Edes korona ei horjuttanut vahvaa yrityskulttuuria
Hoivatilat on useana vuonna sijoittunut Great Place To Work -kilpailussa kärkipäähän. Nyt pitkäjänteinen työ tyytyväisen henkilöstön ja toimivan yrityskulttuurin luomiseksi kruunattiin, kun Hoivatilat valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi Great Place To Work -kilpailussa pienten organisaatioiden sarjassa.
Kilpailussa Suomen parhaasta työpaikasta ei ole jaossa pikavoittoja. Hoivatilojen voitto pohjaa vuosien aikana hyvin tehdylle perustyölle yrityksen arjessa ja liiketoiminnassa.
Loppuvuodesta 2022 järjestetty GPTW-kysely osoitti, että edes korona ei pystynyt haastamaan vahvalle perustalle rakennettua Hoivatilojen yrityskulttuuria. Suomen Parhaat Työpaikat™ 2023 -tapahtumassa Hoivatilat palkittiin maan parhaana työpaikkana pienten yritysten kategoriassa (10-49 hlöä).
Korona-aikana Hoivatiloilla suosittiin toimistolla työskentelyä, tietysti hygienia, turvavälit ja viranomaisten suositukset huomioiden. Tiukkoja määräyksiä hybridityöstä ei ole, mutta yhdessä toimistolla tehtävän työn eduista on kommunikoitu kaikille. Etenkin uuden luomisessa kohtaamisilla ja kasvokkain tehtävällä tiimityöllä on suuri merkitys.
– Pärjäsimme hyvin korona-ajan ja tulimme sieltä ulos onnistuneesti, sanoo rakennuttajapäällikkö Ari Hyvärinen, joka tuli Hoivatiloille kolmantena työntekijänä kymmenisen vuotta sitten.
Arvot, joihin henkilöstö sitoutuu, kestävät heilahtelut markkinassa ja jopa terveysympäristössä. Tekemisen oikea suunta ja liiketoiminnan vakaa perusta mahdollistavat työssä viihtymisen tehdäänpä töitä toimistolla, kotona, asiakkaiden luona, etäpalavereissa tai rakennustyömailla.
– Luotamme työkavereihin ja vastuuta annetaan ujostelematta. Onnistumisista kehutaan, mutta epäonnistumistakaan ei tarvitse pelätä. Niistä otetaan opiksi, Hyvärinen kertoo.
Huippuasiantuntijoihin luotetaan
Luottamus onkin yksi Hoivatilojen yrityskulttuurin ja johtamisen avainsanoja. Yrityksen huippuosaajiin uskotaan ja työnteko on vapaata ja joustavaa. Aito luottamus tehostaa toimintaa, kun kohteet valmistuvat sovitussa aikataulussa ja budjetissa ilman ylimääräistä kontrollia, kyselyjä ja varmisteluja.
– Asiat tehdään arvojen ja yrityskulttuurin mukaisesti. Poikkeuksellisen hienoa täällä on luottamus ihmisiin. Jos laitat viestin, että lapsi on kipeänä ja olen tänään kotona, niin asiaa ei tarvitse sen kummemmin selvitellä. Kaikki tietävät, että teet oman roolisi ja hoidat hommat kuitenkin maaliin. Tällä on iso merkitys työilmapiiriin ja viihtyvyyteen, sanoo Financial Controller Aleksi Haapakoski.
Iso kansainvälinen Aedifica-konserni osti Hoivatilat pois Helsingin pörssistä keväällä 2020, mikä merkitsi murrosvaihetta yrityksen taipaleella. Työkielen vaihtuminen englanniksi, uusi kansainvälinen työyhteisö sekä monien prosessien ja käytänteiden muuttuminen haastoivat myös johtamista. Viime vuosien hyvät sijoitukset ja nyt julkistettu voitto Great Place To Work -kilpailussa kertovat, että uuden toimitusjohtajan vetämässä integraatiossa on onnistuttu.
Hoivatilojen hieman yli 30 ammattilaisen asiantuntijaorganisaatiota johdetaan ilman turhia rakenteita ja pönöttämistä. Johto työskentelee yhdessä henkilöstön kanssa. Eri tiimien huippuammattilaisia kuunnellaan päätöksenteossa ja yrityksen kehittämisessä.
– Lyhyesti sanottuna johtaminen on reilua ja kaikkien mielipiteet otetaan huomioon. Kokonaisuudessaan johtaminen on ihmisläheistä ja hierarkia meidän keskustelevassa kulttuurissa on matala, kiittää hankepäällikkö Elina Suikki.
Hoivatilojen markkina on muuttunut siten, että eniten hankkeita on käynnissä pääkaupunkiseudulla, ja muualla Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa. Se on merkinnyt Hoivatilojen Espoon-toimiston tietoista kasvattamista tasavahvaksi Oulun toimipisteen kanssa.
