Artikkelit | 10.12.2020

Aedifica & Hoivatilat – Pienistä paikallisista isoihin kansainvälisiin kumppaneihin

Hoivatilat on ollut kuluvan vuoden alusta osa belgialaista Aedificaa. Kyseessä on kiinteistöalan konserni, joka omistaa pääasiassa terveyden- ja vanhustenhoitoalan kiinteistöjä useissa Euroopan maissa: Belgiassa, Saksassa, Alankomaissa, Isossa-Britanniassa ja viime tammikuusta alkaen myös Suomessa ja Ruotsissa.

Hoivatiloille Aedifica tuo uusia taloudellisia resursseja ja laajan kokemuksen muun muassa Keski-Euroopan hoivakodeista. Aedifica on luonut hyvin laajan yksityisten, voittoa tuottamattomien ja julkisen sektorin toimijoiden verkoston, joka tekee läheistä pitkän tähtäimen yhteistyötä kiinteistöratkaisuissa ja toiminnoissa. Aedifican investointijohtaja Charles-Antoine van Aelst kertoo, että verkoston kehittämisessä on paitsi panostettu kumppanuuksiin isojen toimijoiden kanssa, myös huomattu, että pienilläkin toimijoilla voi olla yhtä hyvää osaamista.

Strategiamme on keskittyä jokaisen yksittäisen toiminnon ja kiinteistön laatuun ja toteutettavuuteen. Näin voimme toimia yhdessä pienten paikallisten asiantuntijoiden sekä isojen kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa, kertoo van Aelst.

Hoivakonseptit kaupungistuvassa Keski-Euroopassa

Vanhushoivan konsepteja ohjaavat paljolti eri tekijät Euroopaneri osissa. Yhtäläisyyksiäkin toki löytyy, onhan kyse rakennuksista, joissa pidetään huolta hoivasta riippuvaisesta, hyvin hauraasta väestönosasta.

Charles-Antoine van Aelstin mukaan hoivakonseptien suunnittelua ohjaavat muun muassa:

Perhekulttuuri ja tavat
Ovatko ihmiset tottuneempia elämään yksin vai yhteisössä? Käyvätkö he mieluummin suihkussa vai kylvyssä? Ovatko vanhukset halukkaita siirtymään hoivakoteihin vai huolehtiiko heistä oma perhe? Ovatko ihmiset halukkaampia vuokraamaan vai ostamaan kiinteistöjä?

Sääntely
Mikä on se sääntelyllinen konteksti, jossa hoivakotialan toimijat kehittävät konseptejaan? Ovatko markkinat täysin vapaat vai säännelläänkö hoivakotipaikkojen määrää? Mikä on huoneiden minimikoko? Ovatko parisängyt sallittuja? Mikä on hoivakodin enimmäiskoko?

Taloudelliset seikat
Millainen budjetti vanhusten hoivapalvelujen järjestämiseen on käytettävissä? Onko julkista rahoitusta saatavilla ja kuinka ison osan hoivakotien kustannuksista se kattaa? Maksavatko asukkaat osan hoivakotikuluistaan itse?


Palveluresidenssi Schloss Bensberg Kölnin lähellä tarjoaa ikääntyneille yksilöllisen palvelun sekä eksklusiivista asumista: tyylikkäistä yksiöistä jopa 120 neliön huoneistoihin. Bensbergin hulppean barokkkilinnan tuntumassa sijaitsevasta residenssistä löytyy mm. ravintola, uima-allas, kauneushoitola, päiväkoti sekä vierashuoneita perheenjäsenille ja ystäville.

Aedificassa erilaisista vanhusten hoivakonsepteista halutaan olla ajan tasalla, jotta pystytään jakamaan tietoa ja edistämään yhteistyökumppanien liiketoimintamalleja sekä pohjaratkaisujen optimointia eri puolilla Eurooppaa.

Van Aelstin mukaan mielenkiintoinen tulevaisuuden konsepti isoista hoiva-alan toimipaikoista puhuttaessa ovat asuinalueille sijoittuvat hoivakampukset, joissa toimijat pystyvät tarjoamaan asukkaille ja jopa lähialueelle laajan valikoiman eri tasoisia hoivapalveluita ja muita palveluja: kampukselta voi löytyä ravintola, päiväkoti, terveyskeskus tai vaikkapa kirjasto.

Konsepteissa mielenkiintoista on se, että niiden kehittämisen myötä hoivatoimipaikasta voi tulla asuinalueen keskuspaikka, joka tarjoaa toimintaa ja sosiaalisia suhteita hoivapalveluista riippuvaisille ihmisille. Hyvä esimerkki on Aedifican kesällä 2020 ostama innovatiivinen Astor-hoivakoti Belgian Geelissä.

