Kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö

Puurakenteinen asumispalveluyksikkö Rinnekodille Jyväskylään

Jyväskylän kaupunki haki toteuttajaa kehitysvammaisten ihmisten asumispalveluyksikölle Haukkalaan syksyllä 2020. Tontinluovutuskilpailun voiton veivät Hoivatilat ja Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr. Viihtyisissä ja tarkoituksenmukaisissa tiloissa toiminnan alkuvuodesta 2022 aloitti Rinnekoti Vehka.

Kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö

Asiakas Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr, Rinnekoti

Tyyppi Asumispalveluyksikkö kehitysvammaisille ihmisille

Sijainti Jyväskylä

Asukkaiden määrä 27

Valmistumisaika Tammikuu 2022

Vehka tarjoaa kodin kehitysvammaisille ja autismikirjon henkilöille. Vehkassa on isommassa, kaksikerroksisessa rakennuksessa 21 asuntoa vahvempaa tukea tarvitseville henkilöille ja erillisessä rivitalossa 6 tukiasuntoa itsenäisempään asumiseen.

Vahvemman tuen asunnot jakautuvat neljään viiden asunnon ryhmään, joille kullekin on omat oleskelutilansa. Molemmissa kerroksissa on yhteinen keittiö ja käynti viherhuoneeseen. 29-neliöisissä tukiasunnoissa omat pienet keittiöt ja terassit. Kaikissa asunnoissa on omat kylpyhuoneet.

Puu valtaa alaa

Vehkan rakennukset ovat kauttaaltaan puurakenteisia, ja kokonaisuus on suunniteltu luontoon tukeutuvia Green Care -menetelmiä hyödyntäen. Kohteen arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto Avario.

Ulospäin puurakenteiset talot kätkevät tyypillisesti sisäänsä betonirungon, mutta tähän kohteeseen haluttiin toisenlainen ratkaisu. Betonia on vain perustuksissa, rungoltaan rakennukset ovat puuta. Kohteen pääsuunnittelija, arkkitehti SAFA Markku Ranne kertoo, että kohteesta haluttiin kodinomainen, ja puu lämpimänä ja pehmeämpänä materiaalina tuo rakennukseen ihmisläheistä tunnelmaa. Lisäksi puurakennus on akustisesti miellyttävä.

Puurunkoisen rakennuksen toteutuksessa muun muassa palomääräykset ja tietyt rakenneratkaisut ovat hieman haastavampia, mutta Ranne toteaa ammattitaitoa Suomesta kyllä löytyvän. Sisustuksessa puuta käytettiin niin paljon kuin palomääräykset antoivat myöten, esimerkiksi yhteistilojen seiniä on verhoiltu palosuojakäsitellyllä vanerilla.

– Vähäpäästöisempi puurakentaminen kehittyy koko ajan ja tulee valtaamaan alaa betonirakentamiselta enenevissä määrin. Ja meillähän on metsää, josta puuta ottaa, joten kehityssuunnalla on vaikutusta myös kansantalouteen, summaa Ranne.

Kodinomainen, onnistunut kokonaisuus

Vehka poikkeaa tavanomaisesta asumispalveluyksiköstä myös siten, että kodit ja toiminnot ikään kuin kiertyvät keskuspaikan, sydänosan, ympärille, käytävämäisen ratkaisun sijaan.

– Kaava kyllä ohjasi hieman toisen tyyppiseen rakentamiseen, mutta otimme tietoisen riskin ja käsittelimme tontin eri tavalla. Pääsimme tekemään oman näköistä ratkaisua ja toteuttamaan tilaajan toiveita kodinomaisesta, turvallisesta ympäristöstä, sanoo Ranne.

Hankkeen projektiarkkitehti Heikki Kilpijoki kertoo, että poikkeamalla tavanomaisesta käytävämallista saatiin suunnitteluratkaisuun mielekkyyttä ja viihtyisiä tiloja – koteja. Näkymiä on avattu koko rakennuksen läpi ja rakennuksesta ulos, viehättävälle piha-alueelle. Turvallisessa pihapiirissä on helppo liikkua myös apuvälineillä ja mukava viettää aikaa vaikkapa vieraiden kanssa.

Green Care -ajattelumallissa luonnon halutaan olevan läsnä tontilla myös kaupunkiympäristössä. Vehkan pihapiirissä on erilaisia osioita toimintaan ja oleskeluun, kuten istutusaltaat, talvipuutarha, suihkulähde ja oleskeluryhmät. Kevyemmän tuen asunnoilla on oma atrium-pihansa. Kompaktille tontille mahtuu siis paljon erilaisia elementtejä asumisviihtyisyyttä ja aktiviteettimahdollisuuksia lisäämään.

Heikki Kilpijoki kuvailee kokonaisuutta palapeliksi, jossa kaikki osat loksahtivat juuri oikein paikoilleen: kohdetta oli hyvin mielekästä suunnitella ja viedä eteenpäin ja koen lopputuloksen todella onnistuneeksi.

Hoivatilojen rakennuttajapäällikkö Tuomas Alanko kertoo rakentamisvaiheen sujuneen hyvin, vaikkei kohteen toteutus ollut tavallisimmasta päästä. Täysin puurakenteinen rakennus edellyttää paljon erityisellä huolella tehtäviä työvaiheita, kuten sääsuojaus runkovaiheessa. Rakentamiseen vaikutti myös sijainti tiiviillä asuinalueella kerrostalojen ja omakotitalojen välissä. Urakoitsijana kohteessa toimi laukaalainen RPP Rakennus Oy.

– On hienoa nähdä, että kunnianhimoisen hankkeen lopputulos vastaa suunnitelmia. Puu ja luonto muutenkin näkyvät vahvasti niin sisällä kuin ulkonakin. Kodikkuuden ja viihtyisyyden suhteen tämä hieno kohde on kyllä erityisen onnistunut, iloitsee Alanko.

Pääsuunnittelija Markku Ranne kuvailee hankkeen kulkua ja yhteistyötä Hoivatilojen kanssa:

– Meillä on ollut monia yhteisiä hankkeita, ja Hoivatilat on osoittautunut ennakkoluulottomaksi, nopealiikkeiseksi ja miellyttäväksi kumppaniksi. Heillä on tunnetusti hyvä työyhteisö, ja meille päin se näkyy mutkattomina neuvotteluina ja työntekona, sanoo Ranne.