Nyt molemmilta toimistoilta löytyy kaikkien tiimien jäseniä, ja toimistot tekevät yhteistyötä paitsi keskenään, myös omistajan suuntaan Belgiaan. Tasavertaisuuden parantuminen näkyy positiivisena kehityksenä myös GPTW-kyselyn tuloksissa.
Selkeät roolit ja tavoitteet lisäävät työhyvinvointia
Hoivatilojen omanlainen, johdonmukainen yrityskulttuuri ja koko johtamisjärjestelmä rakentuu selkeiden roolien ja tavoitteiden varaan. Strategia ja tavoitteet eivät tipahda annettuina, vaan koko henkilöstö osallistetaan niiden luomiseen – jokaisen ideoita ja ehdotuksia arvostaen. Roolien, tavoitteiden ja toimintatapojen selkeys korostuu työhyvinvoinnissa ja työssä jaksamisessa.
– Hyvin pystyn menemään toimitusjohtajan juttusille kysymään työasioista tai puhumaan työasioiden ulkopuolelta mistä tahansa. Kaikkia oikeasti kuunnellaan ja toteutuskelpoinen idea voi tulla keneltä vain, sanoo asiakkaita ylläpitotiimissä palveleva Niko Mynttinen.
– Onpa kyseessä sitten johtoryhmäläinen tai muu työkaveri, niin kaikkien kanssa uskaltaa keskustella ja tuoda omat mielipiteet ja ajatukset esille, jatkaa Aleksi Haapakoski.
Yhdessä tekemisen ja keskustelemisen ansiosta kaikilla on kirkkaana mielessä yhdessä päätetyt tavoitteet niin henkilökohtaisesti, tiimille kuin koko yritykselle. Systemaattisesti johdettuna kaikki pelaavat joukkueena samaan maaliin. Syntyy vahva omistajuus: töitä tehdään täydellä sydämellä ja halutaan edistää yhdessä laadittuja tavoitteita ja strategiaa, sanovat haastatellut hoivatilalaiset.
– Meidän työllä on yhteiskunnallistakin merkitystä. Uudistamme Suomen kiinteistökantaa kiinteistö kerrallaan. Tuomme esimerkiksi pikkulapsille vähän uudempia ja turvallisempia tiloja, joissa on hyvä kasvaa. Merkityksellisyys työssä on tärkeää, sanoo Elina Suikki.
Halu parantaa yhteiskuntaa, kehittää kaupunkikuvaa, toimia luotettavasti ja mahdollistaa asiakkaille turvallinen toiminta Hoivatilojen kiinteistöissä ovat arvoja, jotka jokainen hoivatilalainen voi allekirjoittaa. Hoivatilat rakennuttaa palveluverkon mukaisia kestäviä ja terveellisiä kiinteistöjä sijainneille, joilla on tarvetta. Kun yhtälön palaset ovat kunnossa, kaikki tiimit voivat sitoutua hyviin hankkeisiin.
Usko omaan tekemiseen
Yrityksessä pitkään viihtyneet Hyvärinen, Haapakoski ja Suikki sanovat, että vaikeitakin aikoja mahtuu matkan varrelle. Niistä on päästy eteenpäin omaan tekemisen uskomalla – taidolla, sinnikkyydellä, luottamuksella ja joskus tuurillakin.
– Alkutaipaleella tehtiin pienellä porukalla isoja asioita. Vastuullisten tehtävien parissa ammattitaito kehittyi nopeaa vauhtia osaavien esihenkilöiden ohjauksessa, sanoo Haapakoski.
Mahdollisuus rakentaa itselle sopiva työnkuva on Hoivatilojen vahvuus työnantajana. Tarjolla on sopiva rooli ja kasvuyrityksessä avautuu uusia mahdollisuuksia esimerkiksi esihenkilönä tai erityisen syvää osaamista omistavana asiantuntijana, kolmikko sanoo.
Hoivatilojen henkilöstö arvostaa työnantajansa vastuullista toimintaa. Vastuullisuudesta puhuttaessa Hoivatilojen tapa on ollut laittaa ensin kuntoon talous-, hallinto- ja johtamisjärjestelmät pitkällä aikavälillä systemaattisesti. Sen päälle voidaan kehittää toimintaa ja jakovaraa jää niin henkilöstölle kuin yhteiskunnalle.
Hoivatilojen työntekijöille tarjotaan laaja työterveyshuolto hammashoitoineen, mahdollisuus työsuhdepyörään, ePassi lounas- ja kulttuurietuineen, mahdollisuus käyttää viikossa tunti työaikaa liikuntaan, firman sisäinen sporttihaaste rahapalkintoineen ja laajat mahdollisuudet kouluttaa itseään.