Artikkelit | 15.3.2022

Maailman hienoin päiväkoti Suomessa

Hoivatilat toteutti päiväkodin vuokramallilla Oulun kaupungille Hintan asuinalueelle. Hanke oli nopeatahtinen, ja uudet, jo hyvin mieluisiksi osoittautuneet tilat otettiin käyttöön tämän vuoden alussa.

Päiväkoti mukailee upeasti alueen arkkitehtuuria, ja rakennusta ympäröi monipuolinen piha-alue leikkipihoineen ja seikkailumetsineen. Päiväkodin materiaalit, muotokieli ja massoittelu mukailevat koulurakennuksen ilmettä, muodostaen rakennuksista toisiaan täydentävän parin.

Oulun kaupunki päätti alkuvuodesta -18, että Hinttaan hankitaan uudet tilat varhaiskasvatukselle, ja toukokuussa -20 Hoivatilat valittiin kilpailutuksessa hankkeen toteuttajaksi kokonaistaloudellisin perustein.

Hoivatilojen kilpailuehdotus oli erottunut joukosta edukseen monella tapaa. Esimerkiksi tilojen muunneltavuus ja käytännöllisyys vakuuttivat, ja arkkitehtitoimisto PAVE Arkkitehdit Oy:n kädenjälki sekä tarinallisuus hurmasivat. Myös ulkoilupihan koko oli juuri sopiva.

Nyt laadukasta ja nykyaikaista varhaiskasvatusta tarjotaan uudessa päiväkotikiinteistössä, joka on kuin pikkusisko viereiselle, 1950-luvulla rakennetulle koululle.

Päiväkodin väki vahvasti mukana suunnittelussa

Päiväkodin johtaja Eeva-Liisa Vilmi ja varajohtaja Annakaisa Luoma olivat hankkeessa mukana kilpailutusaineiston laatimisesta lähtien. He toimivat myös asiakasperheiden ja henkilöstön sanansaattajina, ja kuvailevat matkan uusiin tiloihin olleen huikea.

– Osallisuus oli vahvassa roolissa koko projektin ajan. Oli upeaa päästä määrittelemään, mikä palvelee meidän asiakkaitamme eli lapsia parhaiten. Emme olleet osanneet edes unelmoida tällaisesta yhteistyöstä, kaksikko iloitsee.

Lapsetkin osallistuivat sisustuksen ja välineistön suunnitteluun. Esimerkiksi trampoliini pihalla ja kiipeilyseinä sisällä ovat lasten ideoimia elementtejä. Luoma toteaa materiaalivalintojen olevan kauttaaltaan sellaisia, että on menty hinnan sijaan laatu ja käytännöllisyys edellä.

Henkilöstö puolestaan toivoi mm. aikuisillekin mahdollisuutta vaatesäilytykseen kuraeteisessä sekä riittävästi saniteettitiloja. Nyt kuraeteisten yhteydessä on wc:t, joissa henkilökunta voi ulkoilemaan lähtiessä vaihtaa vaatetusta sutjakammin kuin kulkemalla perinteisesti henkilöstötilojen kautta.

Niin henkilöstö kuin asiakasperheetkin ovat olleet vaikuttuneita uusista tiloista ja pihapiiristä. Erään 5-vuotiaan spontaani huudahdus kiteyttää tunnelmat erinomaisesti: meillähän on maailman hienoin päiväkoti Suomessa!

Narukerän värikkäät narut kulkevat pihan eri pinnoilla ja julkisivun kautta sisätiloihin ohjaten lapset omiin ryhmiinsä, luoden omaleimaisen kudelman ja leikkisän ympäristön päiväkodin arkeen. Kestävistä materiaaleista rakennettu, ajattoman kaunis päiväkoti luo laadukkaat puitteet lasten oppimispolun alkumetreille.

PAVE Arkkitehdit Oy

Johtajakaksikko kuvailee tiloja inspiroiviksi, liikkumaan kannustaviksi ja laadukkaiksi. Myös kodinomainen tunnelma lämpimine väreineen ja muunneltavuus ihastuttavat. Suunnitteluvaiheessa toivottiin mahdollisimman paljon toimivia jakotiloja, ja niitä saatiin.

