Hoivakoti Kotoisin
Muistiystävällinen hoivakoti avattiin Kempeleeseen
Muistisairaiden henkilöiden hoivaan ja asumiseen erikoistunut hoivakoti Kotoisin avattiin Kempeleeseen keväällä -21. Yrittäjinä hoivakodissa toimivat Marjo Mäyrä ja Jari Ahola, rakennuttajana ja kiinteistön omistajana Hoivatilat.
Hoivakoti Kotoisin
Asiakas Kotoisin Oy
Tyyppi Hoivakoti
Sijainti Kempele
Asukkaiden määrä 18
Valmistumisvuosi 2021
Sekä Ahola että Mäyrä ovat tehneet pitkän työuran vanhustyön ja palveluasumisen parissa. He ovat käytännössä nähneet, millaiset hoivan ja asumisen ratkaisut ovat toimivia – ja valitettavan usein myös sen, mikä ei toimi. Näistä lähtökohdista ryhdyttiin suunnittelemaan omaa hoivakotia, jossa voi tehdä vanhustyötä laadukas hoiva ja huolenpito edellä.
– Ikääntyneiden asumisesta ja hoitamisesta kodeissaan puhutaan paljon. Muistisairaiden kanssa ollaan kuitenkin aika pian sairastumisen jälkeen tilanteessa, jossa kotona asuminen ei ole enää turvallista. Me haluamme mahdollistaa muistisairaalle ihmiselle arvokkaan vanhuuden, kertoo Ahola.
Kotoisin-hoivakodissa on 22-neliöiset huoneet 18 asukkaalle ja viihtyisät yhteiskäyttötilat. Kaikki tilat ovat esteettömiä ja yhdessä tasossa, kulkuväylät ja oviaukot väljiä. Pihan puolella on lasitettu terassi, ja lämpiminä vuodenaikoina terassille ja sisäpihalle pääsee kulkemaan vapaasti ja turvallisesti – henkilökunnalla on aidatulle pihalle näköyhteys.
Yrittäjien kanssa tiloja, nimenomaisesti sisustusta, oli suunnittelemassa Teija Puuri. Hän on työskennellyt aikoinaan Aholan kanssa samassa hoiva-alan työpaikassa, ja opiskeli sisustussuunnittelijaksi samoihin aikoihin, kun Kotoisin-hoivakoti alkoi muuttua haaveista todeksi. Niinpä Puuri suunnitteli sisustuksen päättötyönään, yhdistäen tuoreinta tietoa aiheeseen liittyen, työkokemustaan alalta sekä sisustusasiantuntemustaan. Tilojen valmistuttua Puuri jäi hoivakotiin muistiohjaajan työhön.
Johdonmukaista, selkeää ja turvallista
Jari Ahola harmittelee, että usein näkee asumispalveluyksiköitä, jotka on suunniteltu ilman käytännön kokemusta. Esimerkiksi punaista tehosteväriä on voitu käyttää runsaasti, vaikka se on monien silmissä vaaran väri. WC:ssä kiiltävät laatat heijastuksineen hankaloittavat tilan hahmottamista ja isot mustavalkoiset laatat puolestaan luoda vaikutelman vaarallisista kuopista.
Kotoisin on tunnelmaltaan kaikin puolin rauhallinen, selkeä ja looginen, mikä tukee muistisairaan toimintakykyä. Värejä on käytetty kauttaaltaan hillitysti, jyrkkiä kontrasteja vältellen. Laatat ovat mattapintaisia. Valaisimet eivät häikäise, ja luonnonvalostakin pääsee nauttimaan. Myös akustiikkaan on panostettu: akustiikkalevyjen lisäksi tiloista löytyy mm. turvetaulu, joka pehmentää ääniä. Vinyylilankkulattia ei kopise ja vähentää kaikua.
Yhteistilan ruokapöydät ovat pyöreitä, sillä luonnonmukaista muotoa on helpompi lähestyä. Pöytiä ympäröivät tuolit ovat mustia: istahtaminen tuntuu turvallisemmalta, kun silmät erottavan tuolin lattiasta kunnolla.
Tässä hoivakodissa käytävät eivät ole olemassa pelkästään huoneisiin kulkemista varten, vaan niiden varrelle on sijoiteltu toimintoja. Oman voinnin mukaan käytävällä voi vähän jumpata tai pysähtyä levähtämään kuin puiston penkille konsanaan. Muistolipaston laatikoista voi ottaa tutkailtavaksi kortteja, pieniä esineitä, maisemakuvia, peltirasioita – tyypillisiä kodeista löytyviä juttuja. Lintulaudan äärellä puolestaan voi tunnistaa lintuja ja napsauttaa tabletista taustalle linnun laulua.
Huomionarvoista on myös se, että kun asukkaiden omaisia tulee vierailulle, heitä opastetaan tilojen mahdollisuuksista, kuinka kaikkia tiloja voi halutessaan käyttää tai millaisia aktiviteetteja tehdä yhdessä. Toimintoihin ei kuitenkaan pakoteta, kukin saa asua ja vierailla omalla tyylillään.
Hoivatilat lähti yrittäjien kumppaniksi hankkeeseen tilojen suunnittelun ollessa jo aika pitkällä. Samoihin aikoihin korona alkoi tuoda epävarmuutta kaikkeen.
– Hoivatilat uskoi meidän tarinaan ja yritykseemme, ja yhteistuumin oltiin sitä mieltä, että tilanteesta huolimatta ei aleta jarrutella vaan katsotaan voimakkaasti eteenpäin. Kaikki on mennyt mainiosti, välillä toki kompromisseja hakien, mutta aina molemmille hyvät ratkaisut löytäen, kertoo Ahola.
Tilat valmistuivat useita viikkoja etuajassa, ja asukaspaikat täyttyivät ensimmäisten parin kuukauden aikana. Jari Aholan mukaan tilat ovat osoittautuneet käytännössä toimiviksi, ja sisustus- ja tilaratkaisut ovat herättäneet laajalti ihastusta.