Artikkelit | 18.9.2020

Tulevaisuuden koulu Oulun Salonpäähän vuokramallilla

Hoivatilat toteuttaa koulun vuokramallilla Oulun Salonpäähän. Vuokrasopimus on kestoltaan 25 vuotta. Rakennuksen kerrosala on noin 2 800 kem² ja siihen sijoittuu 150 oppilaan alakoulun lisäksi kolme päiväkotiryhmää. Koulu valmistuu loppuvuodesta 2021.

Projektinimellä Pelkka kulkeva rakennus on koulu ja päiväkoti, joka muuttuu iltaisin kylätaloksi. Toisesta näkökulmasta se on kylän kulttuuri- ja harrastuskeskus, jonka tiloissa toimii päivisin koulu ja päiväkoti. Tämänkaltainen muuntojoustavuus ja erilaiset toiminnalliset tarpeet olivat Oulun kaupungin hankkeelle asettamia tärkeimpiä tavoitteita.

Salonpään uusi koulu sijoittuu kutakuinkin samalta paikalta purettavan vanhan koulurakennuksen kohdalle, vanhan hirsikoulun naapuriksi. Uudisrakennuksen yleisilmeestä tulee levollinen ja helposti lähestyttävä, mutta kuitenkin selkeästi julkinen rakennus. Arkkitehtuuria on innoittanut alueen sahateollisuus sekä julkisivumateriaalin että pohjan sommittelun osalta – tilaryhmät asettuvat pohjassa toistensa lomaan kuin laudan päät lautapinossa, tai niin kuin tukin sahauskuviossa.

Koulu palveluna -mallin ydin on helppous

Salonpään koulun vuokrasopimukseen kuuluu palveluelementti, jossa Hoivatilat ottaa vastuun kohteen ylläpitopalveluista sovitun laajuuden mukaisesti. Ylläpitopalveluihin kuuluu koulurakennuksen siivous, kiinteistönhuolto, energiakustannukset sekä PTS ja vuosihuollot. Oulun kaupunki saa siis hankkeen tilaajana yhdellä kilpailutuksella laajan valikoiman myös koulun käyttövaiheen palveluja.

– Olen todella iloinen, että pääsemme toteuttamaan sekä kunnille että kolmannelle sektorille päiväkoti- ja kouluhankkeita vuokramallilla. Meillä on parhaillaan rakenteilla kunta-asiakkaille useita kiinteistöhankkeita. Tunnistamme, että nyt on käynnissä julkisen sektorin hankintatapojen murros. Kunnat ovat valmiita ja halukkaita toimimaan vuokratiloissa, kaikkea ei tarvitse omistaa itse. Tämä edellyttää meiltä kumppanina asiakaslähtöisyyttä, vastuullisuutta ja monipuolista osaamista. Näihin tarpeisiin vastaamme palvelumallillamme, sanoo Hoivatilojen toimitusjohtaja Jussi Karjula.

Myös Espooseen koulu vuokramallilla

Hoivatilat on valittu toteuttamaan myös Espoon kristillisen koulun ja päiväkodin uudisrakennushanke Espoon Matinkylään. Espoon kristillisen koulun kannatusyhdistys teki hankintapäätöksen marraskuussa. Hoivatilat toimii hankkeessa rakennuttajana ja rahoittajana sekä jää kiinteistön vastuulliseksi omistajaksi. Valmis koulu luovutetaan käyttäjille elokuussa 2021. Koulussa on tilaa noin 500 oppilaalle ja rakennuksen pinta-ala on yli 6 000 m². Vuokrasopimuksen kesto on 25 vuotta.

– Pitkäaikainen vuokrasopimus luotettavan kumppanin kanssa mahdollistaa, että voimme keskittyä ja investoida ydintoimintaamme, eli opetuksen laatuun sekä jokaisen lapsen kasvuun kohti yksilöllistä potentiaaliansa. Uusi koulurakennuskampus erikoisluokkineen ja liikuntatiloineen tarjoaa ajanmukaisen, turvallisen ja ekologisen  ympäristön toiminnallemme. Koulutoiminnan ulkopuolella rakennus palvelee monipuolisesti espoolaisten perheiden ja yhteisöjen harrastus- ja kokoontumistarpeita, kertoo Espoon kristillisen koulun kannatusyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja Lea Kiiski.

Edellinen Seuraava