← Selaa referenssejä

Case: Hoivakoti Menninkäinen, Kajaani

Kajaanilainen yrittäjäpariskunta halusi rakennuttaa hoivakodilleen uudet toimitilat luontoarvot edellä. Hoivatilojen tuottamassa kohteessa ekologisuus huomioitiinkin sekä talossa ja sen tekniikassa että ulkotilojen ratkaisuissa.

“Kun näimme tontin ja uusien toimitilojen piirrustukset, päätimme mieheni Hannu Heiskasen kanssa heti, että haluamme hoivakodin takapihalle polun, jota voimme kulkea asukkaiden kanssa”, Tarja Heiskanen kertoo. Kyky huomioida ekologisuus kiinteistön kaikissa ratkaisuissa ja  mahdollisuus toteuttaa omat ideat kokeneen toimijan kanssa olivat Heiskasille syy valita Hoivatilat yhteistyökumppaniksi.

 

ENNAKKOLUULOTTOMASTI EKOLOGINEN

Hoivakiinteistöjen sähkönkulutus on yleensä suurta, sillä lämmitys haukkaa osansa ja valojen on oltava päällä ympäri vuorokauden. “Halusimme kiinteistöön kestäviä, luontoystävällisiä ratkaisuja, joten valitsimme maalämmön ja led-valaistuksen”, Heiskanen kertoo. Heiskasen mukaan led-valaistus on perinteistä tyyriimpi, mutta maksaa energiatehokkuudellaan itsensä takaisin hoivakodissa yllättävänkin nopeasti.

Kierrättämistä on Menninkäisessä kehitetty aktiivisesti. Vaikka kierrättäminen on hoivakodissa jo lähes sataprosenttista, uusia avauksia etsitään edelleen. “Parhaillaan selvittelen vaippojen kierrätysmahdollisuutta niiden lämpöarvon vuoksi”, Heiskanen kertoo. Omistajan ja henkilökunnan aktiivisuuden lisäksi kierrättäminen asettaa omat vaatimuksensa tiloille. Menninkäisen kierrätykseen varatuissa tiloissa etusijalla olivat helppokäyttöisyys ja avaruus – jotta tilat vastaisivat  niiden käyttötarvetta vielä tulevaisuudessakin.

PIHASTA ELOA JA ILOA

Kajaanin keskustan tuntumassa sijaitseva Menninkäinen on kirjaimellisesti luonnon keskellä. Hoivakodin pihamaa on tehty metsänpohjasta, eli kuntasta, joten pihaa ei tarvitse lannoittaa eikä sen nurmikkoa leikata. Piha-alueella on runsaasti istutuslaatikoita, jotka on varta vasten toteutettu rollaattori-korkeudelta hoidettaviksi. “Ihana on katsella ja käydä hoitamassa”, toteaa tyytyväisenä piakkoin 90-vuotta täyttävä Elisabeth Nilosaari. Istuslaatikoiden ja luontopolkumaisen metsälenkin lisäksi pihalla on kasvihuone ja marjapensaita. Piha ja sen antimet ilahduttavatkin asukkaita myös ruokapöydässä.

Kysy lisää: +358 207 349 100

Muita referenssejä