Artikkelit | 21.4.2021

Vihdoin viihtyisät, nykyaikaiset kodit

Aspa Palvelut Oy tarjoaa muun muassa asumispalveluita kehitysvammaisille ihmisille ja mielenterveyskuntoutujille Aspa-kodeissa noin 40 paikkakunnalla ympäri Suomen. Aspa-koti Kuparikulma on toiminut Lohjan keskustassa lähes 20 vuoden ajan. Niin sen tilat kuin ryhmäkotimuotoinen toimintakin ovat jääneet vanhanaikaisiksi. Uuden, viihtyisän Aspa-kodin Lohjalle rakennuttaa Hoivatilat.

Aspa-koti Kuparikulman johtajan Jarno Keskisen mukaan uudistusta on odotettu pitkään ja asumisen laatu tulee paranemaan huimasti kertaheitolla, kun uudet tilat saadaan käyttöön. Juuri Aspan palveluita ja asukkaita varten suunnitellut tilat valmistuvat heinäkuussa Lohjan Haikariin. Samalla Aspa-kodin asukaspaikkojen määrä Lohjalla tuplaantuu: koteja valmistuu 15 asukkaalle.

Oma tupa, oma lupa

Aspa-koti Haikarissa jokainen asukas saa noin 30-neliöisen asunnon omalla sisäänkäynnillä, makuuhuoneen, keittiön ja kylpyhuoneen kera. Uusi Aspa-koti muodostuu rivi- ja luhtitalosta. Yhteiset oleskelutilat, saunatilat, pyykkitupa ja henkilöstön tilat sijaitsevat toisen talon päädyssä.

– Uudet tilat tuovat asukkaille aiempaa enemmän yksityisyyttä. Ikiomaa kotia on mukava sisustaa ja kutsua vieraita kylään, iloitsee Jarno Keskinen.

Viihtyisyyttä tulee lisäämään myös oma suojaisa pihapiiri, jossa voi vaikkapa grillailla porukalla. Pihan tarkemmat suunnitelmat tullaan tekemään myöhemmin yhdessä asukkaiden kanssa, sillä heidän toiveensa halutaan ottaa toteutuksessa huomioon. Osallisuus, yhteisöllisyys ja asiakaslähtöisyys ovatkin Aspa-kodin arjen kulmakiviä. Keskinen kertoo, että toiminnassa painotetaan itsemääräämisoikeutta: ei vaan anneta ohjeita ylhäältä, vaan kehitetään toimintaa aidosti yhdessä.

Kuparikulmassa ohjaajana yli 10 vuotta työskennellyt Minna Uutela on valmistellut muuttoa asukkaiden kanssa. He ovat katselleet valokuvia tulevalta asuinalueelta ja suunnitelleet omien kotien sisustusta ja muita hankintoja. Uutela iloitsee uusista tiloista niin asukkaiden kuin henkilöstön puolesta:

– Meidän porukassa on hyvä yhteishenki ja paljon pitkäaikaisia työntekijöitä. On mahtavaa päästä jatkossa tukemaan asiakkaitamme nykyaikaisissa tiloissa ja luonnonläheisellä asuinalueella, mutta kuitenkin lähellä kaupungin keskustaa ja palveluita.

Turvallisen arjen tukena

Nykyaikaisempia tiloja kehitysvammaisten ihmisten palveluasumiseen on odotettu myös Lohjan kaupunkiorganisaatiossa. Aspa Palvelut Oy:n kanssa tiivistä yhteistyötä tekevä sosiaalipalvelupäällikkö Heli Ranta-Salonen on tilaratkaisuun todella tyytyväinen:

– Kyseessä on hieno täydennys kuntamme palveluntarjontaan, sanoo Ranta-Salonen

– Esimerkiksi nuoret aikuistumassa olevat kehitysvammaiset ihmiset voivat jäädä kotiseudulleen ja säilyttää verkostonsa. Toisaalta monet aikuisiässä olevat vammaiset ovat asuneet pitkään vanhempiensa kanssa, mutta tarvitsevat heidän ikääntyessä toisenlaisen asumisratkaisun.

Tarve hakeutua palveluasumisen piiriin voi siis syntyä hyvin erilaisista tilanteista. Osa Aspa-kodin uusista asunnoista on jo varattu esimerkiksi Kuparikulmasta muuttaville asukkaille, mutta vapaitakin koteja on vielä tarjolla. Niitä voivat lohjalaiset kehitysvammaiset ihmiset hakea Lohjan kaupungin vammaispalvelujen kautta.

Sujuvaa yhteistyötä uuden kumppanin kanssa

Työmaa Haikarissa käynnistyi syksyllä -20, ja rakentamishanke on Jarno Keskisen mukaan edennyt jouhevasti: yhteyttä Hoivatilojen kanssa on pidetty matalalla kynnyksellä, yhteistyö on hyvin luontevaa eikä haasteita ole ilmennyt.

– Valtakunnallisena toimijana olemme tehneet vastaavia hankkeita useiden kumppanien kanssa, ja nyt halusimme tehdä yhteistyötä meille ihan uuden kumppanin ja nimenomaisesti Hoivatilojen kanssa, kertoo Keskinen.

Mukana uusien tilojen suunnittelussa ovat olleet edustajat Lohjan kaupungilta ja Aspa Palvelut Oy:stä sekä tietysti asukkaat, ja kaikki odottavat lopputuloksen näkemistä ja uusiin tiloihin asettumista innolla.

– Asiakkaitamme odottaa tarkoituksenmukaiset ja laadukkaat tilat kauniin luonnon ympäröimänä, yhdellä Lohjan parhaista asuinaluista. Mielialat ovat mielettömän hyvät ja innostuneet niin tulevilla asukkailla kuin meillä, kuvailee tunnelmia Heli Ranta-Salonen.

Edellinen Seuraava