Satamatien kuulumisia | 8.8.2023

Oulun Satamatien palvelukortteli tuo hoivan, palvelut ja laadukkaan omistusasumisen Toppilansalmeen

Oulun Satamatien palvelukorttelin rakentaminen on käynnistynyt Toppilansalmessa. Palvelukortteli tuo Toppilansalmeen hoivaa, palveluja, työpaikkoja ja omistusasumista.

”Ikäihmisten ympärivuorokautisen palveluasumisen sekä yhteisöllisen asumisen tarpeet Pohjois-Pohjanmaalla ja erityisesti Oulussa kasvavat voimakkaasti tulevina vuosina. Satamatien palvelukortteli -hanke on kehitetty vastaamaan kysyntää ja palvelutarpeiden kasvua”, sanoo Hoivatilat Oyj:n hankekehityksestä ja myynnistä vastaava johtaja Jussi Vikman.

Rakentuva palvelukortteli sijaitsee lähellä keskustaa helposti saavutettavalla ja voimakkaasti kehittyvällä alueella. Satamatien palvelukortteli valmistuu entiseen 1950-luvulla suunniteltuun varastorakennukseen, josta on suojeltu sen hahmo ja tietyt tunnistettavat rakenteet. Rakennusluvan mukainen kokonaislaajuus on 10 600 kerrosneliötä.

Satamatien varastohalli ennen rakennustöitä ilmasta kuvattuna.
Satamatien palvelukortteli, eli varastohalli K21 alkuperäisessä asussaan keväällä 2023 kuvattuna.

Palvelukorttelin ja sen ympäristön rakentuessa Toppilansalmen alueen ilme kehittyy vanhasta satama-alueesta moderniksi ja viihtyisäksi asuinalueeksi. Myös ympärillä tapahtuu paljon: Hartaanselällä järjestetään asuntomessut 2025 ja Ranta-Toppilan alueelle on parhaillaan rakentumassa merellinen asuinalue pienvenesatamineen. Eikä unohtaa sovi Hietasaaren ja Nallikarin alueen kehittymistä. Tuiran ja Koskelan suuralueiden yhteenlaskettu väkiluku tuleekin kasvamaan väestöennusteen mukaan arviolta yli 30 000 asukkaaseen.

Oulun Satamatien palvelukortteli, havainnekuva
Havainnekuva, Satamatien palvelukortteli / PAVE Arkkitehdit

Oulun Satamatien palvelukorttelin suunnittelussa ja toteuttamisessa yhteistyötä tekevät jo useissa projekteissa tutuksi tulleet Hoivatilat, Temotek ja PAVE Arkkitehdit. Temotek toimi kokonaisurakoitsijana muun muassa Hoivatilojen Helsingin Malminkartanon palvelukorttelihankkeessa. PAVE Arkkitehdit on puolestaan ollut suunnittelemassa useita Hoivatilojen kehittämiä päiväkoti- ja hoivakotihankkeita Oulun lisäksi esimerkiksi Vaasaan, Kuopioon ja Jyväskylään.

Suunnittelussa ajatuksena on säilyttää Toppilansalmen ympäristössä kerrostuma, joka kertoo myös satama-ajan historiasta. Värityksen inspiraationa toimivat alueella olevat nosturit ja muu teollinen historia, joista on poimittu oranssia ja keltaista.

”Kaikki toimijat ovat sitoutuneet säilyttämään Satamatien konversiohankkeen arvomaailmaa maaliin asti. Suomessa ei esimerkkejä vastaavasta kohteista juuri ole”, kuvailee PAVE Arkkitehtien toimitusjohtaja Pave Mikkonen.

Satamatien palvelukortteli on hanke, jolla PAVE Arkkitehdit haluaa osaltaan olla kehittämässä Oulun kaupungin ja koko Pohjois-Suomen kilpailukykyä.

”Toimistomme lupauksen mukaisesti haluamme tehdä maailmasta paremman paikan, yksi rakennus ja projekti kerrallaan”, sanoo Mikkonen.

