Artikkelit | 22.6.2021

Julkinen taide palvelukiinteistöä elävöittämässä

Lohjan Hiidensalmella, tämän kesän Asuntomessujen näyttämöllä, viimeistellään parhaillaan Hoivatilojen yhteisöllistä palvelukiinteistöä. Varhaiskasvatusta sekä ikäihmisten hoivaa ja asumista yhdistävän kokonaisuuden ulkoasua elävöitetään taiteella: kuvanveistäjä Anne Meskanen-Barmanin teos on lennättänyt pihapiiriin pöllöpoppoon.

Kokonaisuus muodostuu useasta pöllöveistoksesta. Aikuinen pöllö tähyää katonrajassa, pikkupöllöjä on yhteensä kuusi, osa oksilla, yksi pöntön päällä. Yläilmoissa näyttäytyvät pöllöt ovat alumiinivalua, joka erottuu hyvin rakennuksesta ja kiehtoo Meskanen-Barmania muun muassa ”ihanan kylmän” värinsä vuoksi. Alemmas sijoittuvat teokset ovat vahvempaa alumiinipronssia.

– Nämä pöllöt ovat päiväkotiympäristöön sopivasti kuin pehmoleluja, niissä on surrealistinen ote ja kontrasti reaalimaailmaan. Toki jokainen muodostaa teoksesta oman näkemyksensä, kertoo Meskanen-Barman.

Viisautta ja löytämisen riemua

Anne Meskanen-Barman kertoo ajattelevansa teoksiaan ikään kuin pysähtyneinä performansseina, omalla laillaan elävinä. Hän on urallaan käyttänyt materiaaleja mehiläisvahasta hopeaan ja rakastaa erityisesti käsityötä ja muottien välivaiheita. Meskanen-Barman kertoo käyvänsä teostensa valmistuessa vuoropuhelua niiden kanssa ja pyörittelevänsä malleja ajatuksissaan kuin tietokoneohjelmassa. Jännittävintä on aina ripustaminen; tuliko teoksesta sellainen millaisena taiteilija sen näki, ja kuinka se sijoittuu ympäristöönsä.

– Kun työskentelen, teoksilla on päässäni väkevä liike, jonka haluan siirtää myös teokset näkeville. Tämä pöllö on juuri istahtanut oksalle, tämä taitaa levittää siipiään lentoon lähtöä varten, kuvailee taiteilija.

Meskanen-Barman kertoo rakastavansa teosten suunnittelua ja työstämistä erilaisiin tiloihin ja ympäristöihin. Myös pehmopöllöillä on vahva yhteys niin ympäröivään luontoon kuin rakennukseenkin, johon ne sijoittuvat: aikuisen pöllön ja sen poikasten muodostama teoskokonaisuus symboloi huolenpitoa, joten se sopii Hoivatilojen rakennuksen yhteyteen aivan erityisen hyvin. Pöllön pönttö on tärkeä kotipesä, ja poikasiahan ollaan vain hetki, kunnes lähdetään kokeilemaan omia siipiä. Hoivakotiympäristöön sopii vanha viisas pöllö, joka kaitsee pihapiiriä lempeällä katseella.

Meskanen-Barman on Kankaanpään taidekoulusta valmistunut, palkittu kuvanveistäjä, jonka teosten toistuvia teemoja ovat ihmiset ja luonto. Hänen teoksensa ovat humoristisia. Niitä on mm. Oulun, Helsingin, Jyväskylän ja Rovaniemen kaupungin kokoelmissa. Julkisissa teoksissa ja eritoten ulkotiloihin sijoittuvissa, kuten Hoivatilojen kiinteistön pöllöissä, on taiteilijan mukaan huomioitava monia asioita. Teosten tulee kestää sääoloja, ja lisäksi Meskanen-Barman toivoo niistä löytyvän mielenkiintoa niin satunnaisten ohikulkijoiden kuin niitä päivittäin katselevien ihmisten silmissä.

 

– Lohjalla teokseni ovat suhteellisen pienikokoisia, ja niissä varmasti kokee löytämisen riemua. Tekijänä toivoisin niiden inspiroivan myös päiväkodin arkea leikkien, lorujen ja askartelujen muodossa, sanoo Meskanen-Barman.

Pehmopöllöteos on osa Hiidensalmen taideohjelmaa, jonka tavoitteena on lisätä sekä asukkaiden että vierailijoiden viihtyvyyttä. Ohjelma on asuntomessuorganisaation toteuttama ja sitä koordinoi lohjalainen kuvataiteilija Pasi Rauhala.

Samaan kortteliin Hoivatilojen kiinteistön kanssa sijoittuu myös taideohjelman kaksi muuta teosta: TA-Yhtiöiden asumisoikeustalon seinään Laura Merzin muraali ja Lohjan Vuokra-asuntojen porraskäytävään, koko sen korkeudelle, Kim Jotunin teos Uitto, joka kunnioittaa alueen sahalaitoshistoriaa.


Hoivatilat toteuttaa yhteisöllisen palvelukiinteistön Lohjan Asuntomessuille. Toiveiden kortteli -konseptin mukaisessa kokonaisuudessa yhdistyvät varhaiskasvatus sekä ikäihmisten asuminen ja hoivapalvelut. Palveluntarjoajina tulevat toimimaan Pilke päiväkodit ja Attendo, ja hankkeen yhteistyökumppaneihin lukeutuu myös KONE Hissit Oy.

Edellinen Seuraava