Artikkelit | 23.6.2020

Ympäristövastuu hankkeessamme, Oulunsalon Pelkka

Yksi hiljattain käynnistyneistä Hoivatilojen hankkeista on vuokramallilla toteutettava koulu Oulun Salonpäähän. Koulu valmistuu loppuvuodesta 2021, ja siihen tulee sijoittumaan alakoulun lisäksi päiväkotiryhmiä.

Kiinteistön lämpöenergiavaihtoehtoja selvitettäessä totesimme, että kaukolämmön puuttuessa koulun tontille asennettava pellettilämpövoimala on paras vaihtoehto koulun lämmitysenergian tuottamiseksi. Kiinteistön energiahuolto olisi ollut mahdollista toteuttaa myös maalämmöllä, mutta selvitystyön perusteella se osoittautui riskialttiiksi paikallisten maaperäolosuhteiden vuoksi. Maalämpö tavanomaisesti mitoitettuna olisi kattanut vain noin 50 % uuden koulun lämmitysenergiastatarpeesta ja loput lämmitysenergiasta olisi tuotettu sähköllä.

Pelletti on sataprosenttisesti uusiutuvaa kotimaista polttoainetta, jonka hiukkaspäästöt ovat hyvin alhaiset. Pelletti tuotetaan energiatehokkaasti paikallisesta raaka-aineesta, joten sen valmistuksesta aiheutuva ympäristökuormitus on hyvin pieni. Lämmitystehokapasiteettia on pellettilämpövoimalasta varattu Oulun kaupungin tarjouspyyntöaineiston mukaisesti myös vanhan puukoulun tarpeet huomioiden. Alan toimijoiden mukaan koulun siirtyminen öljylämmityksestä pellettilämmitykseen pienentää hiilijalanjälkeä yli 100 tonnia vuodessa.

Lämmitys- ja sähköenergiantarvetta on vähennetty energiatehokkailla ratkaisuilla. Kesäajan lämpöolosuhteiden hallitsemiseksi aurinkokuormille alttiille julkisivuille valitaan matalan g-arvon ikkunat sekä sälekaihtimet. Lisäksi eteläjulkisivun puusäleiköt ja katokset toimivat ikkunoita varjostavina elementteinä, estäen tilojen ylilämpenemistä.

Tutustu hankkeeseen tarkemmin täällä.

Edellinen Seuraava