Yhdessä-konsepti tuo asumiseen yhteisöllisyyttä

Oulun Satamatien palvelukorttelissa hoivapalveluita tuottaa Norlandia Care ja kuntosalipalveluita tarjoaa Kuntokeskus Liikku. Palvelukorttelin Satamatien puoleiseen päätyyn tulee päivittäistavarakauppa ja lisäksi katutasoon on suunniteltu sopivat liiketilat esimerkiksi kahvila- ja ravintolatoiminnalle. Palvelukorttelin länsipäätyyn tulee puolestaan lasten päiväkoti. Neuvotteluita käydään parhaillaan useiden toimijoiden kanssa jäljellä olevien liiketilojen vuokraamisesta. Lisäksi Norlandian Yhdessä-konseptin mukaisesti palvelukortteliin tulee myös koirien päiväkoti. Jussi Vikmanin mukaan hoiva on palvelukorttelin sydän, jonka ympärille rakentuu monipuolinen kokonaisuus erilaisia palveluita sekä asumista.

”Yksikään ikäihminen ei halua olla yksinäinen, sairas ja eristäytynyt muista. Olemme kehittäneet uniikin Yhdessä-konseptin, jotta elämän viimeisillä metreillä asuminen vastaisi ikäihmisten toiveita. Yhdessä-konseptin mukainen palvelukortteli tarjoaa paljon virikkeellisyyttä ja yhteisöllisyyttä”, kertoo Norlandian maajohtaja Graziella Vartola.

Satamatien palvelukortteli on Hoivatilojen ja Norlandian neljäs yhteinen korttelikohde. Norlandia Care tarjoaa Toppilansalmessa 90 paikkaa ympärivuorokautiseen yhteisölliseen palveluasumiseen ja 34 yhteisöllisen asumisen asuntoa, siis kodin yhteensä 124 asiakkaalle.

”Kortteli kehittyy asiakkaiden toiveet ja tarpeet huomioiden. Meillähän ei ole yksittäisiä isoja kerroksia tehostettua palveluasumista tai yhteisöllistä asumista, vaan meillä asutaan kodinomaisesti pienimuotoisissa yhteisöllisissä soluissa, jotka sitten muodostavat kokonaisuuden”, sanoo Graziella Vartola.

Hänen mukaansa Oulu ja Toppilansalmi kiinnostaa Norlandiaa, koska yritys haluaa tuoda palvelujaan yliopistokaupunkeihin keskeisille paikoille. Satamatien palvelukorttelin merkittävyydestä kertoo, että se koko Norlandian lippulaivahanke.

”Palvelukorttelissa voimme tarjota asiakaspolun, jossa on mahdollisuus varhaisen vaiheen kotipalveluiden kautta yhdistää asiakas tuttuun kortteliympäristöön. Toiveissa on, että samassa korttelissa ja ympäristössä on esimerkiksi perheitä, joiden lapset sijoittuvat päiväkotiin ja isovanhemmat asuvat palvelukorttelissamme”, Vartola sanoo.

”Tavoitteena on löytää asiakkaita, jotka jakavat yhteiset intressit. On se sitten musiikki, näytteleminen, matkailu, ruoka, liikkuminen tai elokuvat”, hän täydentää.

Koko palvelukorttelin rakentamisesta vastaava Temotek toteuttaa kohteeseen 14 uniikkia omistusasuntoa, jotka tarjoavat korkealaatuista asumista pienessä taloyhtiössä. Huoneistojen koot vaihtelevat 55 m2 kolmiosta ylimmän kerroksen 144 m2 neliöön.

”Kodit tarjoavat laadukasta asumista monipuolisten palveluiden yhteydessä. Asunnot sijoittuvat kerroksiin 3–7, ja niiden parvekkeilta avautuvat merelliset näkymät auringonlaskun suuntaan”, kertoo Temotekin toimitusjohtaja Antti Kamutta.

Edellinen Seuraava