Artikkelit | 24.3.2023

Hyvää ja omannäköistä elämää

KVPS-koti Tukena Tähtiomena tarjoaa ympärivuorokautista asumispalvelua kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Tähtiomenassa on 26 asuntoa, yhteisiä oleskelutiloja, saunaosasto ja oma piha-alue. Lisäksi palvelukorttelin yhteiskäyttötilat ja sisäpiha aistipuutarhoineen ovat Tähtiomenan väen käytössä.

KVPS Tukena Oy on omaisjärjestötaustainen organisaatio. Varatoimitusjohtaja Jere Metsähonkala ja palvelupäällikkö Leila Törmä iloitsivat Tähtiomenan tunnelmasta ja ratkaisuista: tilat ovat toimivat, viihtyisät ja turvalliset.

KVPS Tukena Oy:n varatoimitusjohtaja Jere Metsähonkala ja eteläisen alueen palvelupäällikkö Leila Törmä olivat aktiivisesti Tähtiomenan suunnittelussa mukana – Metsähonkala projektin alusta alkaen ja Törmä noin vuoden ajan. Palvelukorttelin avajaisissa he esittelivät tiloja hymyssä suin.

– Kyllä tätä on odotettu! On upeaa päästä tarjoamaan asumispalveluja tällaisissa tiloissa. Kodit ovat viihtyisiä, ja Tähtiomena on myös työpaikkana erinomaisen toimiva ja turvallinen, summasi Metsähonkala.

Metsähonkala kertoi yksikön herättäneen kyselyjä poikkeuksellisen aikaisessa vaiheessa. Asukkaiden valinnasta vastasi Helsingin kaupungin palveluohjaus, ja yhteistyö on ollut tiivistä. Näin asukkaat voitiin huomioida tilojen suunnittelussa huonekohtaisesti esimerkiksi apuvälineratkaisujen ja muun varustelun osalta.

KVPS-kodeissa asutaan usein kymmeniä vuosia, ja se on pystytty Tähtiomenassa huomioimaan asukaskohtaisilla ratkaisuilla erityisen hyvin.

Tähtiomenan viihtyisät tilat ovat esteettömät ja turvalliset. Asunnot sijaitsevat kahdessa kerroksessa ja kolmessa kotiryhmässä, joiden muodostamisessa on huomioitu asukkaiden yksilölliset ominaisuudet, kuten ikä ja tuen tarve. Noin 28-neliöisissä asunnoissa on oma kylpyhuone ja osassa myös tupakeittiö. Kaikissa asunnoissa on keittiövaraus. Tähtiomenassa voi elää omien toiveiden mukaisesti, moniammatillisen henkilöstön tukemana.

Leila Törmä kertoi Tähtiomenan suunnittelun olleen innostavaa ja sujuneen hyvin.

– Pääsimme vaikuttamaan ratkaisuihin ihan viimeistelyvaiheessakin, ja on upeaa aloittaa toiminta juuri meille suunnitelluissa tiloissa.

Luontevaa yhteisöllisyyttä tukevat tilaratkaisut

Jere Metsähonkalan mukaan on todella tärkeää, että kehitysvammaisille ihmisille tuotetaan palveluita monipuolisella tavalla ja erilaisissa ympäristöissä. Palvelukortteliin sijoittumisessa nähdään KVPS:llä selkeää lisäarvoa: monet tila- ja piharatkaisut tukevat mahdollisuuksia viettää aikaa toisten kanssa, joko toiminnan parissa tai ihan vain oleskellen. Lisäksi palvelukorttelit sijaitsevat yleensä kaupunkialueella hyvien kulkuyhteyksien äärellä, mikä on etu niin asukkaiden läheisille kuin henkilöstölle.

Yhteisöllistä arkea tuetaan Malminkartanossa naapurissa toimivan Norlandian kanssa monin eri tavoin, kuitenkin huomioiden asukkaat yksilöinä. Alustavasti on keskusteltu myös mahdollisuudesta tarjota Tähtiomenan asukkaille työtä Norlandian puolelta.

– Tehtävämme on tarjota tukea arjessa merkityksellisissä asioissa, ja yksi sellainen voi olla työ. Monet asukkaistamme käyvät töissä, joten ehkä mieluisia tehtäviä voi löytyä naapurista, kuten toisten asukkaiden avustamista tai keittiötöitä, sanoi Metsähonkala.

Tulevia asukkaita oli avajaisissa paikalla lukuisia, ja monille heistä kyseessä on merkittävä vaihe, muutto pois lapsuudenkodista. Positiivinen jännitys pirskahteli ilmassa, ja ihastusta herättivät niin omat huoneet kuin yhteiset tilat.


Lue lisää:

Edellinen Seuraava