Artikkelit | 7.10.2021

Vieraskynä: Terveisiä Lohjalta, Järvikaupungista!

Asuntomessut Lohjalla ovat takanapäin, ja voimme muistella hyvillä mielin kesää Hiidensalmessa. Onnistuimme hyvin poikkeusoloissa ja saimme paljon kiitoksia kauniista messualueesta, mielenkiintoisista kohteista ja toimivista järjestelyistä. Haasteenamme oli mm. henkilömäärärajoituksista johtunut jonoutuminen. Messut jatkuvat vielä syksyn ajan netissä, jossa kohteisiin pääsee tutustumaan virtuaalisesti. Lohjan kaupungin tärkeimpänä tavoitteena messuille oli kaupungin tunnettuuden kasvattaminen, ja siinä onnistuttiin yli odotusten.

Saimme messuilla paljon kiitoksia myös mielenkiintoisesta kerrostalokorttelistamme. Kortteliin olikin panostettu erityisen paljon. Haimme kortteliin kumppaneita jo kaavoitusvaiheessa ja kumppaneiksi löytyivät Hoivatilat, TA-Yhtiöt ja Lohjan Vuokraasunnot. Työstimme yhdessä korttelin tavoitteita ja asemakaavaa mm. useissa työpajoissa. Arkkitehtina korttelissa toimi UKI Arkkitehdit.

Kantavana teemana korttelissa oli Kohtaamiset, ja kohtaamisten mahdollistamisessa myös onnistuttiin. Jokaisessa talossa on yhteisiä tiloja ja hoivakiinteistössä kaikille avoin ravintola. Ikääntyneiden ja lasten kohtaamiset järjestyvät helposti, koska hoivakoti ja päiväkoti toimivat saman katon alla.

Myös upeiden järvinäkymien mahdollistaminen kaikille toteutuu hienosti mm. asuinkerrostalojen yhteisiltä kattoterasseilta ja kattosaunoista sekä hoivakiinteistön oleskeluhuoneista. Ja korttelista on vain muutamien askelten matka kaikille yhteiseen, kauniiseen ja toiminnalliseen Kaarnapuistoon Lohjanjärven äärelle. Kaarnapuiston laiturissa on yhteiskäyttöinen soutuvene.

Yhteisenä tavoitteena korttelille oli myös Vihreät teot. Tavoite toteutui mm. energiatehokkaina taloina, aurinkopaneeleina, viherkattoina, viljelylaatikoina ja hulevesien hyödyntämisenä sekä sähköautojen latauspisteinä tai niihin varautumisena ja hyvinä pyöräsäilytyspaikkoina. Pyöräily onkin alueella varteenotettava vaihtoehto; sieltä on hyvät pyöräreitit mm. Lohjan keskustaan.

Myös taiteeseen panostettiin. Alueen taiderahastosta toteutettiin korttelin jokaiseen taloon taideteos. Kim Jotunin ”Uitto” vuokratalon porraskäytävän seinässä on koko talon korkuinen ja näkyy kaikille alueen ohi kulkeville. Teos kertoo alueen sahateollisuushistoriasta. TA:n kerhohuoneen seinässä on Laura Merzin maalaus ”Hiidenmetsä” ja Hoivatilojen rakennuksessa Anne Meskanen-Barmanin pöllöaiheinen veistossarja ”Kotikolo”.

Korttelin suunnittelu kumppanuuskaavoituksena rakennuttajien kanssa oli antoisa ja onnistunut prosessi. Kiitokset vielä Hoivatiloille asiantuntevasta, mukavasta ja mutkattomasta yhteistyöstä!

Mirka Härkönen
projektipäällikkö,
Asuntomessut Lohjalla 2021

Edellinen Seuraava