Eeva-Liisa Vilmi (vas.) ja Annakaisa Luoma kertovat, että Hintan päiväkodissa vaalitaan myös paikallisuutta. Ryhmät on nimetty oululaisilla murresanoilla, joten uusissa tiloissa seikkailevat Kompiaiset, Pompoolit, Tilipehöörit, Nepparit, Ymmyrkäiset, Muurotterit sekä Sipikat ja Hoijakat.


Tilojen kehitysvaiheessa erään asiantuntijaryhmän suunnitelmissa korostuivat pomppimis- ja pelimahdollisuudet, kiipeilyseinä sekä tutkimusvälineet.


Käytävä- ja aulatilat on suunniteltu muuhunkin käyttöön kuin läpikulkuun – myös niiden toivotaan kannustavan leikkiin ja liikkumiseen.

Koronapandemian vuoksi kaikki Hoivatilojen osallistavan suunnittelun vaiheet toteutettiin etänä. Yhteistyö toimi ja vaikuttamaan päästiin myös Teamsin välityksellä.

– Näin joustava yhteistyö tuntuu hyvin erikoislaatuiselta tilaisuudelta, jossa oli ilo olla mukana. Me saatiin kysyä ja meiltä kysyttiin. Hulluimmatkin ehdotukset kuultiin ja toteutettiin mahdollisuuksien mukaan. Äärimmäisen joustavaa ja asiakasta kunnioittavaa, Luoma sanoo.

Luoma ja Vilmi haluavat nostaa hattua Hoivatilojen rakennuttajapäällikölle Jari Lehdolle. He toteavat Lehdon olevan todellinen ammattilainen varhaiskasvatuksen kohteessa.

– Läpi koko projektin Jarista heijastui aito kiinnostus meidän asiaan ja ”lapset edellä” -ajatteluun. Hän hahmotti näkemyksemme paremmin kuin osasimme itse kertoa, lisää Luoma.

Myös Jari Lehto on yhteistyöhön erittäin tyytyväinen. Hän kiittää käyttäjän edustajia aktiivisesta osallistumisesta kehitysvaiheeseen sekä pääurakoitsija Temotek Oy:n työntekijöitä vahvasta sitoutumisesta alusta asti hienosti sujuneeseen hankkeeseen.

Vuokramallin edut selkeät kaupungin tilatarpeessa Tarve uudelle päiväkotikiinteistölle Hintassa syntyi monelle julkisen sektorin toimijalle tutussa tilanteessa. Vuosikymmeniä sitten rakennetut tilat eivät vastaa nykypäivän tarpeita, eikä niiden saneeraus ole järkevää. Niinpä 1960-luvulla rakennettu ”Hintan lastentalo” sai väistyä uudisrakennuksen alta, ja myös purkutyöt sisältyivät hankintaan.

Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksen rakennuttajainsinööri Markus Niva osallistui hankkeen valmisteluun tilaajan edustajana. Hoivatilat ja varhaiskasvatuskiinteistön hankinta vuokramallilla tulivat Nivalle tutuiksi joitain vuosia sitten, kun Oulun kaupunki valitsi Hoivatilat Ruiskukan päiväkodin toteuttajaksi. Niva toteaa vuokramallin ja yhteistyön osoittautuneen oikein toimiviksi.

– Vuokramallissa on monia etuja verrattuna omaan taseeseen rakentamiseen, kuten se, että tilaajan resursseja säästyy suunnitteluvaiheessa ja että sopimukseen sisältyy ylläpitokustannukset peruskorjauksineen päivineen.

Vuokramalli näyttäytyy positiivisena juttuna myös päiväkodin henkilöstölle.

– Joitain toiveita hoksasimme esittää vasta sitten, kun tilat olivat jo käytössä. Nekin on Hoivatiloilla huomioitu. Ei ollut perävalotakuuta tällä kohteella, vaan meillä on vähintään 25 vuoden liitto, iloitsee Eeva-Liisa Vilmi.

Eri teemojen mukaan kalustetuissa pienryhmätiloissa ei aika käy pitkäksi: on muun muassa tutkimustila, aistihuone, verstas, draamahuone sekä täydellinen leikkimökki, josta löytyy aivan kaikki, mitä ikinä tahtoisitkaan leikkimökissä olevan.

Lue lisää: Hintan päiväkodin referenssitarina

Edellinen Seuraava