Tuusula palvelukortteli

Palvelukortteli asuntomessualueen sydämessä

Asuntomessut vietti 50-vuotisjuhlamessuja Tuusulassa elokuussa 2020. Messualueen keskiössä sijaitsee Hoivatilojen palvelukortteli -konseptin mukainen yhteisöllinen palvelukortteli. Viihtyisissä tiloissa ja pihapiirissä yhdistyvät varhaiskasvatus, ikäihmisten asuminen ja hoivapalvelut. Onpa korttelissa oma päiväkoti myös koirille sekä deli-kahvila.

Tuusula palvelukortteli

Asiakas Norlandia Care Group

Tyyppi Palvelukortteli

Sijainti Tuusula

Valmistumisaika Heinäkuu 2020

Palveluntarjoajana Toiveiden korttelissa toimii Norlandia Health and Care Group. Norlandia Päiväkotien maajohtaja Miia Kollin kertoo, että kyseessä on yritykselle monella tapaa merkittävä hanke: ensimmäinen vanhushoivakohde Suomessa, ensimmäinen monisukupolvinen palvelukortteli samalta palveluntarjoajalta sekä ensimmäinen oma asuntomessukohde.

– Laajuudessaan tämä on todella ainutlaatuinen kohde: koko perheen palvelut saa saman katon alta, vauvasta vaariin ja koiraan asti, Kollin iloitsee.

Sukupolvet yhdistävä arki

Kaksikerroksinen palvelurakennus yhdistää ympärivuorokautista tukea tarvitsevien hoivakodin ja päiväkodin monisukupolviseksi kokonaisuudeksi, tilallisia ja toiminnallisia synergiaetuja hyödyntäen. Palvelurakennuksen lisäksi korttelissa on ikäihmisille suunniteltu palvelutalo, joka sisältää kompakteja ja esteettömiä asuntoja terassein ja parvekkein. Palvelutalokokonaisuuteen kuuluu myös hoitajien kirjaamistila.

Toiminnallinen yhteispiha sekä monipuoliset yhteistilat kokoavat korttelin eri-ikäiset asukkaat, vierailijat, henkilökunnan ja päiväkotilapset kohtaamisiin ja aktiiviseen arkeen yhdessä. Vuorovaikutus ja kanssakäynti on saman katon alla luontevaa, mutta yhteistilat ovat myös täysin jaettavissa ja valvottavissa, tarjoten turvallisen ja rauhallisen ympäristön elämiseen ja varhaiskasvatukseen.

Norlandia Deli -keittiössä asukkaille kokataan lähi- ja luomuruokaa, ja kahvilasta muutkin voi noutaa ateriapaketteja omaa arkea helpottamaan. Tuusulan Toiveiden korttelin erikoisuus on koirien päiväkoti. Palveluasumisen piirissä oleva ikäihminen voi saada rakkaan lemmikin lähietäisyydelle, toisaalta lapset pääsevät moikkaamaan oman perheen koiraa päivän aikana.

Asuntomessujen hallitseva rakentamistyyli Tuusulassa on puurakentaminen, ja se näkyy myös Toiveiden korttelissa, niin ulkona kuin sisätiloissa. Sisäarkkitehtuurissa on panostettu ekologisiin, hengittäviin ja kotimaisiin materiaalivalintoihin. Tilojen suunnittelussa panostettiin erityisesti viihtyisyyteen ja kodinomaisuuteen.

Monipuolisuutta, vilskettä ja elämää

Tuusulan pormestari Arto Lindberg iloitsee siitä, että uudesta messualueesta muodostuu naapurusto, jossa on mahdollista asua viihtyisästi eri elämänvaiheissa. Toiveiden korttelin sijainti alueella on hyvin keskeinen, joten sillä on luonnollinen rooli yhteisön osana. Lindberg arvostaa korkealle palvelutoiminnan, varttuneen väen asumisen ja päiväkodin yhdistämisen.

– Olen todella tyytyväinen, että Tuusulaan syntyy uudenlainen palvelukortteli. Se tuo alueelle monipuolisuutta, vilskettä ja elämää. Tällaisiin toimintatapoihin tulee kannustaa, se tuo paljon uutta ja hyviä innovaatioita. Se kuuluu tähän aikaan, Lindberg summaa.

Norlandian Mira Kollinin mukaan palvelukortteli, joka vieläpä tulee yhdeltä palveluntarjoajalta, on kunnille erinomainen vastaus lapsimäärien pienenemisen ja ikäihmisten määrän kasvuun tuomiin haasteisiin. Kiinteistöjen muuntokelpoisuutta voidaan ennakoida jo rakennusvaiheessa.

Hoivatilojen kanssa Norlandia on tehnyt yhteistyötä pitkään kiinteistöhankkeissa varhaiskasvatuksen saralla. Toteutuneita kohteita on reilusti toistakymmentä.

Kumppanuus on ollut sujuvaa, alkusysäyksestä siihen, että meillä on tilojen avaimet käsissä sovittuna päivänä. Hoivatilojen palvelulupaus on toteutunut jokaisessa kohteessa erittäin hyvin, ja myös tätä laajempaa kokonaisuutta on ollut hyvä toteuttaa heidän kanssaan, kertoo Kollin.