Artikkelit | 18.10.2021

Parhaat puitteet luontopainotukselle

Kolmiryhmäisen Pilke Ulappa -päiväkodin toiminnan painotusta ei tarvinnut kauaa pohtia; sijainti vehreässä järvimaisemassa kallisti vaa’an nopeasti luontopainotuksen puolelle.

Päiväkoti sijaitsee palvelukiinteistön ensimmäisessä kerroksessa, josta tarkoituksenmukaiset tilat löytyy niin leikkiin kuin rauhoittumiseen. Päiväkodissa on laadukkaat, haitta-aineettomat sekä aikaa kestävät kalusteet ja toimintavälineet. Kalustevalinnat tukevat mahdollisuutta muokata oppimisympäristöjä erilaisiin käyttötarkoituksiin, sillä kalusteet ovat helposti siirreltäviä ja toiminnoiltaan monipuolisia.

Yhdessä voi touhuta esimerkiksi omassa verstaassa ja varsinkin pihapiirissä, sillä suurelta osin luonnon omin materiaalein toteutettu piha kutsuu leikkimään, tutkimaan ja oivaltamaan. Kiipeilytaitoja kartutetaan puiden runkojen päällä. Myös pintamateriaaleissa on suosittu luonnollisia vaihtoehtoja, kuten hiekkaa ja soraa. Toki myös tehdasvalmisteisia leikkivälineitä pihasta löytyy.

Yhteispihan marjapensaiden, puiden ja viljelylaatikoiden myötä voidaan seurata luonnon kiertokulkua. Pihaa elävöittävänä elementtinä soljuu vesi, palvelukiinteistön molemmilla piha-alueilla: katolta johdettu sadevesi pulpahtaa pintaan hoivakodin pihassa ja suuntaa aidan alitse päiväkodin pihaan tuottamaan riemun pirskahduksia vesileikkipaikalle.

LUE LISÄÄ:

Sykähdyttävää ja kestävää kaupunkikehitystä Lohjalla

Edellinen Seuraava