Artikkelit | 27.3.2023

Uuteen kotiin iloisin mielin

KVPS-koti Tukena Tähtiomena tarjoaa ympärivuorokautista asumispalvelua kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Tähtiomenassa on 26 asuntoa, yhteisiä oleskelutiloja, saunaosasto ja oma piha-alue.

Irja, Arto ja Veli-Pekka Vitikka pääsivät avajaisissa näkemään Arton uuden kodin ensimmäistä kertaa. Tähtiomena sijaitsee ihanteellisesti vain muutaman kilometrin päässä vanhempien kodista ja alue on Artolle lapsuudesta tuttu.

Yksi Tähtiomenan asukkaista on 32-vuotias Arto Vitikka. Hän muutti Malminkartanoon toisesta ryhmäkodista, ensimmäisten asukkaiden joukossa. Arton vanhemmat Irja ja Veli-Pekka Vitikka kertoivat, että päiviä muuttoon laskettiin pitkään. Uuden kodin valmistumista käytiin kuukausien saatossa seuraamassa lukuisilla pyöräily- ja kävelylenkeillä.

Palvelukorttelin avajaisissa joulukuussa Arto pääsi ensimmäistä kertaa tutustumaan sisätiloihin. Hymy oli herkässä niin omassa huoneessa kuin yhteisissä tiloissakin. Arto kertoi, että on kivaa muuttaa ihan uuteen kotiin ja taloon, jossa asuu muitakin nuoria.

Oma viihtyisä huone tuo yksityisyyttä, mutta seuraakin on tarjolla. Tähtiomenan huoneet ovat hyvän kokoisia ja monipuolisesti varusteltuja. Esimerkiksi omaa keittiötä ei edellisessä kodissa ollut. Irja Vitikka toteaakin tyytyväisenä, että kahvikuppeja ei enää tarvitse pestä kylpyhuoneen lavuaarissa.

Vitikat iloitsivat siitä, että uusi koti sijaitsee tutulla alueella; Arto on varttunut Malminkartanossa 10-vuotiaaksi saakka, ja esimerkiksi läheinen Piianpuisto on ennestään mieluisa leikkipaikka.

– Lisäksi asumme nyt itse muutaman kilometrin päässä, joten pääsemme näppärästi kyläilemään. Ihan päivittäin ei kuulemma kuitenkaan tarvitse käydä, kertoi Veli-Pekka Vitikka hymyillen.

Irja Vitikka lisäsi, että sijainti näin hyvien kulkuyhteyksien ja ulkoilumahdollisuuksien äärellä on luksusta. Arto tykkää kävelylenkeistä, ja tutut harrastukset – luontokerho ja musiikkikoulu – jatkuvat uudesta kodista käsin. Perhe iloitsee myös siitä, että Tähtiomenassa on elämää ympärillä, palvelukorttelissa samassa pihapiirissä koko elinkaari.


Lue lisää:

Edellinen Seuraava