Artikkelit | 20.3.2023

Korkealaatuista ja kodikasta

Norlandia Care Oy tarjoaa Malminkartanossa räätälöityjä asumispalveluja senioreille. Isopakarissa on 66 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa ja 42 yhteisöllisen asumisen kotia.

Outi Äijälä (vas.) ja Mira Ruusunen luotsaavat Norlandian Yhdessä-kortteleiden ikäihmisten asumispalveluita, Outi Helsingissä ja Mira Tuusulassa.

Kolme vuotta sitten toisensa löysivät tahot, joilla on yhtenäiset ajatukset onnellisesta arjesta. Nyt vahvistamme yhdessä elävää Malminkartanoa, ja toivottavasti tämä on myös lähtölaukaus vastaaville hankkeille uusilla alueilla. Näin kiteytti palvelukorttelin avajaisissa ajatuksiaan Norlandia Caren maajohtaja Graziella Vartola.

Vartola iloitsi asumisen monipuolisuuden lisääntymisestä. Norlandian Yhdessä-konsepti vastaa varsinkin kevyemmän palvelutarpeen asumisen kysynnän kasvuun ja mahdollistaa esimerkiksi sen, että asukkaan kunnon heiketessä hän voi siirtyä ympärivuorokautisen palveluasumisen pariin samassa palvelukorttelissa.

Yhdessä Isopakarin johtajana toimii Outi Äijälä. Hän aloitti tehtävässä joulukuun alussa, juuri ennen palvelukorttelin avajaisia. Yksi syy, joka sai hänet siirtymään Norlandialle, oli juuri Yhdessä-konsepti.

– Arjessa kohtaavat niin lapset, ikäihmiset, kehitysvammaiset ihmiset kuin koiratkin. Meillä on aivan upea kokonaisuus, iloitsi Äijälä.

Palvelukorttelin mahdollistamaan yhteiseen toimintaan, kuten lettukesteihin kesäkeittiössä tai lasten laulutuokioon, voi osallistua oman mielenkiinnon ja voinnin mukaan – päivittäin, kerran viikossa, harvemminkin. Viihtyisällä sisäpihalla on asukkaiden käyttöön välineitä toimintakunnon ylläpitämiseen. Esteettömässä kiinteistössä kaikki pääsevät ulkoilemaan ja kohtaamaan korttelin toisia asukkaita turvallisesti.

Kodinomaiset, yhteiset oleskelutilat kutsuvat viettämään aikaa muiden asukkaiden kanssa. Isoista ikkunoista lasten ilo pihaleikeissä näkyy sisälle saakka. Yhteistä toimintaa päiväkodin kanssa tullaan järjestämään päivittäin.

Ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakkaaksi tullaan Helsingin ja Vantaan kaupunkien ostopalvelusopimuksella tai palvelusetelillä. Yhteisölliseen asumiseen pääsee niin ikään ostopalvelusopimuksella, palvelusetelillä tai myös itse maksavana, ja sopimukseen sisältyy aina asukkaan toimintakyvyn ja avun tarpeen mukaan räätälöity palvelupaketti. Asukkaille on viikko-ohjelma, joka sisältää esimerkiksi musiikkia, taiteita ja liikuntaa.

Osallistava suunnittelu takaa toimivat tilat

Norlandian ensimmäinen Yhdessä-kortteli avattiin Tuusulaan pari vuotta sitten. Sen hoivayksikön johtaja Mira Ruusunen toi asiantuntemustaan Malminkartanoon:

– Hoivatilojen osallistavan suunnittelun mallin mukaisesti olimme aidosti vaikuttamassa tilasuunnitteluun ja meille merkittäviin ratkaisuihin. Oli inspiroivaa tuoda mukaan Tuusulassa arjessa syntyneitä huomioita ja ideoita, Ruusunen sanoi.

Ruusunen kertoo konkreettisen esimerkin: määräysten mukaan kylpyhuoneen oviaukossa tulee olla kynnys. Matalimmillaankin kynnys heikentää esteettömyyttä, joten Norlandian toiveesta Isopakarin asukashuoneisiin saatiin kynnyskaivot. Lisäksi esimerkiksi muistisairaat on suunnittelussa huomioitu väreillä ja materiaalivalinnoilla, kuten massiivipuisilla ovilla. Myös asukkaiden erilaisuus on tilaratkaisuissa huomioitu.

Kaikki tilat on suunniteltu siten, että niitä voi käyttää mahdollisimman monipuolisesti ja samalla tehokkaasti; henkilökunnan taukotilassa voi myös kokoustaa ja monitoimitilassa onnistuu niin jumppa kuin askartelukin. Ruusunen kuvaili kodinomaisia tiloja valoisiksi ja värikkäiksi, mutta ennen kaikkea turvallisiksi ja toimiviksi. Asukkaiden huoneet ovat tilavat ja valoisat, ja ne saa sisustaa omilla tavaroilla mieleisekseen.

Ruusunen iloitsi myös siitä, että Yhdessä-konsepti ottaa täällä seuraavan askeleen, kun naapuriin saatiin Tukena Tähtiomena asukkaineen. Isopakarin tiloissa sijaitsee myös erilaisia palveluita koteihin, kuten lastenhoitoa, kotitöitä, hoivaa ja sairaanhoitopalveluita tarjoavan Alina-ketjun yrittäjä.


Lue lisää:

Edellinen Seuraava