Artikkelit | 24.11.2022

Vuokramalli mahdollisti uudet turvakotitilat

Tampereen Kaukajärvellä saatiin uudet turvakotitilat käyttöön huhtikuussa. Perhepaikkojen kysyntään turvakodeissa ei oltu Pirkanmaalla pystytty vastaamaan pitkään aikaan. Tilasto viime vuodelta todistaa karun tilanteen: turvakotiin tulijoita piti Tampereella ohjata muualle yli 200 kertaa.

Vuonna 1945 perustettu Tampereen ensi- ja turvakoti ry tuottaa lapsiperheiden ja ikäihmisten palveluita sekä avo- että laitospalveluina, työntekijöitä yhdistyksellä on lähes 100. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Maria Länsiö oli tilahankkeessa veturin roolissa, ja tunnelmat uusien tilojen käyttöönoton jälkeen ovat oikein positiiviset.

– Tilat ovat kaikilta osin todella hienot. On mahtavaa työskennellä ja tarjota palveluita rakennuksessa, joka on suunniteltu yhdessä, ja puhtaasti turvakotimaailmaa varten.

Tuhatneliöisessä rakennuksessa on saman katon alla kaksi eri turvakotiyksikköä, Anna ja Kaisa. Ne ovat keskenään lähes identtiset: molemmissa on yhdeksän asiakashuonetta ja yhteiskäyttötiloja, kuten isot keittiöt ruokailu- ja oleskelutiloineen.

Työskentelytiloihin lukeutuu toimisto, sosiaalityöntekijän huone, lapsityöhuone sekä kaksi neuvotteluhuonetta, joista isompi on jaettavissa äänieristetyllä seinällä. Länsiön mukaan yksi huikeimmista jutuista on oma suljettu ja turvallinen piha terasseineen, josta löytyy niin hiekkalaatikko ja keinut kuin oleskeluryhmätkin.

Yhteinen tahtotila syntyi nopeasti

Uudet turvakotitilat mahdollisti THL:n myöntämä rahoitus. Kun tiloja lähdettiin kartoittamaan pari vuotta sitten, oli yhdistyksen ensisijainen tavoite löytää olemassa oleva kiinteistö, jonka voisi vuokrata ja muokata turvakotikäyttöön soveltuvaksi. Tehtävä osoittautui kuitenkin mahdottomaksi.

Samoihin aikoihin oli pääkaupunkiseudulle valmistunut uusia turvakoteja, hankintatapana vuokramalli ja toteuttajana Hoivatilat. Keskustellessaan niiden rakennuttamishankkeista ja valmiista tiloista sikäläisten kollegoidensa kanssa Maria Länsiö vakuuttui; vaikka uudisrakentaminen vie aikaa, on lopputulos niin hyvä, että mahdollisuudet vastaavaan toteutukseen Tampereella tulee ehdottomasti selvittää.

– Vantaalla oli juuri sellaiset tilat, mitä itsekin toivoimme. Hyvin ratkaisevaa oli myös kollegoiden kommentit hyvästä yhteistyöstä Hoivatilojen kanssa.

Kun liikkeelle päästiin, oli vauhti reipas. Haettiin rahoitusta, etsittiin tonttia, laitettiin arkkitehti suunnittelemaan. Ja Länsiön mukaan asiat etenivät paremmin kuin hyvin: Tampereen kaupungilla oli voimakas ymmärrys tarpeesta, ja tonttiprosessi eteni hämmästyttävän rivakasti.

Länsiö sanoo jännittäneensä rakennusprojektiin ryhtymistä melkoisesti; riskeistä puhutaan paljon, ja myös oman osaamisen riittäminen mietitytti. Huolet hälvenivät kuitenkin nopeasti ja olo pysyi turvallisena koko matkan ajan. Yhteistyötä Hoivatilojen kanssa hän kuvaileekin rakkaudeksi ensisilmäyksellä.

– Yhteinen tahtotila löytyi nopeasti. Meitä kuultiin tosi hyvin, ja aina oli aikaa ja malttia selittää seikkoja, joihin meillä ei ole asiantuntemusta, muistelee Länsiö.

Länsiö lisää, että hänellä on koko ajan ollut tunne, että Hoivatilat haluaa aidosti rakentaa hyvän talon. Kun rakennuttaja jää omistajaksi, on myös heidän intressinsä, että talo on kunnossa. Se rauhoitti tilaajan mieltä, ja yhteistyö osoittautui kaikilta osin helpoksi ja luontevaksi.

Länsiö kertoo mukavan tarinan tilojen nimeämisestä. Turvakotiyksiköt Anna ja Kaisa on nimetty yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan Anna-Kaisa Heinämäen mukaan. Neuvottelutilaan mentäessä turvakodilla marssitaan Ariin – tila kantaa Hoivatilojen rakennuttajapäällikön Ari Hyvärisen nimeä.

– Ari on ihan huikea huippuammattilainen. Oli suorastaan voimaannuttavaa työskennellä hänen kanssaan. Halusimme kiittää Aria ja vaikka jouduimme hänestä luopumaan tilojen valmistuttua, on hän nyt kuitenkin mukana arjessa.

Hankkeeseen ryhdyttäessä yhdistyksessä koettiin, että rakennuksesta tulee nimenomaan työntekijöiden talo. Niinpä esimerkiksi arkityötä tekevät ohjaajat antoivat asiantuntemustaan suunnitteluun, mikä sopii erinomaisesti Hoivatilojen osallistavan suunnittelun toimintatapaan. Myös Hoivatiloilla hankkeen kehittämisestä vastannut asiakkuusjohtaja Jussi Vikman iloitsee hyvästä yhteistyöstä uuden turvakodin toteuttamiseksi:

– Tampereen ensi- ja turvakodin ihmiset ovat toiminnanjohtaja-Marian johdolla olleet erittäin aktiivisia ja edesauttaneet hankkeen toteutumisessa parhaalla mahdollisella tavalla.

Maria Länsiö otti vastaavat projektit kokeneiden kollegoiden vinkistä vaarin, ja suunnittelu resursoitiin normaalin toiminnan rinnalle.

– Kyllähän suunnittelu vei aikaa, mutta talo tuntui heti valmistuttuaan todella rakkaalta. Se johtuu siitä, että teimme sen aidosti yhdessä, se on meidän kaikkien.

Edellinen Seuraava