Uutiset | 24.1.2022

Kuopion uusin julkinen taideteos Jarkko Liutun Elämän virta julkistettiin maanantaina 24.1.2022

Männistön uuteen päiväkotiin prosenttitaidehankkeena tilattu veistoskokonaisuus Elämän virta on valmistunut. Päiväkodin ulkotilan pääportaikkoa hallitsevan teoksen keskiössä on lapsi. Hän on upottanut kätensä rakennuksen seinään tutkien tuntematonta. Portaikon toisella seinällä oleva tulevaisuuteen kurkottava käsi yhdistää teoksen näyttäväksi tilaa hallitsevaksi kokonaisuudeksi. Teos kuvaa elämänkaarta ja minuuden matkaa läpi elämän. Matkan symbolina toimii laiva, joka on kiinnitetty portaikon kattoon. Kymmenet kullatut ja mustaksi värjätyt alumiinikiekot levittäytyvät pitkin portaikon pintoja ja ohjaavat katsetta moniosaisen teoksen yksityiskohtiin.

Elämän virta on Savonlinnassa asuvan kuvanveistäjä Jarkko Liutun (s.1983) ensimmäinen julkinen taideteos Kuopiossa. Hän on tehnyt julkista taidetta muun muassa Varkauden Waltterin koululle sekä Vuoksenniskan koululle Imatralle. Männistön uuden päiväkodin modernia puurakentamista edustava arkkitehtuuri inspiroi taiteilijaa. Jarkko Liutun teos on uusin lisäys Kuopion kaupungin taidekokoelman julkisen taiteen teoksiin.

Päiväkodin suunnittelusta ovat vastanneet PAVE Arkkitehdit, jotka voittivat arkkitehtuurikilpailun yhdessä Hoivatilat Oy:n kanssa. Rakennuksen veistoksellinen ulkoasu on moderni tulkinta kanteleen muodosta. Tilojen lähtökohtana on ollut lapsen mittakaava, mikä on huomioitu myös kuvanveistäjä Jarkko Liutun teoksessa. Rakennuksen arkkitehtuuri ja siihen suunniteltu taideteos muodostavat elämyksellisen ympäristön päiväkodin käyttäjille ja näyttävän maamerkin Männistön asuinalueelle. Päiväkodin toiminnasta vastaa Kuopion kaupunki.

Edellinen Seuraava