Artikkelit | 22.6.2021

Maalaukset akustiikan apurina – Virpi Mäkisen teoksia Hoivatilojen asuntomessukohteessa

Hoivatilojen palvelukiinteistöä Lohjan Asuntomessuilla, Pilke luontopäiväkoti Ulappaa ja Attendo-koti Hiidensalmea, koristavat Virpi Mäkisen maalaukset. Taiteilija kertoo teosten kuvastavan juhlahetkiä – paitsi varsinaisia juhlia, myös elämän erilaisia hetkiä, joissa on hyvin positiivinen tunnelma.

– Näitä tauluja maalatessa koin pääseväni samaan oloon kuin lapsena pitkäkestoisessa leikissä. Kuvittelin elämäntarinoita ja ihmissuhteita teosten henkilöiden välille. Toivon, että nämä taulut nähdessään myös katsojalla lähtisi mielikuvitus lentoon, ja hän voisi itse keksiä oman tarinansa taulun ympärille, kertoo Mäkinen teosten synnystä.

Aivan erityisiä Mäkisen akryyli- ja sekatekniikkatöistä tekee niiden pohja: taulut on maalattu pintaturpeesta puristetuille akustiikkalevyille, jotka luovat tilaan pehmeämpää äänimaailmaa kaikua poistamalla. Kotimaisten Konto-akustiikkalevyjen pinta on vähän betonimainen, mikä puolestaan tuo rouheutta Mäkisen kädenjälkeen.

Mäkinen sekoittaa akryyliväreihin muun muassa hiekkaa, liimaa tai muuta massaa. Taulut ripustetaan seinille siten, että taulun ja seinän väliin jää ilmaa, mikä parantaa akustoivaa vaikutusta entisestään. Hän maalaa paljon palettiveitsillä, mutta käyttää myös pensseleitä sekä sientä. Usein hän työstää monia teoksia rinnakkain, sillä maalatun kerroksen tulee kuivua noin päivän ajan, ennen kuin sitä voi jatkaa. Onpa toisinaan työn alla kymmenenkin taulua yhtä aikaa ­– silloin Mäkinen jatkaa sitä, mikä voimakkaimmin kutsuu.

Positiivisia mielikuvia ja valoa

Mäkisen työt ovat aiheeltaan valoisia, vaikka osassa töistä tummiakin sävyjä näkyy. Mäkinen haluaa taiteensa herättävän hyviä mielleyhtymiä sekä keskustelua. Hän haluaa ohjata ajatuksia ja katseita valoon sekä tuoda mieliin ihania muistoja ja kiitollisuuden aiheita.

Mäkinen työskentelee kotonaan Seinäjoella, usein lastensa ympäröimänä, elämänilon keskellä. Hän on huomannut, että ainakin omat lapset ihastuvat eniten teoksiin, joissa on jotain esittävää – usein lapsihahmo. Niinpä Lohjalla päiväkodin puolelta löytyy esimerkiksi pientä poikaa ja kissaa esittävä teos sekä taulu, jossa tytön kukkakimpun tuntumassa seikkailee lintuja ja perhosia. Usein Mäkisen teosten aiheet ovat abstrakteja, mutta tämän näyttelyn kaikissa teoksissa on ihmisiä selkeästi hahmottavissa tilanteissa, kuten puutarhajuhlissa. Teokset antavat kuitenkin runsaasti tilaa mielikuvitukselle ja katsojan omille tulkinnoille.

Mäkinen toteuttaa akustiikkatauluja enimmäkseen tilaustöinä, ja hänellä on usein työn tukena valokuvia paikasta, johon taulu ripustetaan. Palvelukiinteistön tauluja työstäessä hänellä oli käytössään värikartat hoivakodin ja päiväkodin sisustuksesta. Osa Lohjalle tehdyistä teoksista jää ilahduttamaan hoivakodin asukkaita ja päiväkodin väkeä, mutta osa etsii vielä kotia, johon asettua.

Mäkisen teoksia löytyykin niin yksityiskodeista kuin julkisista tiloista, kuten erilaisista toimisto- ja aulatiloista, ja akustiikkalevyjen lisäksi hän maalaa myös perinteiselle taulupohjalle. Tauluissa näkyy usein esimerkiksi tietty perhe joko ihmishahmoina tai muilla symboleilla kuvattuna. Myös maisematauluja tilataan usein. Joka tapauksessa aiheet ovat usein hyvin henkilökohtaisia.  Mäkiselle on merkityksellistä, että hänen teoksillaan on myös jokin muu merkitys, sen lisäksi, että taulu on osa sisustusta – sillä tulee olla sielu.

Lisätietoja

Keltainenkeinutuoli.fi


Hoivatilat toteuttaa yhteisöllisen palvelukiinteistön Lohjan Asuntomessuille. Toiveiden kortteli -konseptin mukaisessa kokonaisuudessa yhdistyvät varhaiskasvatus sekä ikäihmisten asuminen ja hoivapalvelut. Palveluntarjoajina tulevat toimimaan Pilke päiväkodit ja Attendo, ja hankkeen yhteistyökumppaneihin lukeutuu myös KONE Hissit Oy.

Edellinen Seuraava