Artikkelit | 15.3.2023

Onnellisuus & yhteistyö – Avajaiset Malminkartanon palvelukorttelissa

Nämä kaksi sanaa toistuivat puheissa ja keskusteluissa, kun juhlistimme Malminkartanon palvelukorttelin valmistumista joulukuun alussa. Vieraiksi avajaisiin meillä oli kunnia saada muun muassa tulevia asukkaita sekä henkilöstöä.

Tilaisuuden avasi Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Daniel Sazonov. Elämänsä ensimmäiset 20 vuotta Malminkartanossa asunut Sazonov iloitsi alueen uudesta vaiheesta:

– On hienoa nähdä monimuotoisen Maltsun kehittyvän entisestään palvelukorttelilla, jossa ihmiset eri elämänvaiheissa viettävät arkea yhdessä. Kaikille näille palveluille on Helsingissä valtava tarve. Kaupunki kasvaa, ja positiiviseen imuun tulee vastata kysynnän mukaisilla asumisella ja palveluilla.

Sazonov kertoi olevansa lähdössä Hollantiin tutustumaan innovatiiviseen muistikylään. Samaa uraauurtavaa henkeä tehdään nyt todeksi täällä ja samalla lisätään elinvoimaa alueella, lisäsi Sazonov.

Arvokasta arkea varten

Malminkartanon palvelukortteli tarjoaa koteja ja palveluita lapsille, ikääntyneille sekä kehitysvammaisille tai muun syyn vuoksi apua ja tukea tarvitseville ihmisille, ja myös koirille! Modernit, viihtyisät ja turvalliset tilat on suunniteltu yhdessä palveluntarjoajien kanssa, ja korttelissa on myös yhteiskäyttötiloja sekä viihtyisä ja monipuolinen pihapiiri. Tilat on rakennuttanut ja omistaa Hoivatilat Oyj.

Toiminta palvelukorttelissa käynnistyy vaiheittain. Alkuvuodesta taloon ovat asettuneet Tukena Tähtiomenan ja Norlandia Isopakarin asukkaita. Päiväkodit – lapsille ja koirille omansa – aloittavat toiminnan elokuussa.

Tässä palvelukorttelissa elämää on ympärillä, ja hyvät joukkoliikenneyhteydet sujuvoittavat niin läheisten vierailuja kuin korttelissa työskentelyä. Rakennukset on suunniteltu laadukkaasti ja kestävästi, ja niitä ylläpidetään niin hyvin, että täällä tullaan viihtymään vuosikymmeniä: asutaan, saadaan hoivaa, työskennellään, kasvetaan, käytetään palveluja – eletään hyvää elämää.

Helsingin apulaispormestari Daniel Sazonov iloitsi, että hänen lapsuutensa kotikulmat, ”monimuotoinen Maltsu”, täydentyy alueelle erittäin hyvin asettuvalla palvelukorttelilla.

Hoivatilojen toimitusjohtaja Atte Niittylä totesi, että vaikka kyseessä on yhtiön historian suurin hanke niin neliöissä kuin euroissa mitattuna, on suurin merkitys yhteistyön voimalla saavutettu lopputulos: kodit, palvelut ja työpaikat.

Mieletön päivä, täällä kohtaa onni, iloitsi Norlandia Caren maajohtaja Graziella Vartola. Murramme vanhoja kaavoja, luomme kohtaamisia ja monimuotoista kaupunkikulttuuria, hän lisäsi.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön varatoimitusjohtaja Aarne
Rajalahti kertoi Tähtiomenan olevan jo 43. KVPS-koti. Myös
Rajalahti toi esille yhteistyön voiman: Emme kukaan pärjää
yhteiskunnassa yksin, ja tämä talo symboloi sitä. Synergiat ovat olleet hyvät jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheissa, ja nyt vasta pääsemme kunnolla vauhtiin.

Jere Metsähonkala, KVPS Tukena Oy:n varatoimitusjohtaja, totesi yhtiön halunneen Helsinkiin jo pitkään. Tie ei ollut nopein eikä helpoin, mutta aktiivisella yhteistyöllä Hoivatilojen ja Helsingin kaupungin kanssa asumispalveluja voidaan vihdoin tarjota myös pääkaupungissa.

Visiot kohtasivat oikealla hetkellä

Helsinkiläisessä Kuntoutussäätiössä oltiin merkittävän pohdinnan äärellä muutama vuosi sitten: omistuksessa oli iso, huonokuntoinen toimistokiinteistö Malminkartanon ytimessä. Mitä tehdä tiloille, jotka eivät vastaa omiin tarpeisiin, eikä niitä voi saneeratakaan?

Yleensä suuri tontti kaupunkialueella, hyvien kulkuyhteyksien äärellä, johtaa asumisen kaavoittamiseen. Sitä ei ollut näkyvissä, joten säätiö lähti etsimään toista ratkaisua. Toiveissa oli löytää uusia tapoja lisätä ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta naapurustossa ja näin kehittää sosiaalisesti kestävää kaupunkia. Ei siis ihme, että visiot kohtasivat aluekehitykseen satsaavan Hoivatilojen kanssa ja yhteisöllisen palvelukorttelin suunnittelu starttasi.

Samaan aikaan palveluoperaattoreilla oli vahvaa tarvetta uusille tiloille alueella, ja Helsingin kaupunki antoi yksityiselle sektorille merkittävän mahdollisuuden. Näin päästiin kehittämään koko aluetta ja eri ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä pitkään palvelevaa kokonaisuutta. Useita tarpeita yhteen sovittaen sai käyttöä vaille jääneen konttorikompleksin tontti uuden luvun, joka tuo nyt elinvoimaa ja yhteisöllisyyttä koko alueelle.

Toiveissa oli löytää uusia tapoja lisätä ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta naapurustossa ja näin kehittää sosiaalisesti kestävää kaupunkia. Kyseessä on siis todellinen Yes in my front yard -hanke!

Hoivatilojen hankekehityspäällikkö Olli Haapio summasi, että seiniä kaupungeissa riittää, mutta tärkeintä on se, ketä ja mitä niiden sisällä on. Haapio lisäsi, että hyvään lopputulokseen tarvitaan paitsi satoja ihmisiä suunnitteluun ja toteutukseen, myös onnea – ja onni on myös yhtä kuin tämän hankkeen lopputulos.

Hoivatilojen hankekehityspäällikkö Antti Heiskanen kertoi jututtaneensa monia tulevia asukkaita ja heidän läheisiään. Heiskasen mukaan parasta onkin nähdä omat asiakkaat ja heidän asiakkaansa onnellisina uusista tiloista.

Rakennuttajapäällikkönä Malminkartanossa Hoivatiloilta toimi Pertti Nupponen. Hän kuvaili palvelukorttelia erittäin monipuoliseksi ja järkeväksi hyvän yhteistyön hankkeeksi, joka myös tukee elinvoiman vahvistamista alueella.

Avajaisiin saapui monia tulevia asukkaita läheisineen sekä työntekijöitä.
Tunnelma oli lämmin ja iloinen.
Palvelukorttelin tilat ovat kauttaaltaan valoisat ja mahdollisimman
kodinomaiset. Oleskelutilojen lisäksi yksiköissä on muun muassa
saunoja, kuntoilutiloja, rentoutushuone ja hierontapiste.

Lue lisää:

Edellinen Seuraava