Artikkelit | 11.4.2023

Isommat tilat täydellisellä sijainnilla

Oulun Englanninkielisen Leikkikoulun suosio on ollut pitkään niin suuri, että omistajat päättivät hankkia isommat tilat. Uuden päiväkotikiinteistön toteuttaa vuokramallilla Hoivatilat.

Oulussa on paljon ulkomaalaisia perheitä ympäri maailmaa. Niinpä kysyntä englanninkieliselle varhaiskasvatukselle on ollut kova eikä suunta näytä laskevan: leikkikouluun on lapsia jonossa jo usealle vuodelle eteenpäin.

Lähes kolmenkymmenen vuoden ajan leikkikoulu on toiminut historiallisella Oulun puukasarmialueella talossa, joka on rakennettu vuonna 1881.

– Puolustusvoimain loppiaisjuhlassa -97 tuli komentajan kanssa puheeksi, että kasarmin lakkautuksen myötä viestipataljoonan talo jää tyhjilleen. Niinpä vuokrasimme ja saneerasimme tilat saman tien, muistelee leikkikoulun toinen omistaja Ulla Terho.

Hän lisää, että siihen nähden, että tilat oli suunniteltu sotilaille, toimivat ne pienillä muutoksilla loistavasti myös lapsille. Pienemmät ryhmätilat luovat hyvän ympäristön leikkikoulun päivien punaiselle langalle, eli pienissä ryhmissä touhuamiselle ja kielen oppimiselle.

Hoitopaikkoja on nyt 75 ja lapsia 18:sta maasta, ja heidän kodeissaan puhutaan lähes 40:ä eri kieltä. Perheomisteinen leikkikoulu on tunnettu lämminhenkisestä ilmapiiristään. Yhtä suurta perhettä ollaan niin lasten ja heidän vanhempiensa kuin henkilökunnankin kanssa. Ei siis ihme, että tulijoita olisi enemmän kuin paikkoja. Muutama vuosi sitten Terho päätti yhtiökumppaninsa Raija Malmin kanssa, että jatkuva ”ei oon” myyminen saa nyt riittää. Tiet kohtasivat Hoivatilojen kanssa, ja yhteistyömahdollisuuksia alettiin selvittää.

Uusia tuulia! Oulun Englanninkielisessä Leikkikoulussa vetovastuu siirtyy äideiltä tyttärille muuton kanssa samaan aikaan. Raija Malmi (vas.), Liisa Terho, Ulla Terho ja Marja Nissi iloitsevat, että toiminta tulee jatkumaan tutulla, idyllisellä alueella.

Modernisti vanhaan miljööseen

Selvää oli, että vuonna 2016 omaksi ostetun vanhan kiinteistön laajennus ei ole mahdollista, vaan tarvitaan uudet tilat. Ensin piti siis löytää tontti, ja kriteerit sen sijainnille olivat tiukat. Valtaosa lapsista suuntaa opinpolullaan päiväkodista kaupungin keskustan tuntumaan Oulun kansainväliseen kouluun, joten uudet tilat eivät voi sijaita kovin kaukana siitä. Niinpä harpin säde oli aika lyhyt, kun Hoivatiloilla kartoitettiin sopivaa tonttia.

Lopulta tontti löytyi yllättävän läheltä: vain muutaman korttelin päässä aiemmista tiloista, niin ikään puistomaiselta kasarmialueelta. Hoivatilat vuokrasi tontin Oulun kaupungilta, ja suunnittelu pääsi vauhtiin. Historiallisten rakennusten joukkoon tulevan talon rakennusluvituksessa tosin oli omat kommervenkkinsa, mutta hanke eteni kuitenkin jouhevasti. Työt tontilla alkoivat viime marraskuussa, ja uusissa tiloissa toimitaan ensi elokuussa.

Arkkitehtisuunnittelusta vastasi UKI Arkkitehdit, pääsuunnittelijana Vesa-Pekka Kiiskinen. Lopputulos on moderni, mutta vanhaan, arvokkaaseen ympäristöön kauniisti istuva ja ennen kaikkea nimenomaan tuleville käyttäjilleen suunniteltu.

– Emme halunneet suurta ja komeaa, vaan talon, joka toimii hyvin. Lapset eivät ole meillä säilössä vaan kodinomaisessa ympäristössä oppimassa uusia taitoja ja kieltä leikin kautta, ja tilojen on mahdollistettava tämä, toteaa Terho.

Tilasuunnittelu sai inspiraatiota vanhoista tiloista, joiden parhaat osat monistettiin pohjaratkaisuun. Myös monipuoliset käyttömahdollisuudet ja henkilökunnalle aiempaa paremmat tilat huomioitiin suunnittelussa. Hoitopaikkoja saadaan 40 lisää, eli jatkossa päiväkoti on 115-paikkainen. Ulla Terho on innoissaan siitä, kuinka hyvin projekti on sujunut.

– Yhteistyö Hoivatilojen kanssa on ollut mahtavaa, ei olisi voinut löytyä parempaa kumppania. He eivät koskaan sano ei, vaan etsivät aidosti molemmille hyvää ratkaisua.

Terho on tyytyväinen myös siihen, että kun uusissa tiloissa ollaan vuokralla, tiedetään kulut ennakkoon eikä kiinteistön kunnossapidon suhteen tule yllätyksiä – 1880-luvulla rakennetun talon omistajalle niitä on joskus saattanut tupsahtaa.

Elämäntyönsä oman yksityisen päiväkodin johdossa tehneet Terho ja Malmi ovat jäämässä eläkkeelle uusien tilojen valmistuttua, ja vetovastuu siirtyy perustajien tyttärille sekä pitkäaikaiselle opettajalle Joanne Jacksonille.

– Työmme on ollut huikeaa! Ei ole tarvinnut miettiä, että tekisikö jotain muuta. Meille on suuri onni ja ilo, että tämä kulttuurien tuoma rikkaus tulee jatkumaan uusissa tiloissa aiempaa useamman perheen kanssa. Mikään muu ei tule muuttumaan kuin tilat. Kodinomaisuus säilyy uusissakin tiloissa.

1880-luvulla rakennettu Intiön puukasarmi on uniikki kokonaisuus: se toteutettiin aikakaudelle erittäin epätyypilllisesti puutarhakaupunki-ideologiaa mukaillen ja on säilyttänyt ilmeensä upeasti. Aluetta on myös täydennysrakennettu, ja se on historiallisesti ja rakennustaiteellisesti merkittävä osa Oulua.
Edellinen Seuraava