Artikkelit | 25.10.2022

Kuopioon monipuolisia palveluita erinomaisella sijainnilla

Kuopiossa aiemmin Savonian kampuksena tutuksi tullut alue saa uuden elämän viihtyisänä asuinalueena. Vain kävelymatkan päässä keskustasta sijaitseva alue on nimetty Puijonkuppeeksi – onhan lähettyvillä Puijon mäki metsineen ja monipuolisine aktiviteetteineen. Myös Hoivatilat on mukana mahdollistamassa palveluita ja vahvistamassa yhteisöllisyyttä uudella alueella.

Hoivatilat rakennuttaa Puijonkuppeeseen palvelukorttelia, jossa yhdistyvät ikäihmisten hoiva ja asuminen sekä varhaiskasvatuspalvelut. Operaattoreiksi tulevat Kuopion kaupunki, joka saa vuokramallilla modernit väistötilat yhdelle päiväkodeistaan, ja Norlandia Care Oy, joka laajentaa ikäihmisten palveluita uuteen kaupunkiin sekä syventää omistamansa Alina-ketjun toimintaa. Korttelin palveluihin lukeutuu myös deliravintola. Rakenteilla on viisikerroksinen, noin 4 000 kerrosneliömetrin palvelukortteli, joka valmistuu loppusyksystä, yhtenä uuden alueen ensimmäisistä kohteista. Hoivatilojen hankekehityspäällikkö Olli Haapio toteaa, että rakenteilla on korkealaatuista arkkitehtuuria ja suunnittelua edustava kokonaisuus.

– On upeaa olla vahvistamassa monimuotoista asumista uudella alueella. Tässä tehdään koko aluetta ja isompaa yhteisöä pitkään palvelevaa kokonaisuutta huippusijainnilla, lisää Haapio.

Varhaiskasvatuksen väistötilat vuokramallilla

Kuopion kaupunki käynnistää korttelissa päiväkotitoiminnan ensi tammikuussa. Tilat tulevat toimimaan Sinikellon päiväkodin väistötiloina lähivuosien ajan. Hallinnon suunnittelija Jaana Mäntykenttä Kuopion kaupungilta kertoo, että neliryhmäisessä päiväkodissa on 75 hoitopaikkaa 1–5-vuotiaille lapsille. Mäntykenttä sanoo sijainnin olevan erinomainen niin lasten, vanhempien kuin henkilöstön näkökulmista.

– Saamme uudet tilat moottoritien läheltä, joten meille on helppo kulkea myös maaseutualueilta. Isot työnantajat, kuten Kuopion yliopistollinen sairaala ja Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampus, ovat lähellä, ja keskustakin alle kilometrin päässä. Sijainti on perheiden kannalta lottovoitto.

Mäntykenttä lisää, että vieressä olevia kaupungin parhaita sisäliikuntamahdollisuuksia, kuten Kuopio-hallia, tullaan lasten kanssa varmasti hyödyntämään. Mäntykenttä iloitsee myös siitä, että naapurissa on ikäihmisten asumispalveluita. Hän sanoo monisukupolvisen palvelukorttelin olevan kaikin puolin toimiva konsepti, jossa lapset pääsevät nauttimaan muun muassa esiintymisistä ja ikäihmiset saavat iloa niin lasten leikkien seuraamisesta kuin mahdollisuuksien mukaan yhteisistä aktiviteeteistakin.

Yhdessä-konsepti mahdollistaa kohtaamiset

Palveluoperaattori Norlandia Care Oy tulee tarjoamaan korttelissa 69 tehostetun palveluasumisen ja 21 tuetun palveluasumisen asuntoa. Norlandian Yhdessä-konseptin mukaiseen kokonaisuuteen kuuluu lisäksi deliravintola ja yhteistiloja. Norlandian kotihoitopalveluja ikäihmisille ja lapsiperheille tarjoavan Alina-ketjun toimitilat muuttavat palvelukortteliin, tarjoten myös yhteistoimintaa.

Norlandia Hoivan maajohtaja Graziella Vartola kertoo, että synergioiden kautta palveluita pystytään tarjoamaan varsin laajasti, lähialueella kotona asuvista ikäihmisistä tehostetun hoivan tarpeessa oleviin. Palvelukorttelista tullaan muodostamaan matalan kynnyksen paikka kohdata ja toimia yhdessä, ja yhteistiloissa voi esimerkiksi lounaskäynnin yhteydessä mittauttaa verenpaineen ja jäädä viettämään aikaa ja tapaamaan ihmisiä.

– Tarjoamme uniikisti räätälöitäviä palveluita, jotka tarjoavat mahdollisuuksia sosiaaliseen kanssakäymiseen ja näin vähentävät yksinäisyydestä johtuvia haasteita, lisää Vartola.

Projektista toiseen kantavaa kumppanuutta Hoivatilat on tuttu kumppani molemmille operaattoreille. Norlandialla on palveluita Hoivatilojen omistamissa kiinteistöissä niin varhaiskasvatuksessa kuin monipuolisempia palveluita tarjoavissa palvelukortteleissa; ensimmäinen Yhdessä-kohde valmistui Tuusulan Asuntomessuille pari vuotta sitten, ja rakenteilla on mittava yhteishanke Helsingin Malminkartanoon.

Kuopion kaupunki valitsi Hoivatilat toteuttajaksi Männistön päiväkodille, joka avasi ovensa elokuussa -21. Jaana Mäntykenttä muistelee kilpailutus- ja suunnitteluprosessia lämmöllä.

– Yhteistyön sujuvuutta on kyllä tullut tuuleteltua. Männistön päiväkoti oli kaikin puolin myönteinen kokemus, ja sama tunnelma tuntuu jatkuvan Puijonkuppeessa, sanoo Mäntykenttä.

Monimuotoisuutta Puijonkuppeen yhteiskohteessa lisää se, että hoivakodin ja päiväkodin lisäksi Syksy-korttelipihaan tulee myös asumisoikeusasuntoja sekä pysäköintilaitos, joka lisää viihtyisyyttä mahdollistaen enemmän pihapiiriä asukkaille. Kokonaisuudessaan Puijonkuppeen alueen arvioidaan valmistuvan vuonna 2030.

Lue lisää: Puijonkuppeen palvelukortteli

Edellinen Seuraava