Artikkelit | 2.12.2020

Vieraskynä: ”Yhdessä” luo yhteisöllisyyttä

Aivan Tuusulan Metsänkuninkaan läheisyydessä on yhteisöllisen asuinalueen sydän – Hoivatilojen toteuttama Toiveiden kortteli – johon Norlandia tuo uuden ja ainutlaatuisen Norlandia Yhdessä -konseptinsa.

Olen todella ilahtunut, että pääsimme avaamaan ensimmäisen Norlandia Yhdessä -konseptin mukaisen, yhteisöllisyyttä korostavan palvelukorttelin Tuusulaan. Hoivatilojen ja Norlandian näkemykset yhteisöllisestä palvelukorttelista kohtasivat jo heti suunnitteluvaiheessa, sillä olimme kumpikin tahoillamme kuunnelleet ja tutkineet asiakkaiden, läheisten sekä palvelujen ostajien tarpeita. Yhteisöllisyys, laatu sekä monipuoliset palvelut olivat suunnittelun keskiössä. Halusimme myös erottua muista alan toimijoista tuomalla palvelukokonaisuuden, johon itse uskomme ja jolla on kysyntää tulevaisuudessa.

Konseptimme, jossa päiväkoti ja ikäihmisten asuminen yhdistetään, luo yhteyden sukupolvien välille. Tarjoamme elinympäristön, jossa lapset ja ikäihmiset tapaavat ja oppivat toisiltaan. Lapset rikastuttavat spontaanisti tai suunnitellusti ikäihmisten arkea. Aito vuorovaikutus luo ympäristön, jossa lapsi oppii ymmärtämään ikääntymistä. Lasten leikki, nauru ja uteliaisuus levittävät iloa koko taloon ja kortteliin. Tämä korostuu päivittäin arjessa, kun konseptimme sisällöllisiä elementtejä suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä varhaiskasvatuksen kanssa. Yhteistoiminnalla on vahva yhteiskunnallinen merkitys siihen, millaiseksi lapsen käsitys ikääntyneiden elämästä muodostuu ja miten tuleva sukupolvi suhtautuu ikäihmisten elämään vaikuttaviin päätöksiin tulevaisuudessa.

Ikäihmiset tuovat ympäristöön turvallisuutta ja elämänkokemusta, kiireettömyyttä, lasten itsetuntoa vahvistavaa vuoro   vaikutusta sekä erilaisuuden oppimista. Lapset taas tuovat tilaan iloa, leikkiä, tärkeyden tunnetta ja elämän tarkoitusta.

Kaikki palvelut vauvasta vaariin – ja koiraan

Korttelin keskiössä haukutaan kaikki vierailijat, sillä korttelissa toimii Norlandian ensimmäinen koirapäiväkoti. Myös koirat tuovat iloa ja eloa päivittäiseen arkeen ja toimivat tarvittaessa myös terapiakoirina. Lemmikit voivat viettää niin ikään yksilöllisesti aktiivisen päivän ammattitaitoisten koirahoitajien seurassa. Päivä koostuu ulkoilusta ja erilaisista aktiviteeteista karvoihin katsomatta, ja rapsutuksia on luvassa roppakaupalla.

Korttelissa toimii myös oma keittiö ja Deli, joka hyödyntää luomu- ja lähiruokatuottajien raaka-aineita tarjoten tuotteita oman väen lisäksi myös perheille, arkea helpottamaan. Delissä voi kahvitella kaverin kanssa tai napata iltaruoat mukaan samalla, kun hakee lapsen hoidosta tai tulee tervehtimään läheisiään palvelutalon puolelle.

Syrjäytyminen ja yksinäisyys ovat valitettavasti kasvavia haasteita ikäihmisten keskuudessa. Mielenterveys- ja muut terveysongelmat kasvavat vanhusten eristäytyessä muusta yhteiskunnasta. Haluamme huomioida asiakkaidemme yksilölliset tarpeet ja toiveet. Terveyttä edistävä lähestymistapamme tarkoittaa muun muassa aktiivisen liikkumisen ja monipuolisen ruokavalion tukemista sekä tiivistä yhteistyötä läheisten kanssa. Tavoitteena on mahdollistaa yksilöllinen ja sisältörikas elämä myös vanhemmilla päivillä.

Norlandia tuo oman panoksensa kasvavaan ikääntyvien palvelukysyntään. Toimimme tehokkaasti rakennuttamisessa ja palvelutuotannossa varmistaen korkean laadun. Tämä on mahdollista, koska vastaamme itse suunnittelusta ja toiminnasta hoiva- ja varhaiskasvatuspalveluissa. Mielestäni tämä suunnittelun ja rakennuttamisen yhteistyö on onnistunut erinomaisesti Hoivatilojen kanssa.

Teksti:
Graziella Vartola
Maajohtaja, Norlandia Care Oy

Edellinen Seuraava