Uutiset | 29.10.2020

Kumppanuuskorttelissa asutaan yksilöllisesti ja eletään yhteisöllisesti

Asuntomessuille Lohjan Hiidensalmeen rakentuu kerrostalokortteli Kohtaamisia, jonka asemakaava on laadittu yhteistyössä rakennuttajien ja Suomen Asuntomessujen kanssa. Kumppanuuskortteli kerää erilaiset asujat ja eläjät yhteen, kun korttelin palvelut on suunniteltu houkuttelemaan niin hoivakiinteistön asukkaita, kuin asumisoikeus- ja vuokrakerrostalonkin asukkaita.

Kuinka asuminen on samaan aikaan yksilöllistä ja yhteisöllistä? Tähän haasteeseen vastaa Lohjan Hiidensalmeen ensi kesän Asuntomessuille rakentuva Kumppanuuskortteli Kohtaamisia. Kortteli koostuu Hoivatilojen hoivakiinteistöstä, johon tulevat Pilke-päiväkoti ja Attendon hoivakoti, TA:n asumisoikeuskerrostalosta ja Lohjan Vuokra-asuntojen vuokrakerrostalosta. Asemakaava on laadittu kumppanuuskaavoituksena yhteistyössä rakennuttajien ja Suomen Asuntomessujen kanssa Lohjan kaupungin järjestämän kumppanuushaun myötä. Kumppanuusmallin mukaisesti rakennuttajat pääsivät vaikuttamaan korttelin kaavaan.

Kaavaratkaisuja työstettiin yhdessä useissa työpajoissa, ja erilaisia ratkaisuja pohdittiin muun muassa pysäköintiratkaisuihin, yhteistiloihin ja -pihaan ja kattoterasseihin. Yhteisöllisyyttä lisäävät myös toiminnalliset ratkaisut, kuten viljelylaatikot. Pyrimme luomaan korttelin, joka vastaa erilaisten asujien tarpeisiin monipuolisesti. Erityisen iloisia olemme siitä, että kumppanuuskorttelin myötä pystymme mahdollistamaan järvimaiseman tuntumassa asumisen erilaisissa elämäntilanteissa oleville,” Lohjan kaupungin projektipäällikkö Mirka Härkönen iloitsee.

Lisäksi Lohjan Vuokra-asuntojen kuntosali ja TA:n kerrostalon kerhotila ovat molempien talojen asukkaiden käytössä. Molempien talojen kattoterassit ja -saunat järvinäkymin lisäävät asumisen mukavuutta ja mahdollistavat järvimaisemasta nauttimisen uudella tavalla. Hoivakiinteistön ravintolasta pääsevät nauttimaan kaikki alueella.

Ympäristöystävällistä asumista taiteen keskellä

Kumppanuuskorttelin suunnitelmissa on korostettu erityisesti ympäristöystävällisyyttä. TA:n asumisoikeuskerrostalo on yhtiön ensimmäisiä A-energialuokan kerrostaloja. Sekä TA:n että Lohjan Vuokraasuntojen kerrostalojen katot on varustettu aurinkopaneelein sekä osin viherkatoin, ja pohjakerroksesta löytyy tilaa pyörille ja valmiiksi mahdollisuus sähköautojen latauspisteisiin.

Kohtaamisia-kumppanuuskorttelin keskiössä on myös korttelin yhteinen piha, jonka monipuolinen kasvillisuus, oleskelupaikat ja toiminnot tarjoavat tekemistä ja seurattavaa jokaiselle. Kestävän ympäristön toimintamallin keinoilla luodaan pihalle ratkaisuja, jotka vaalivat muun muassa veden kiertokulkua ja elävää maaperää. Kumppanuuskorttelin hulevesiä ei muun muassa ohjata suoraan sadevesiviemäriin, vaan pinnanmuotoilun avulla viivytetään pihalla ja ohjataan pihan kasvillisuuden käyttöön. Pihalle on pyritty valitsemaan kestävällä tavalla tuotettuja, paikallisia tai kierrätettyjä materiaaleja, ja toteutuksessa hyödynnetäänkin paikalta saatavia raaka-aineita, kuten esimerkiksi työmaalta löytyneitä suuria kiviä, joita käytetään pihan toteutuksessa. Näin alueen rikasta historiaa jatkaa myös uusi kortteli.

Elämisen viihtyvyys on kumppanuuskorttelissa huomioitu alusta asti myös taiteen keinoin, sillä jokaisen korttelin talon ulkopuolelle tulee taideteos. Lohjan Vuokra-asuntojen taloon tulee porraskäytävän säleikköön Kim Jotunin ”Uitto ja TA:n kerhotilan seinään tulee lohjalaisen Laura Merzin maalaus. Hoivatilojen kohde on vielä luonnosvaiheessa.

Kumppanuuskorttelin talot ovat jo nyt herättäneet runsaasti kiinnostusta, ja esimerkiksi TA:n talossa on vapaana enää yksi asunto. Korttelin yksilölliselle mutta silti yhteisölliselle asumiselle järven tuntumassa on selvästi tilausta”, Härkönen jatkaa.

Edellinen Seuraava