Karhurinteen kotiyhteisö Helsingin Landbossa
Hoivatilojen uusi rakennus valmistui luonnonkauniille omakotialueelle Sipoonkorven rajalla. Kotiyhteisö tarjoaa kodin kehitysvammaisille ja muuta laaja-alaista tukea tarvitseville nuorille aikuisille. Karhurinteen palvelutuotannosta vastaa Kehitysvammatuki 57 ry.
Karhurinteen kotiyhteisö Helsingin Landbossa
Asiakas Kehitysvammatuki 57 ry
Tyyppi Asumispalveluyksikkö kehitysvammaisille ihmisille
Sijainti Helsinki
Asukkaiden määrä 24
Valmistumisaika Maaliskuu 2024
Kehitysvammatuki 57 ry:n palvelujohtaja Elina Raike-Ojanen, toiminnanjohtaja Nina Korventaival ja Karhurinteen kotiyhteisön palveluyksikön johtaja Tiina Toivonen kertovat, että yhdistyksessä oli jo jonkin aikaa etsitty keinoja rakentaa uusi asumisyksikkö pääkaupunkiseudulle helpottamaan asuntojonossa olevien nuorten kehitysvammaisten tilannetta. Nykyisissä yksiköissä asutaan pitkään, ja harvoin vapautuviin paikkoihin olisi paljon tulijoita.
Kumppaniksi haluttiin asiantuntijaorganisaatio tuottamaan rakentaminen niin, ettei yhdistyksen itse tarvitsisi ottaa työlästä vetovastuuta projektista.
“Hoivatilojen kanssa löytyi meidän tarpeidemme mukainen ratkaisu”
Karhurinteen kotiyhteisössä on 18 ympärivuorokautisen palveluasumisen asuntoa kolmessa ryhmässä sekä 6 erillisasuntoa itsenäisempää asumista varten. Asukkaat ohjautuvat kotiyhteisöön kaupungin vammaispalveluiden kautta.
Kotiyhteisö toteutettiin Hoivatilojen vuokramallilla, joka vapauttaa tilojen käyttäjien ja asiakkaiden voimavarat omaan työhön, asumiseen, elämään ja harrastuksiin. Hoivatilat hoitaa sopimuksen mukaan kaiken muun aina rakennusluvista kiinteistön ylläpitoon saakka.
– Prosessi on ollut sujuva Hoivatilojen yhteistyökumppanina. Olemme saaneet itse keskittyä omaan substanssiosaamiseemme, kehitysvammapalveluiden toteuttamiseen, Korventaival iloitsee.
Yhdistys arvostaa yhteistyötä Hoivatilojen kanssa:
Olemme todella tyytyväisiä, kuinka Hoivatilat sai rakennettua kauniit kodit pihapiireineen tälle upealle kallioiselle tontille. Rakennushanke pysyi aikataulussa, eikä meillä ollut epävarmuutta siitä, etteivätkö kodit valmistuisi sovitusti maaliskuussa 2024.
“Meitä on kuultu hyvin toiveissa ja esimerkiksi muutostöissä”
Yhteistyö oli avainasemassa heti suunnitteluvaiheesta lähtien. Työmaakokoukset koettiin hyväksi tavaksi vaikuttaa onnistuneeseen lopputulokseen. Rakennustyömaalla käytiin yhdessä tarkistamassa, onko kaikki kuten pitääkin ja onko tilaajan ja tulevien asukkaiden erityistarpeet osattu huomioida oikein suunnittelussa sekä toteutusvaiheessa.
Raike-Ojanen kertoo, että hankkeen aikana opittiin paljon ja yhdistys sai olla tiiviisti mukana toteutuksessa. Työmaalla tehtyihin huomioihin tartuttiin heti ja yksityiskohtia muutettiin matkan varrella tarpeiden mukaan. Esimerkiksi joitakin käytännön seikkoja, kuten lukituksia, muokattiin ja kehitettiin asukkaille sopiviksi.
Yksilölliset asukaskuntaan sopivat ratkaisut ovat meidän vahvuutemme ja ammattitaitoamme.
Viihtyisät ja turvalliset kodit mahdollistavat hyvän ja omannäköisen elämän
Kotiyhteisöstä löytyvät kaikki arjen ja asumisen toiminnot, jotta asukkaiden on helppo olla ja elää kotonaan. Lisäksi he saavat sisustaa ja somistaa valoisat, tilavat ja viihtyisät kotinsa itse.
Yhteisiä tiloja sisustetaan vähitellen yhdessä asukkaiden toiveiden ja mieltymysten pohjalta. Toivosen mukaan esimerkiksi säkkituolit ovat osoittautuneet suosituiksi. Luonnonvalossa kylpevissä tiloissa vietetään vapaa-aikaa, seurustellaan, osallistutaan päivällisen valmistamiseen ja ruokaillaan yhdessä. Hieno sauna lämpiää aina kun asukkaat haluavat saunoa.
Myös ulkona on helppo viihtyä. Patiolle hankittiin kesäksi kalusteet ja grilli, takapihalla on kallioinen luontopolku, vieressä pallokenttä sekä puisto kuntoiluvälineineen, ja läheltä lähtee helppokulkuisia maastopolkuja.
Yhdessä hyvä tulee!
Toivonen kertoo, että henkilökunnan lisäksi uudet tilat ovat ihastuttaneet tuoreita asukkaita, ja oma asunto onkin otettu välillä vastaan “riemusta kiljuen”. Ystävyyksiäkin on jo ehditty solmia.
Asumisyksiköiden viikoittaisissa asukaspalavereissa asukkaat voivat vaikuttaa yksikön asioihin. Siellä suunnitellaan esimerkiksi tulevan viikon ruokalistaa ja retkiä.
Asukkaat saivat myös keksiä nimet upouusille kotiyhteisöille, joiden väliaikaisina tunnisteina olivat kirjaimet A, B ja C. Lintuaihe sopi kaikkien mielestä hienosti Karhurinnettä ympäröivään luontoon ja maisemiin, jotka ihastuttavat suurien ikkunoiden ansiosta myös sisätiloissa. Yläkerran A-tupa nimettiin Tiitiäisiksi, B-tupa Kuukkeleiksi ja alakerran C-tupa Hippiäisiksi. Asukaskokouksessa päätettiin, että myös erillisasunnot tarvitsevat luontoaiheisen nimen. Ehdotus Ketunpesät hyväksyttiin yksimielisesti.