Artikkelit | 14.12.2022

Päiväkodin taideteokset ihastuttavat Kuopiossa

Yksi viime vuonna valmistuneista varhaiskasvatuksen kohteistamme on Männistön päiväkoti Kuopion kaupunkikeskustan läheisyydessä. Kalevalasta innoituksen saanut veistoksellinen rakennus itsessään kääntää katseita, ja tyylikkään, viihtyisän kokonaisuuden viimeistelee taide.

Moniosaisen teoksen keskiössä on lapsifiguuri, joka upottaa kätensä rakennuksen seinään alumiinikiekon läpi, kuin tuntematonta tutkien. Toisella seinustalla kiekosta kurottuu käsi, joka tavoittelee katossa roikkuvaa laivaa. Figuurien väliin, sisäänkäynnin yläosaan muodostuu kiekoista kullattuine kuvioineen puro, kuin elämän virta, jota laiva kulkee.
Yhtenä inspiraation lähteenä teoksessa kuvanveistäjä Jarkko Liutua oli kiehtonut satoja vuosia vanha japanilainen taidemuoto kintsugi, joka tarkoittaa kullalla yhdistämistä. Viivakuvioiden kulta tuo Elämän virtaan lämpöä, vastapainoksi figuurien kylmälle alumiinin värille.

Pääsisäänkäynnissä on veistoskokonaisuus Elämän virta. Prosenttitaidehankkeena tilattu teos on kuvanveistäjä Jarkko Liutun käsialaa.

– Tämä oli mahtava hanke hienoon kohteeseen. Vaikka sairastelin ja korona aiheutti haasteita materiaalien saatavuudessa, meni kaikki lopulta hienosti maaliin. Yhteistyö Hoivatilojen ja Kuopion kaupungin kanssa oli loistavaa ja helppoa, kertoo Liutu.

Jarkko Liutu toivoo jokaisen muodostavan oman käsityksensä teoksen symboliikasta – onhan taide aina henkilökohtainen, omaa elämää heijastava kokemus. Pari omaa tulkintaansa kuvataiteilija suostuu kuitenkin sanallistamaan.

– Teoksessa voi nähdä kasvavan lapsen laskeneen minuuden, eli laivan, elämän virtaan ja kurkottamassa tulevaisuuteen. Tai voi ajatella käden tavoittelevan laivaa, pyrkien ohjaamaan sitä, vaikka elämässä ei voi tietää, mihin suuntaan laiva kaartaa.

Jarkko Liutu on tehnyt julkista taidetta myös Varkauteen ja Imatralle koulujen yhteyteen. Julkisen taiteen merkityksestä ympäristölleen on paljon tutkimustietoa vuosikymmenten ajalta. Liutu toteaa taiteen antavan kiinteistölle rahallista lisäarvoa, mutta tärkeintä on henkinen pääoma. Esimerkiksi sairaaloissa taide tuo turvallisuuden tunnetta ja lohtua.

– Erään brittitutkimuksen mukaan julkiseen taiteeseen sijoitettu punta tuli lopulta noin 7-kertaisena takaisin. Pitkällä aikajänteellä tosin, eihän näissä hommissa kvartaaliviivan alle kannata tuijotella, muistelee Liutu.

Lisäksi Liutu nostaa esille ammattitaiteilijoiden työllistämisen – esimerkiksi prosenttitaidehankintojen merkitys rajallisten työmahdollisuuksien alalla on kiistaton myös siitä näkökulmasta.

Myös Männistön päiväkodin johtaja Kirsi Holopainen iloitsee siitä, että uuteen päiväkotirakennukseen saatiin julkinen taideteos.

– Elämän virta on mittava ja upea teos! Tuntuu todella merkittävältä, että uudelle varhaiskasvatuksen yksikölle annettiin tällainen kunnianosoitus.

Taidetta on päiväkodissa muuallakin. Muurien ja sokkelin betonielementteihin sekä sisälle aulan seinään on maalattu ja painettu lasten piirtämiä kuvia. Ne syventävät rakennuksen tarinaa ja kertovat sitä ohikulkijoille persoonallisella ja ilahduttavalla tavalla. Idea sai alkunsa ja toteutettiin Lapsi mukaan töihin -päivänä rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastanneen PAVE Arkkitehdit Oy:n toimistolla.

– Jokainen meillä käynyt vieras ja asiakas on pysähtynyt kuvien äärelle ne ensi kertaa nähdessään. Lasten kädenjälki oman vanhemman suunnittelemassa varhaiskasvatuksen kiinteistössä, onhan tämä aivan huikean hieno juttu, sanoo Holopainen

Edellinen Seuraava