Artikkelit | 1.6.2021

Hybriditalossa yhdistyvät hoiva, kuntoutus ja asuminen

Kuntoutus- ja hoivapalveluja tarjoava Vetrea tarvitsi toiminnalleen nykyaikaisemmat tilat Iisalmessa. Vuokra-asuntoyhtiö Petterinkulma ei pystynyt vastaamaan senioriasuntojen kysyntään. Kaupungilla oli tontti tyhjän panttina torin laidalla ja toiveena, että se hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti. Nyt paraatipaikalla kohoaa uudisrakennus, josta löytyy niin Vetrean tilat kuin kaupungin vuokra-asuntojakin.

Hankkeessa rakennuttajana oli Hoivatilat, joka vuokraa nyt kerroksia 1–3 Vetrealle. Laajaan palvelutarjontaan kuuluu  asumispalveluiden lisäksi mm. ravintola sekä hyvin monipuoliset hyvinvointi- ja liikuntapalvelut; tiloista löytyy niin huippumoderni kuntosali kuin terapia-allaskin. Kiinteistön palveluja voivat hyödyntää kaikki kaupunkilaiset, ja lisäksi Vetrea tarjoaa erilaisia koteihin tuotavia palveluja kuten ateria- ja siivouspalveluja sekä kotisairaanhoitoa.

Laura Airaksinen Vetrealta kertoo, että koska tilojen suunnittelussa avainasemassa oli asiakkaiden ja henkilöstön hyvinvointi ja turvallisuus, osallistettiin heidät suunnitteluprosessiin vahvasti. Airaksinen toteaa, että Vetrean toimiala, erityisesti kuntoutus, tulee kehittymään ja muuttumaan voimakkaasti tulevina vuosina.

– Niinpä suunnittelussa haluttiin katsoa mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen, ja siksi monimuotoisuus, muunneltavuus ja joustavuus olivat ominaisuuksia, joiden kautta valintoja ja linjauksia yhdessä tehtiin.

Laadukkaat, nykyaikaiset toimitilat ovat yksi Vetrean toiminnan kulmakivistä. Iisalmen uusista tiloista Airaksinen iloitsee myös siksi, että ne sijaitsevat erittäin keskeisellä paikalla. Jo ensimmäisten kuukausien aikana kaupunkilaiset ovatkin ottaneet talotulokkaan innostuneesti vastaan ja käyneet tutustumassa palveluihin.

Senioriasunnot viimeistelivät kokonaisuuden

Iisalmen kaupungin omistamassa vuokra-asuntoyhtiö Petterinkulmassa oli pitkään pohdittu ratkaisua ikääntyvien vuokraasumiseen. Hoivatilojen ja Vetrean hankekelkkaan Petterinkulma hyppäsi siinä vaiheessa, kun kaupunki kaipasi mahdollisimman isoa rakennusoikeuden hyödyntämistä luovuttamallaan tontilla.

Hoivatilat rakennutti kuntoutuspalvelukiinteistön yläkertaan 17 asuntoa, pääosin yksiöitä ja kaksioita, ja myi ne Petterinkulmalle avaimet käteen -toimituksena. Hyvin varustellut, esteettömät asunnot on suunnattu pelkästään senioreille, monipuoliset palvelut löytyvät asuinkerroksen alapuolelta, ja Petterinkulman toimitusjohtaja Mikko Kauppinen on tilanteeseen erittäin tyytyväinen.

– Kaksi omistajatahoa samassa kiinteistössä toi toki omat mausteensa suunnitteluun, eikä malliakaan voinut muualta ottaa, kun vastaavia hankkeita ei ole juuri aiemmin toteutettu. Rakentaminen eteni kuitenkin hyvässä hengessä ja yhteistyö oli kaikin puolin helppoa.

Sopimusvaiheessa yhteishanketta tarkasteltiin hyvin perusteellisesti ja käytännönläheisesti, rakennuksen yhteisten osien ja laitteiden omistussuhteista kunnossapitoon. Kauppinen toteaa, että molemmat osapuolet onnistuivat prosessissa hyvin, mutta tietysti aika näyttää, kuinka asiat käytännössä menevät.

Tutun ja turvallisen ravistelu kannattaa

Hoivatilat on toteuttanut lukuisia kiinteistöhankkeita, joissa kunta on tilaajana ja vuokralaisena. Yli kahdensadan hankkeen toteutushistoriassa on Iisalmen hybriditalo täysin uniikki: se suunniteltiin alusta alkaen kaupungin vuokrataloyhtiön ja yksityisen toimijan yhteiskäyttöön.

Hoivatilojen toimitusjohtajan Jussi Karjulan mukaan hoivan ja palveluasumisen kohteet jaotellaan vielä turhan selkeästi kunnalliseksi tai yksityiseksi toteutukseksi, joko–tai. Karjula pitää Iisalmen hanketta onnistuneena avauksena uusille toimintatavoille.

– Tulevaisuudessa kaivataan yhä enemmän kevyempää palveluasumista ja niin sanottua välimuotoista asumista ennen tehostetun palveluasumisen tarvetta, kertoo Karjula.

Petterinkulman toimitusjohtaja Mikko Kauppinen iloitsee siitä, että hybridihankkeen ansiosta Iisalmi tarjoaa nyt kaupunkilaisille niin laadukasta senioriasumista, etteivät isommatkaan kaupungit välttämättä pysty samaan.

– Meille asuntotuottajana oli senioriasuntojen suhteen pitkään ongelmana se, että kotien lisäksi tarvittiin myös yhteisiä tiloja ja palveluita niiden lähelle. Kahvilanpito tai fysioterapia ei kuitenkaan meiltä suju! Nyt meillä on korkeatasoisten asuntojen alakerrassa ravintola ja muitakin palveluita, joita tekee ne toimijat, ketkä sen parhaiten osaavat. Kauppinen kannustaa muitakin kuntia ravistelemaan totuttuja toimintamalleja ennakkoluulottomasti:

– Väestörakenteen muutos tulee olemaan Suomessa niin valtava, että siihen on pakko varautua myös uudenlaisilla ratkaisuilla. Tällainen usean toimijan hybridihanke osoittautui vallan toimivaksi vaihtoehdoksi, sanoo Mikko Kauppinen, toimitusjohtaja, As Oy Petterinkulma.

Edellinen Seuraava