Artikkelit | 20.10.2022

Korkeatasoista kasvatusta, onnistumisia ja elämyksiä uudessa hirsipäiväkodissa Vaajakoskella

Päiväkoti Punapaula avasi ovensa Jyväskylän Vaajakoskella viime tammikuussa. Toiminta juuri Punapaulaa varten suunnitelluissa monipuolisissa ja viihtyisissä tiloissa on startannut positiivissa tunnelmissa.

Suuri sali luo erinomaiset puitteet monipuoliselle liikkumiselle. Hirsiseinien suojissa akustiikka on miellyttävä ja tunnelma lämmin.

Tässä päiväkodissa lapsi saa laadukkaan varhaiskasvatuksen lisäksi musiikki- ja tanssikasvatusta, mikä lisää hyvinvointia ja luovuutta. Tällä hetkellä Punapaulassa temmeltää 1–5-vuotiaita seikkailijoita, ja ensi syksystä alkaen tarjolla tulee olemaan myös esiopetusta. 

Punapaulan yrittäjä ja päiväkodin johtaja Minna Muona perusti siskonsa kanssa kaksi Priimi-musiikkipäiväkotia Kuopioon joitain vuosia sitten ja iloitsee toiminnan laajenemisesta Jyväskylään.

– Meillä on Punapaulassa motivoitunut henkilöstö, joka työskentelee upeasti toimivissa ja terveissä tiloissa. Uutta päiväkotia ja työympäristöä on porukalla hiottu mieleiseksi innostuneessa ja positiivisessa ilmapiirissä.

91-paikkaisen päiväkodin kaikki työntekijät ovat alan koulutuksen saaneita, kasvatustieteen maistereista lastenhoitajiin. Mukana joukossa on alueella Muskari-Sannina monille tutuksi tullut musiikkipedagogi Sanni Yli-Pekkala, jonka johdolla ryhmät osallistuvat musapajaan kerran viikossa. Paikallisen tanssi- ja voimisteluseura Illusionin ammattilaiset puolestaan vievät pienimmätkin tilliäiset säännöllisesti tanssin pyörteisiin.

Näille ja muille aktiviteeteille sekä leikeille hyvänä näyttämönä toimii oma iso jumppasali kiipeilyseinineen, ja hirsiseinien suojissa on miellyttävää touhuta. Puupinnat luovat kotoisan tunnelman, jonka hirren aikaansaama pehmeä akustiikka viimeistelee. Sekä lapset että henkilöstö viettävät tiloissa useita tunteja päivässä, joten hirren ominaisuuksista myös puhdas sisäilma ja sopiva ilmankosteus sopivat tilojen käyttötarkoitukseen kuin nakutettu.

– Vaikka tilat ovat uudet, on täällä oikein lämminhenkistä. Pienryhmä- ja jakotilat ovat toimivat ja meillä on myös hiljaisia tiloja. Kaunista ja käytännöllistä samassa paketissa, kuvailee Muona.

Pihassa uusi ja vanha ovat sulassa sovussa. Keinut ja kiipeilytelineet sijoittuvat korkeiden mäntyjen katveeseen, ja rakennetun välineistön rinnalla on luonnonmukaisia elementtejä. Keväällä pihaan laitettiin viljelylaatikot, ja siementen kasvua herneiksi ja kesäkukiksi on ihmetelty porukalla.

Punapaulan viihtyisässä pihassa on niin rakennettuja kuin luonnonmukaisia elementtejä. Erilaiset pinnanmuodot kehittävät lasten motorisia taitoja leikin lomassa.

Huomionarvoista Punapaulan sijainnissa on se, että kätevästi tien toisella puolella sijaitsee Vaajakummun yhtenäiskoulu, jota suurin osa alueen lapsista ja nuorista käy. Sinne johtaa myös monen punapaulalaisen opinpolku, jo tutuksi tulleessa maisemassa.

Myös loma-ajat leikitään ja lauletaan

Yksi Punapaulan valttikortteista on, että ovet ovat auki myös lomasesonkeina, olipa kyseessä sitten helteinen heinäkuu tai vuodenvaihteen välipäivät.

– Palvelulupaukseemme kuuluu, että auki ollaan silloin, kun hoidon tarvetta on. Eiväthän kaikki vanhemmat lomaile heinäkuussa, ja näinä pätkätöiden aikoina saattavat lomat olla lyhyitä tai useissa pätkissä, Muona sanoo.

Muona lisää, että Punapaulassa halutaan tarjota arjen rutiineista poikkeavia, ihania kokemuksia lapsille, joilla ei ole lomaa; käydään jätskiretkellä ja laitetaan omaan pihaan pieniä uima-altaita hellepäivien ratoksi. Näin halutaan ilahduttaa asiakasperheitä ja varsinkin niitä pieniä ihmisiä, joiden vuoksi toimintaa pyöritetään.

Tällä hetkellä Punapaulassa touhuavat 1–5-vuotiaat, ensi syksystä alkaen myös eskarilaiset. Pienryhmissä päivät sujuvat mukavasti muun muassa pulinapajojen, ikiliikkujan leikkien, musapajojen ja taidetouhujen parissa.

Minna Muona toivottaa lapsiperheet tervetulleiksi tutustumaan iloiseen ja luovaan toimintaan Harjukadulle, mikäli lapsen tarhataival on alkamassa tai varhaiskasvatuspaikan vaihto harkinnassa. Päivähoitohakemuksen voi täyttää osoitteessa punapaula.fi.

– Meidän avoimeen ja iloiseen meininkiin ovat kaikenlaiset tyypit tervetulleita, kasvamaan juuri sellaisiksi kuin he itse haluavat.

Tutustu Punapaulaan

Lue referenssitarina tai vieraile päiväkodin verkkosivustolla punapaula.fi

Katso video:

Hirsirakentaminen on yhä suositumpi tapa toteuttaa myös julkisia kiinteistöjä. Päiväkoti Punapaulassa siihen päädyttiin useista syistä: Hirsi on ekologinen ja mahdollistaa modernit arkkitehtoniset ratkaisut. Se myös luo kotoisaa tunnelmaa ja mukavaa akustiikkaa.

Edellinen Seuraava