehtinyt istua samaan pöytään muiden asukkaiden kanssa tutustumisen merkeissä.

– Jos haluaa seuraa, sitä kyllä löytyy, mutta jos tahtoo omaa rauhaa, voi mennä omaan kotiin. On myös monta kerrosta, mistä valita paras paikka. Odotan muuttoa kovasti.

Viisaasti suunnitellut tilat

Nonna Luminan tilaratkaisut keräävät Pauliina Pitkäseltä paljon kiitosta. Palvelutalon asukkaat on huomioitu viimeisen päälle. Kokonaisuus on aisti- ja muistiystävällinen sekä esteetön ja turvallinen.

Käyttäjät on otettu huomioon niin tyylissä, ergonomiassa kuin materiaaleissakin. Tuolit ovat seniorituoleja ja valaistus on mietitty niin, että huoneissa on tunnelmavalaistusta, mutta tarpeen tullen myös kirkkaampaa valoa. Joka kerroksessa on omat värinsä, millä stimuloidaan muistia.

Yhteisöllisen palveluasumisen mukaisesti Nonna Luminan asuntojen neliömäärä on suhteellisen pieni, koska yhteisiä tiloja on paljon. Pitkäsen mukaan moni asukas on kuitenkin sanonut yllättyneensä iloisesti siitä, miten tilavan tuntuinen oma asunto on ollut. Suunnittelu on osattu tehdä viisaasti.

Yhteisöllisen asumisen käytänteiden mukaisesti Nonna Luminassa on paljon yhteisiä tiloja, joissa voi viettää aikaa muiden asukkaiden ja omaisten kanssa.

Pitkäsen mukaan toiminnan käynnistämisessä ei ole ollut mitään suurempaa haasteita. Hän iloitseekin siitä, että Hoivatilojen työntekijöiden kanssa asioidessa on aina tunne, että kommentit viedään varmasti eteenpäin.

– Jari Lehto on ollut tässä hankkeessa rakennuttajapäällikkö, ja hänen kanssaan pystyy puhumaan asiasta kuin asiasta. Olen ollut todella tyytyväinen yhteistyöhön Hoivatilojen kanssa.

Kaikki tarvittava lähellä

Nonna Lumina sijaitsee Oulun keskustassa aivan kauppakeskus Valkean tuntumassa. Kaikki tarvittavat palvelut löytyvät lyhyen kävelymatkan päästä.

Huomionarvoista Nonna Luminassa on sen erinomainen sijainti Oulun keskustassa kauppakeskus Valkean kupeessa, tarvittavien palvelujen äärellä viihtyisässä ympäristössä. Siitä on tullut asukkailta paljon hyvää palautetta, Pauliina Pitkänen kertoo. Irja Huovinen toteaa painokkaasti, että parempaa sijaintia ei Oulusta löydy:

Parasta on minusta juuri se, että kaikki on lähellä paikan päällä ja tässä vieressä. Keskustassa on omat palvelunsa, mutta jos täällä talossa tarvitsee jotakin apua, alan ihminen löytyy kyllä tarpeen mukaan.

Nonna Lumina on herättänyt paljon kiinnostusta jo rakennusvaiheesta lähtien. Kauniit näköalat kattavat laajasti Oulun keskustaa.

Nonna Lumina on toteutettu Hoivatilojen Tilat palveluna -mallin mukaisesti. Hoivatilat on kiinteistön pitkäaikainen omistaja.

Edellinen Seuraava