Vieraskynä: Tulevaisuuden asumisratkaisuja rakennetaan nyt
Suomalaiset haluavat olla ikääntyessäänkin aktiivisesti mukana elämän eri osa-alueilla ja toteuttaa itseään, ei olla vain hoivan kohteena, selvisi Rinnekotien tekemässä kyselyssä. Aktiivinen ikääntyvä väestö ja myös erityisryhmien pidentyneet eliniät kannustavat pohtimaan, millaisia ovat tulevaisuuden asumis- ja hoivakiinteistöt.
Leila Rutanen,
Johtaja,
Rinnekodit Oy
Tarvitsemme entistä yksilöllisempiä ja joustavampia ratkaisuja, jotka toteutetaan yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Jo nyt hyvinvointialueiden palveluverkostot elävät mielenkiintoista vaihetta, sillä esimerkiksi osa kiinteistöistä on käymässä tarpeettomiksi joko huonon kuntonsa, sijainnin, työvoimapulan, väestömuutosten tai muuttuneiden palvelutarpeiden vuoksi. Hyvinvointialueiden huono talous on tulppana kehitykselle.
Kiinteistöjen kunnossapidon laiminlyöntien vuoksi maastamme löytyy vielä paljon asumisyksiköitä, jotka eivät täytä nykyvaatimuksia ja ovat kustannustehottomia. Valitettavan paljon on myös pitkäaikaisia laitospaikkoja, joita kunnat eivät ehtineet korvata asumispalveluilla ennen soteuudistusta. Mikäli palveluverkoston uudistusta ei vauhditeta, tingitään jatkossakin etenkin erityisryhmiin kuuluvien ihmisten elämänlaadusta ja turvallisuudesta.
Tarvitaan linjauksia, jotka rohkaisevat myös yksityisiä toimijoita käynnistämään uusia investointeja, joilla asumispalveluverkosto saadaan uudistettua nykyvaatimukset täyttäväksi ja kustannusvaikuttavaksi. Nyt olisi aika vauhdittaa rakennusalaa sekä julkisella että yksityisellä hoivarakentamisella, joka huomioisi varsinkin erityisryhmät.
Samaan aikaan on tärkeää, että myös tulevaisuuden tarpeita kartoitetaan realistisesti ja arvioidaan, minne mitäkin kannattaa rakentaa. Vaikka ikääntyvät ihmiset tarvitsevat hoivaa, hoitajapulan vuoksi syrjäisimmille alueille ei aivan helposti saada henkilökuntaa, olivatpa rakennukset miten hienoja ja nykyaikaisia tahansa.
Tulevaisuuden tarpeet huomioiden olisi tärkeää myös yhteisesti linjata, mitä on tulevaisuuden kestävä asuminen, johon palvelujenjärjestäjätaho myös sitoutuisi jatkuvan kilpailuttamisen ja säästöjen hakemisen sijaan. Tilojen esteettömyys on ollut pitkään trendi. Nyt ja tulevaisuudessa tarvitaan tilojen muunneltavuutta, joka on myös vastuullisuutta. Kiinteistöt tulee suunnitella siten, että tilat olisivat helposti muunneltavissa eri asiakasryhmälle tai ettei yksittäisenkään asukkaan tarvitsisi muuttaa pois kotoaan sen vuoksi, ettei hänen apuvälineensä mahdu asuntoon tuentarpeiden muututtua.
Henkilöstöhaasteisiin ratkaisuja voisi tuoda esimerkiksi anonymisoidun kameravalvonnan mahdollistaminen. Kiinteistöjen on tarjottava myös mahdollisuuksia erilaisten toimijoiden yhteistyölle ja osallisuuden kokemusten tarjoamiselle. Tulevaisuuden asumisratkaisujen on oltava entistä joustavampia ja yksilöllisiä tarpeita tukevia.