Artikkelit | 29.9.2020

Jaettu arki on kaksinkertainen ilo

Yleistyvä asumisen ja palvelut yhdistävä palvelukortteli on tulevaisuuden kaupunkisuunnittelua, jossa arjen toimintoja yhteen tuomalla syntyy sosiaalisia hyötyjä ja yllättäviäkin synergiaetuja.

Hoivatilat on toteuttanut Suomessa useita palvelukorttelikokonaisuuksia, joissa tilaja asumisratkaisuissa yhdistetään palveluita kaikkien hyödyksi. Turun Kärsämäkeen valmistui päiväkodin ja vanhusten hoivapalvelut yhdistävä Paltan palvelukortteli loppukesästä 2019. Korttelissa päiväkoti ja
hoivakoti jakavat piha-alueen, mikä mahdollistaa yhteiset, mieleenpainuvat ulkoilu- ja juhlahetket.

Rauhalliselle pientaloalueelle valmistuneessa Paltan palvelukorttelissa toimivat kolmiryhmäinen Nappula-ahon päiväkoti sekä tehostettua palveluasumista ikääntyneille tarjoava hoivakoti Huhtihovi.

– Päiväkodin arki on lähtenyt sujuvasti käyntiin muunneltavissa ja käytännönläheisissä tiloissa, jotka soveltuvat hyvin pienryhmätoiminnalle. Yhteiskäytössä oleva piha-alue kannustaa mukavasti vuorovaikutukseen naapureiden kanssa, kertoo Nappula-ahon päiväkodin varajohtaja Nina Heinola.

Päiväkodilta on vierailtu lasten kanssa viikoittain hoivakodissa viettämässä aikaa vanhusten kanssa esimerkiksi askarrellen ja lukien. Kevätkelien saapuessa suunnitelmissa on lisätä yhteisiä ulkoiluhetkiä. Heinolan mukaan tärkeintä on juurikin arkinen puuhastelu ja yhdessä tekeminen, mutta myös iloisia juhlahetkiä jaetaan.

– Monella lapsella ei ole esimerkiksi isovanhempia lähellä, joten palvelukortteli rikastuttaa heidän elämäänsä. Tulevaisuudessa toteutamme vierailuja enemmän myös toisinpäin, kutsumme ikäihmisiä päiväkodin tiloihin, Heinola suunnittelee.

Myös hoivakoti Huhtihovin johtaja Anne Arppe on tyytyväinen mahdollisuuksiin, joita palvelukorttelissa toimiminen tuo mukanaan. Esimerkiksi suuri terassitila mahdollistaa lasten touhujen seuraamisen pihalla, mikä lisää tärkeän ulkoilun mielekkyyttä.

– Kohtaamiset lasten kanssa ovat vanhusten arjessa viikon kohokohtia. Moni asukkaistamme ikävöi omaisiaan, joten päiväkotilaisten vierailut tuovat heille erityistä iloa ja lohtuakin. Lisäksi lapset saavat kokemuksia elämän eri asioista meillä vieraillessaan, sanoo Anne Arppe, hoivakoti Huhtihovin johtaja.

Niin hoivakodissa kuin päiväkodissa yhteistyö koetaan siis todella toimivaksi ja mielekkääksi. Uusia toimintamuotoja ideoidaan jatkuvasti, suunnitelmissa on muun muassa kädentaitojen siirtäminen sukupolvelta toiselle esimerkiksi yhteisissä leivontatuokioissa.

Edellinen Seuraava