Artikkelit | 30.9.2021

Iloisia harjannostajaistunnelmia Hintasta

Hoivatilat rakennuttaa Oulun kaupungille vuokramallin päiväkotia Hintan asuinalueelle, ja alkuviikosta juhlimme työmaalla harjannostajaisia kauniissa syyssäässä. Tutustuimme upeisiin tiloihin ja kuulimme kohokohtia ja näkemyksiä hankkeesta niin tilaajan, arkkitehtitoimiston kuin oman henkilöstömme edustajilta.

Kiitokset erinomaisesta yhteistyöstä Oulun kaupunki, pääurakoitsija Temotek Oy sekä aliurakoitsijat ja PAVE Arkkitehdit!

Valmistumassa on 8-ryhmäinen päiväkoti noin 150 lapselle, rakennuksen koko on noin 2000 kerrosneliötä. Päiväkoti mukailee upeasti alueen arkkitehtuuria, ja rakennusta ympäröi monipuolinen piha-alue leikkipihoineen ja seikkailumetsineen.

Oulun kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen toi sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä. Hän iloitsi siitä, että alueen lapsiperheille saadaan uudet, upeat tilat, joiden suunnittelussa on selkeästi huomioitu lapsen hyvä arki. Hän kertoi myös häikäistyneensä rakennuksen muotokielestä – kuinka saumattomasti päiväkoti ja koulu sopivatkaan vierekkäin.

Toimitusjohtajamme Jussi Karjula kiitti puheessaan kumppaneita ja eri tahojen henkilöstöä hyvästä ja tehokkaasta hankkeen juoksutuksesta: uudet upeat tilat ovat valmistumassa vain puolisentoista vuotta hankintapäätöksestä.

– Oulun kaupunki, arkkitehdit sekä pää- ja aliurakoitisijat ovat erinomaisella yhteistyöllä pelanneet samaan maaliin. Ja meillähän ei Hoivatiloilla ole perävalotakuuta, vaan varsinainen kumppanuus alkaa rakennuksen valmistuessa ja vuokrasuhteen alkaessa.

Rakennuttajapäällikkömme Jari Lehto totesi, että hän ei työssään voi pitää itsestäänselvyytenä, että asiat hoituvat kauttaaltaan erinomaisesti. Tässä hankkeessa niin on kuitenkin edetty, ja Lehto kiittikin pääurakoitsija Temotek Oy:n työntekijöitä vahvasta sitoutumisesta ja alusta asti hienosti sujuneesta hankkeesta sekä käyttäjän edustajia aktiivisesta osallistumisesta kehitysvaiheeseen.

Asiakkuusjohtajamme Jussi Vikman avasi nopealla aikataululla edenneen hankkeen taustoja:

  • Oulun kaupunki teki tammikuussa 2018 päätöksen, että Hinttaan hankitaan uudet tilat varhaiskasvatukselle.
  • Noin kaksi vuotta sitten Hoivatilat jätti osallistumishakemuksen vuokramallin kilpailutukseen,.
  • Yhdeksästä hakijaista seitsemän täytti tilaajan vaatimukset ja neljä jätti lopullisen tarjouksen.
  • Hoivatilat valittiin hankkeen toteuttajaksi kokonaistaloudellisin perustein toukokuussa 2020.
  • Toiminta uusissa tiloissa alkaa tammikuussa 2022.

Jussi Vikman totesi myös, että Hoivatilojen Tilat palveluna vuokramalli on todellinen avaimet käteen -ratkaisu: nyt siihen kuului rakennuttamisen, omistamisen ja ylläpitopalveluiden lisäksi myös aiemman päiväkotikiinteistön purku uuden tieltä.

Lisäksi Vikman toi esille rakennuksen kaupunkikuvallisen merkityksen: Päiväkoti muodostaa asuinalueelle uuden ja raikkaan ajallisen kerrostuman ja se on kuin pikkusisko viereiselle, 1950-luvulla rakennetulle Hintan koululle. Päiväkodin materiaalit, muotokieli ja massoittelu mukailevat koulurakennuksen ilmettä, muodostaen näistä kahdesta toisiaan täydentävän parin. Päiväkoti kuitenkin erottuu ympäristöstään selkeästi uutena rakennuksena modernilla ilmeellään. Yhdessä rakennukset muodostavat kasvupolun, jonka pieni kulkija aloittaa päiväkodista ja jatkaa tutussa ja turvallisessa ympäristössä kohti koulua.

Vikman kiitti PAVE Arkkitehdit Oy:tä ja suunnittelusta vastanneita Päivi Tiittoa ja Anna-Sofia Virpiä.

Puheenvuoronsa päätteeksi Vikman siteerasi voittoisaa Narukerä-kilpailuehdotusta.

”Narukerän värikkäät narut kulkevat pihan eri pinnoilla ja julkisivun kautta sisätiloihin ohjaten lapset omiin ryhmiinsä, luoden omaleimaisen kudelman ja leikkisän ympäristön päiväkodin arkeen. Kestävistä materiaaleista rakennettu, ajattoman kaunis päiväkoti luo laadukkaat puitteet lasten oppimispolun alkumetreille.”

PAVE Arkkitehtien toimitusjohtaja ja luova johtaja, arkkitehti Pave Mikkonen toi ilahtuneena esille laadun painoarvon nousun julkisen sektorin, kuten Oulun kaupungin, hankinnoissa viime aikoina.

– On mahtavaa olla mukana rakentamassa kestävää yhteiskuntaa. Se onnistuu, kun käyttäjäsuunnittelu ja laatu saavat kilpailutuksissa riittävästi arvostusta. Lasten hyvinvointi ja kaupunkikuvan kestävyys ovat asioita, joita ei voi laittaa Exceliin, summasi Mikkonen.

Mikkonen nosti hattua Temotekin väelle ja totesi myös, että harvoin näkee yhtä siistejä työmaita kuin kyseinen kohde Hintassa. Yhteistyöstä Hoivatilojen kanssa Mikkonen virkkoi, että sehän on helppoa kuin heinänteko.

Edellinen Seuraava