Astor-hoivakoti integroituu täysin ympäristöönsä ja parantaa koko naapuruston viihtyisyyttä kaupungissa, jossa ikääntyneen väestön osuus kasvaa keskivertoa nopeammin.

Pienempien hoivakotien puolella Aedifica on toteuttanut Alankomaissa muutamia mielenkiintoisia hankkeita, jotka tunnetaan nimellä Care Villa, hoivahuvila. Niissä kiinteistöjen kapasiteetti on yleensä 20–30 yksikköä, jotka on jaettu kahteen tai kolmeen itsenäiseen osaan. Asukkaat asuvat siis kodinomaisesti pienehköissä, 8–12 hengen yhteisöissä.

Koska hoivahuvilat ovat pieniä, ne pystyvät keskittymään vain yhteen kohderyhmään, kuten dementiapotilaiden hoitoon. Hoidon tarve kuitenkin vaihtelee ikääntyessä, joten myös erikoistuneiden hoivakotien on oltava niin joustavia, ettei asukasta tarvitse siirtää toiseen hoivakotiin terveydentilan muuttuessa. Hyviä esimerkkejä hoivahuviloista ovat Martha Flora -kiinteistö Rotterdamissa ja upouusi Stepping Stones Villa Berkum -hoivakoti Zwollessa.

» Residenz Zehlendorfissa Berliinissä toteutettiin hyvin perusteellinen saneeraus kolmen vuoden aikana. Hoivakodin 145 asukkaan hoidon ja palveluiden tuli jatkua keskeytyksettä mittavasta urakasta huolimatta, joten työt rytmitettiin seitsemään vaiheeseen.

Kapasiteettia kasvatetaan monin konstein

Van Aelst toteaa, että Euroopan väestörakennetta ja hoitoriippuvuutta koskevia tilastoja tarkasteltaessa nähdään, että muutaman vuoden kuluttua hoivasta riippuvaisten vanhusten määrä kasvaa räjähdysmäisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että hoivakotien ja -palveluiden kysyntä kasvaa tulevaisuudessa.

– Yleisellä tasolla voidaan todeta myös, että tulevaisuuden vanhusten elämäntyyli on erilainen kuin aiemmilla sukupolvilla, ja että vanhoja hoivakotimalleja kritisoidaan muun muassa laitosmaisuudesta. Yhdessä nämä tekijät ohjaavat meitä etsimään jatkuvasti uusia keinoja, joilla hoivakonsepteja voidaan parantaa ja näin mukauttaa tarjontaa nykyisen ja tulevan kysynnän mukaisesti.

Aedificalla muutosvaihe aiotaan toteuttaa paitsi rakentamalla uusia hoivakoteja, myös päivittämällä ja muokkaamalla olemassa olevia kiinteistöjä. Nykyistä kapasiteettia tarvitaan, jotta yhtiö pystyy vastaamaan hoivatarpeen väistämättömään kasvuun tulevaisuudessa.

Aedificalla kiinnitetäänkin hoivakotiostoissa aina huomiota tilojen joustavuuteen ja muuntokelpoisuuteen, tulevien asukkaiden tarpeiden mukaisesti.

Aedifican strategia on olla vuokralaistensa – hoiva-alan toimijoiden – pitkän tähtäimen kiinteistökumppani. Siksi yhtiö käy jatkuvasti vuoropuhelua vuokralaistensa kanssa ja pyrkii näin parantamaan kiinteistöjen laatua sekä löytämään ratkaisuja hoiva-alan toimijoiden ongelmiin kiinteistöissä, jotka eivät kuulu Aedifican portfolioon. Tässä yhteydessä Aedifica on investoinut moniin peruskorjaus-, saneeraus- ja laajennushankkeisiin. Van Aelst kertoo, että hyvä esimerkki kattavasta saneerauksesta hoivakodin toimintaa keskeyttämättä on Residenz Zehlendorf Berliinissä.

– Ostimme kyseisen, tuolloin vanhentuneen hoivakodin vuonna 2016. Suunnitelmissamme oli saneerata se perusteellisesti vuokralaisen kanssa, joka aikoi jatkaa toimintaa normaalisti myös saneerauksen aikana. Tämän mahdollistamiseksi jaoimme saneerauksen seitsemään eri vaiheeseen, ja asukkaat muuttivat rakennuksessa työn etenemisen mukaan. Kolmen vuoden työn jälkeen hoivakoti on taas täysin toiminnassa ja tulee vastaamaan vaatimuksia seuraavat 20–30 vuotta.

Edellinen Seuraava