Artikkelit | 18.6.2024

Yhteisöllistä asumista Oulun ytimessä

Nonna Luminassa voi nauttia vuokra-asumisesta kodissa, johon saa haluamaansa tukea ja palveluja sekä yhteisöllisyyttä saman katon alta. Nonna Luminassa viihdytään parhaalla paikalla keskustan palvelujen äärellä. ”Ihmisen onni syntyy muista ihmisistä”, sanoo talon johtaja Pauliina Pitkänen.

”Ihmisen onni syntyy muista ihmisistä”, on yksi Nonna Luminan perusajatuksista.

Oulun Nonna Lumina on ikäihmisten yhteisöllinen palvelutalo keskellä kaupunkia, parhaalla paikalla keskustan palvelujen äärellä. Talossa asutaan vuokralla kodeissa, jotka on varusteltu esimerkiksi omalla keittiöllä ja kylpyhuoneissa on huomioitu ikäystävällisyys. Henkilökunta on paikalla päivisin, ja öisin asukkaiden tukena on virtuaalivalvonta yleisissä tiloissa.

– Tämä on välimuotoista asumista, joka tukee ikäihmisten omatoimisuutta ja toimintakykyä, luonnehtii talon johtaja Pauliina Pitkänen.

Pauliina kertoo huomanneensa, että Nonna Luminan tarjoama uudenlainen yhteisöllinen asuminen saatetaan puheissa toisinaan sekoittaa laitoshoitoon: perinteiseen hoivakotiin, jossa henkilökunta on paikalla ympäri vuorokauden.

Nonna Luminassa voi nauttia vuokra-asumisesta ikiomassa kodissa, johon saa haluamaansa tukea ja palveluja sekä yhteisöllisyyttä saman katon alta. Meidän tiloihin tutustujat usein yllättyvät, kuinka hyvä varustelu täällä on. Asunnot todellakin näyttävät ja tuntuvat ihan oikeilta kodeilta, eivät laitoksen huoneilta.

Nonna Luminassa asutaan hyvin varustelluissa kodeissa.

Asukasdemokratiaa aidossa yhteisössä

Nonna Lumina ei ole perinteistä senioreiden vuokra-asumista tai vain asumisyksikkö vaan aito yhteisö, jonka asukkaat tuntevat toisensa ja viettävät aikaa yhdessä. Asukkaat päättävät asioistaan asukaskokouksissa, ja asukastoiminnasta vastaava yhteisötyöntekijä toimii tärkeässä roolissa yhteisöllisyyden luomisessa.

Myös sijainti Oulun ydinkeskustassa erottaa Nonna Luminan muista alan toimijoista. Itsenäistä elämää viettävät voivat hyödyntää helposti ydinkeskustan palveluja – lähellä ovat niin kaupat kuin kulttuuritarjonta. Enemmän tukea tarvitsevien asukkaiden omaiset ovat arvostaneet sitä, että voivat käydä läheisiensä luona vierailulla keskustassa käydessään, ja syödä yhdessä Nonna Luminan lounasravintolassa.

– Yksi asukas sanoikin, että jos meillä kompastuu, niin on Valkean eteisessä. Ja näinhän se on, että tarvitaan vain yksi tien ylitys ja olet ihan ydinkeskustassa, Pauliina naurahtaa.

Nonna-talot Turussa ja Kuopiossa ovat saaneet mediassa huomiota siitä, että vanhusten kanssa asuu myös muutamia naapuriopiskelijoita. He eivät ole töissä talossa, mutta viettävät sovitusti aikaa naapureiden kanssa jutellen, kahvitellen, pelaten tai soittaen ja laulaen. Sama on suunnitelmissa myös Oulussa, jossa ensimmäinen naapuriopiskelija on jo muuttanut Nonna Luminaan. Haku on auki, ja tarkoitus on ottaa asukkaiksi vielä 2–3 opiskelijaa lisää. Opiskelijat voivat olla miltä alalta tahansa.

Nonna Lumina palvelee Oulun keskustassa Kauppurienkadulla.

Toiminta tekee yhteisöllisyyden

Upouuden rakennuksen puitteet ovat valoisat ja viihtyisät. Omien kotien lisäksi asukkaiden käytössä on yhteiskäyttötiloja ja yhteisöllisiä aktiviteetteja. Lisäksi Nonna Paljetti -lounasravintola palvelee klo 11–14 katutasossa tarjoten maukasta kotiruokaa niin asukkaille kuin ulkopuolisillekin. Nonna Luminan 8. kerroksen terassilta avautuu näkymä yli keskustan kattojen.

Saunaa lämmitetään pari kertaa viikossa ja aina muulloinkin, kun joku saunaan haluaa. Talossa on täysin kalustettu ja varustettu vierashuone, jossa läheistään tapaamaan tuleva voi yöpyä edullisesti. Tarjolla on myös lyhytaikaista asumista senioreille, esimerkiksi putkiremontin alta pakenevalle tai vaikka leikkauksesta toipuvalle.

Tilat eivät kuitenkaan tee yhteisöä, Pauliina Pitkänen huomauttaa. Viihtyisät ja toimivat tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden, jonka tekee todeksi monimuotoinen toiminta – ja iltapäiväkahvit tunnetusti yhdistävät ja lähentävät. Nonna Luminassa yhteinen tekeminen on asukaslähtöistä, ja Nonna-taloissa on palvelulupaus, että joka päivä tapahtuu.

