Artikkelit | 2.6.2022

Lentokonetehdas uuteen liitoon

Hoivatilat rakennuttaa Toiveiden kortteli -konseptinsa mukaista palvelukorttelia Tampereen Härmälänrantaan. Kyseessä on todella kiehtova ja rakennushistoriallisesti arvokas kohde: monimuotoiseen asumiseen ja päiväkotitiloiksi saneerataan Valtion lentokonetehtaan vanha pääkonttori.

Luonnonläheinen Härmälänranta vain muutaman kilometrin päässä Tampereen keskustasta on viime vuosien aikana kehittynyt viihtyisäksi asuinalueeksi.

– Alue on niittänyt mainetta todella onnistuneena kokonaisuutena, se on ihan huippumoderni kaavoituksen esimerkkitapaus. On mahtavaa päästä mukaan siihen, ja vieläpä siten, että annetaan vanhalle rakennukselle uusi elämä, iloitsee Hoivatilojen hankekehityspäällikkö Olli Haapio.

Vuosien 1936–1961 aikana rakennettu konttorikiinteistö sijaitsee alueen keskuskorttelissa. Hoivatilat osti sen Härmälänrantaa voimakkaasti kehittäneeltä Skanskalta. Viime vuosina rakennus on ollut alueella toimivien yritysten käytössä, esimerkiksi lounasravintolana ja työmaatoimistona. Tyhjillään se ei ole ollut missään vaiheessa.

Lähipalveluita pitkällä tähtäimellä

Palvelukiinteistön alimpaan kerrokseen tulee kasvavan alueen lapsiperheitä palveleva 70-paikkainen päiväkoti, operaattorina tiedepainotteinen Pikku Tutkijan Päiväkoti. Kahdessa ylemmässä kerroksessa tamperelainen Ikifit Oy tulee tarjoamaan tehostettua palveluasumista. Hoivatilat rakennuttaa tilat ja jää niiden vastuulliseksi omistajaksi, ja operaattorit saavat tilat käyttöönsä kevyellä vuokramallilla. Konttorirakennuksen ylimpään kerrokseen tulee tavallisia asuntoja, omana kiinteistö tai asunto-osakeyhtiönään.

Rakennushistoriallisesti arvokas, suojeltu rakennus saa saneerauksessa julkisivultaan yhtenäisen laajennusosan. Kokonaisrakennusoikeus hankkeessa on noin 4 300 kerrosneliömetriä, josta noin 3 000 Hoivatilojen palvelukiinteistöä.

Kyseessä on Hoivatilojen ensimmäinen palvelukorttelikohde Tampereella.

– On upeaa tehdä päänavaus alueella näin merkittävällä saneerauskohteella, tällä kiinteistöllä karaktääriä todella piisaa. Yhteistyö paikallisten operaattoreiden kanssa on sujunut erinomaisesti, kertoo Haapio.

Hoivatiloille on suuri kunnia voida säilyttää pala suomalaista teollisuushistoriaa ja samalla osallistua Härmälänrannan viimeistelyyn ja tuoda tiloja sekä palveluita kaupunkilaisten käyttöön.

Edellinen Seuraava