Artikkelit | 19.1.2021

Vuoksi täydentää ikääntyneiden palveluita Oulussa

Hoivatilat rakennutti ikäihmisten palvelutalon Oulun Toppilansalmeen – alueelle, joka oli aikoinaan maailman suurimman tervahovin näyttämö ja myöhemmin Oulun satama. Palveluntarjoajana hoivakodissa tulee toimimaan Hoiva Mehiläinen.

SOK:n vanhan myllyn tilalle nousevassa rakennuksessa toimii kaksi yhtiötä: Kahdessa alimmassa kerroksessa Hoivatilojen omistama kiinteistöosakeyhtiö, jonka tiloihin Mehiläinen avaa Mainiokoti Vuoksen. Asunnot palvelukodissa ovat 21–24-neliöisiä yksiöitä. Kolme ylintä kerrosta pitävät sisällään innovatiivisia loft-asuntoja, jotka muodostavat asunto-osakeyhtiön.

Mehiläisen 46-paikkainen Vuoksi on tehostetun palveluasumisen palvelukoti. Se tarjoaa eritasoisia asumisen palveluja ikäihmisille, aina ateria- ja pyykinpesupalveluista ympärivuorokautisen hoivan palveluihin. Asukkaat saavat nauttia tuoreesta ja ravitsevasta ruoasta, sillä ateriat valmistuvat paikan päällä palvelukodin omassa keittiössä. Vuoksi ja sen ravintola tulevat palvelemaan tarpeen mukaan myös yläkerroksissa asuvia sekä koko aluetta yhteisöllisen toiminnan ja tilaisuuksien kautta.

Hoiva Mehiläisen aluejohtaja Teija Lehtiniemi kertoo, että koska kyseessä on kulttuurihistoriallinen kohde, halutaan alueen aiempien vaiheiden näkyvän Vuoksen toiminnassa ja sisustuksessa.

– Huomioimme vanhan myllyn värimaailman ja tunnelman. Tulemme järjestämään kaikille avoimia kulttuuritapahtumia asukkaiden ja järjestöjen kanssa sitten, kun olosuhteet ovat sille suotuisat. Näyttelyitä, runoiltoja, teatteria – haluamme elämää taloon, Lehtiniemi kertoo.

Ohjelmaa ja tilaisuuksia voidaan järjestää molemmissa kerroksissa ja turvalliseksi aidatulla pihalla. Paitsi tilojen monipuoliset käyttömahdollisuudet, myös niiden ulkoasu ilahduttaa Lehtiniemeä.

– Myös ikääntyneille suunnitellut, esteettömät ja käytännölliset tilat voivat olla kauniita. Täällä melkein kuulee historian siipien havinan, mutta toiminnot ovat huippumoderneja.

Informaatio hankkeessa on rakennuttajan kanssa kulkenut hyvin, mikä onkin edellytys eheälle lopputulokselle. Lehtiniemi kertoo myös, että heidän toiveensa tulevana vuokralaisena on otettu erinomaisesti huomioon.

Vuoksen toiminnan painopisteisiin lukeutuu koronapandemian vuoksi hyvin ajankohtainen aihe, uusien läheisyhteistyön muotojen kehittäminen. Vuoksi työllistää noin 30 henkeä, ja satsaa myös oppilaitosyhteistyöhön ja uusien hoiva-alan työntekijöiden kouluttamiseen.

Alkuvuodesta 2021 ovensa avaava palvelukoti on herättänyt paljon kiinnostusta, ja osa paikoista on varattu jo ennen asuntojen valmistumista. Vuoksi tulee hakeutumaan palvelusetelituottajaksi Oulun kaupungille ja ympäristökunnille.

Lue lisää:

Edellinen Seuraava