– Eräs avoimissa ovissa vieraillut ikäihminen muutti lähikunnasta Oulun keskustaan kerrostaloon sillä ajatuksella, että siellä näkee ihmisiä ja pääsee heidän kanssaan tekemisiin. Mutta kahteen vuoteen hän ei tavannut edes seinänaapuriaan. Yhteisöllisyys ei tavallisessa senioritalossa toteutunut, ja siksi hän kiinnostui Nonna Luminan mahdollisuuksista, Pauliina kertoo.

Palvelulupauksemme mukaisesti Nonna Luminassa tapahtuu joka päivä, sanoo talon johtaja Pauliina Pitkänen.

Tanskan mallin mukaista omannäköistä elämää

Nonna Groupin operatiivinen johtaja Saija Mustonen tutustui takavuosina Tanskan malliin sikäläisessä kotihoidossa ja palvelutaloissa. Häntä viehätti tanskalainen tapa järjestää asioita aika spontaanistikin ja antaa vanhusten elää omannäköistä elämää.

“Jos joku on elänyt vaikka 90-vuotiaaksi, niin mikäs me olemme kertomaan, millaista elämää hänen tulisi viettää. Jos on kävellyt korkokengillä koko elämänsä, niin Tanskassa sai kävellä palvelutalossakin. Tai ottaa alkoholia ruuan kanssa.”

Tanskassa vanhusten hoidossa ajatuksena on mahdollistaa asioita ja sanoa toiveille kyllä. Vanhuksia ei rajoiteta vaan ohjataan valinnoissa. Siellä oppimaansa ja kokemaansa Saija Mustonen on tuonut Nonna Groupin toimintaan ja konseptiin, myös Oulun Nonna Luminaan.

– Tavoitteemme on, että asukkaan toimintakyky säilyy läpi elämän. Pakko ei kuitenkaan auta esimerkiksi liikkumisessa. Me ennemmin kysymme, että mitkä ovat niin kivoja ja merkityksellisiä asioita, että ihminen haluaa tulla ja pitää kunnostaan kiinni, jotta voisi edelleen pelata esimerkiksi korttia, petanqueta tai shakkia, sanoo Saija.

Monelle Nonna Luminan asukkaalle on ollut tärkeää tehdä muuttopäätös vielä silloin, kun voi itse päättää omista asioistaan.

Yhteisö oman asumisen ja elämän tukena

Ihmisen onni syntyy muista ihmisistä – se on yksi Nonnan ajatusmaailman kiteytyksistä. Talon koteihin onkin muuttanut asukkaita, jotka haluavat yhteisön oman asumisen ja elämän tueksi. Nonna Luminassa viihtyvät hyvinkin itsenäisesti toimivat hyväkuntoiset asukkaat sekä esimerkiksi muistisairaat, jotka kuitenkin pärjäävät ilman ympärivuorokautista hoitoa.

– Meidän palvelupaketeista Nonna Koto sopii asiakkaalle, joka kokee yksinäisyyttä tai elämäntilanne on muuttunut esimerkiksi leskeyden myötä. He hyötyvät talon yhteisöllisyydestä ja sen tuomasta turvasta. Kattava Alvar-palvelupaketti sopii, jos toimintakyky on heikentynyt ja tarvitsee enemmän tukea päivittäiseen elämiseen, sanoo Saija.

Monelle Nonna Luminan asukkaalle on ollut tärkeää muuttaa vielä silloin, kun voi itse päättää omista asioistaan. He myös ennakoivat tulevan varalle, kun oma kunto joskus heikkenee.

– Tarpeen mukaan voidaan kasvattaa tukipalveluja asukkaan ympärillä sitä mukaa, kun hän tarvitsee niitä, Pauliina kertoo.

Palvelupakettien lisäksi talosta saa kotihoitoa ja kotisairaanhoitoa. Hyvinvointialue on mukana siinä vaiheessa, kun arvioidaan asukkaan palvelutarpeita tai niihin tulee toimintakyvyn muutoksia.

Asukkaaksi Nonna Luminaan haluavan kannattaa tulla tutustumaan taloon jokaviikkoisiin avoimiin oviin, jotka pidetään keskiviikkoisin klo 15–17 tai olla yhteydessä suoraan talon johtaja Pauliina Pitkäseen.

Nonna Lumina

Lisätietoa asumisesta Nonna Luminassa:

Pauliina Pitkänen, talon johtaja
+ 358 50 361 9356
pauliina.pitkanen@nonnalumina.fi
nonnalumina.fi


Nonna Luminan kiinteistöstä huolehtii Hoivatilat

Hoivatilat on taloudellisesti vakaa ja vastuullinen kiinteistöjen omistaja ja vuokraaja. Myös Nonna Lumina -talo on Hoivatilojen omistama ja ylläpitämäkiinteistö.

Vuonna 2008 Oulussa perustettu Hoivatilat kehittää, rakennuttaa ja omistaa sote- sekä sivistyskiinteistöjä Suomessa.

Toimintavuosiensa aikana Hoivatilat on kehittänyt yli 250 kiinteistöä 70 kunnan alueelle. Hoivatilat on pitkäaikainen vuokranantaja, joka huolehtii omistamistaan kiinteistöistä ja niissä toimivien asiakkaiden tarpeista pitkäjänteisesti ja kokonaisvaltaisesti.

Lue lisää Nonna Luminasta.

Edellinen