Artikkelit | 12.10.2021

Toiveiden kortteli kutsuu kohtaamisiin

Hoivatilat toteutti viime kesän asuntomessualueelle, Lohjan Hiidensalmelle, monisukupolvisen palvelukiinteistön, joka tarjoaa varhaiskasvatusta sekä ikäihmisten hoivaa ja asumista.

Hoivatilat oli Hiidensalmen alueen suunnittelussa mukana jo kaavavaiheessa. Asuntomessujen kantavat teemat – kohtaamiset ja ympäristöystävällisyys – ohjasivat myös Hoivatilojen työtä kumppanuuskorttelin palvelukiinteistön rakennuttajana ja omistajana.

Toiveiden kortteli -palvelukorttelikonseptin mukaisessa kokonaisuudessa palveluntarjoajina toimivat Pilke päiväkodit ja Attendo. Kohteen pääsuunnittelija on UKI Arkkitehdit, jolla on pitkä kokemus vastaavien kokonaisuuksien toteuttamisesta. Palvelukiinteistön lisäksi kumppanuuskorttelissa on TA-Yhtiöiden asumisoikeustalo ja Lohjan Vuokra-asunnot Oy:n kerrostalo – nekin saman arkkitehtitoimiston käsialaa, mikä takasi tyylikkään ja viihtyisän, yhteen sopivan lopputuloksen.

Palvelukiinteistö rikastuttaa alueen arkea ja parantaa Lohjan palvelutarjontaa keskustan läheisyydessä.

Sijainti vehreässä ympäristössä Lohjanjärven tuntumassa tarjoaa luontopainotteisen päiväkodin toiminnalle upeat puitteet. Hoivakodin asukkaat elävät nykyaikaisessa yhteisössä, ja kohtaamiset sukupolvien kesken ovat helppoja – niin järjestetyt yhteiset juhlahetket kuin arkiset ulkoilut viihtyisässä pihapiirissä.

Kumppanuuskorttelin erikoisuus on kylämäinen yhteispiha, jota palvelukiinteistö yhdeltä kulmalta kehystää. Eri rakennusten tontteja ei ole pihassa aidattu tai muilla tavoin rajattu, vaan talot sulkevat suojiinsa vehreän ja viihtyisän, aidosti yhteisen pihapiirin. Poikkeuksena toki hoivakodin ja päiväkodin omat pihaalueet, jotka on asiaankuuluvasti aidattu turvallisiksi.

 

Kumppanuuskorttelin suunnitelman nimi oli Kohtaamisia. Kaavasuunnittelussa otettiin huomioon muun muassa ihmisten kulkureitit – niistä haluttiin tehdä luontevat kohtaamiset mahdollistavia. Kortteli ja sen lähiympäristö on suunniteltu niin, että siellä on turvallista liikkua, ja alueella on useita rantaan vieviä autottomia reittejä.

Koko korttelialueen läpi kulkee kevyen liikenteen väylä, viereen rakentuu vehreä Kaarnapuisto ja Hoivatilojen kiinteistössä sijaitsevan ravintolan etualalle levittäytyy aukio monipuolisille aktiviteeteille. Yhteiseen käyttöön suunniteltuja tiloja löytyy kaikista rakennuksista.

Myös oleskelupaikat ja toiminnot, kuten viljelylaatikot, on suunniteltu mahdollistamaan naapuruston luonnolliset kohtaamiset. Keskeiseksi kohtaamispaikaksi muodostunee pihakaivon ympäristö. Kaivosta voi ottaa kasteluvettä istutuksille, ja näin hulevedet jatkavat luonnon kiertokulkua omassa pihapiirissä. Viihtyisä piha tarjoaakin leppoisaa tekemistä ja seurattavaa varmasti jokaiselle.

Lue lisää:

Sykähdyttävää ja kestävää kaupunkikehitystä Lohjalla

Edellinen Seuraava