Artikkelit | 3.6.2021

KONE satsaa turvalliseen liikkumiseen hoivakiinteistöissä

Hoivatilat toteuttaa yhteisöllisen palvelukiinteistön Lohjan Asuntomessuille. Toiveiden kortteli -konseptin mukaisessa kokonaisuudessa yhdistyvät varhaiskasvatus ja ikäihmisten asuminen sekä hoivapalvelut. Yksi Hoivatilojen kumppaneista hankkeessa on KONE Hissit Oy.

KONE toimitti kohteen hoivakotiin, Attendo Hiidensalmeen, KONE DX -sarjan hissin, joka lisää terveysturvallisuutta hoivakodin kerroksesta toiseen liikuttaessa. Hissin kosketuspinnat ovat antibakteerista materiaalia ja ilmanpuhdistin parantaa sisäilman laatua huomattavasti.

KONE Hissit Oy:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Jussi Haapkylä kertoo, että terveys ja hyvinvointi ovat viime aikoina nostaneet merkitystään entisestään luonnollisesti myös heidän toimialallaan – asianmukaiset hygieniatekijät ovat nyt kaiken A ja O.

Esimerkiksi hissien sisäilman laatuun kiinnitetään paljon huomiota. KONE Elevator AirPurifier – ilmanpuhdistimessa käytetään NASA:n kehittämää fotokatalyyttistä oksidaatiota, eli teknologiaa, jota on käytetty jo pitkään avaruusalusten sisäilman puhdistamisessa. Hisseissä teknologia on alkanut yleistyä keväästä -20 lähtien. Sitä suositaan erityisesti paikoissa, joissa terveys ja hyvinvointi korostuvat, kuten sairaalat ja hoivakodit, sekä paikoissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä, kuten liikenteen solmukohdat, ostoskeskukset ja hotellit. Myös taloyhtiöt ovat olleet hyvin kiinnostuneita terveysratkaisuista. Täysin kemikaaliton ilmanpuhdistin parantaa sisäilman laatua poistamalla suurimman osan bakteereista, viruksista, pölystä ja hajuista.

Toinen merkittävä seikka hoivakiinteistön näkökulmasta on hissien käsikaiteiden antibakteeriset pinnoitteet, jotka auttavat suojaamaan epäsuorilta tartunnoilta.

Etävalvontaa ja saumatonta liikkumista

Jussi Haapkylä kertoo, että Koneella KONEella on viime vuosina satsattu erityisesti People Flow -toimintamalliinsuunnitteluun. KONEoneen asiantuntijoiden työ alkaa jo ennen kuin itse rakennusta on alettu suunnitella: mietitään, kuinka ihmisvirta liikkuisi fiksuimmin, miten hätätilanteissa poistutaan ja kuinka ruuhkapiikkejä vältetään. Alkuperäisenä ajatuksena ei ole ollut turvaetäisyyksien pitäminen, mutta se on luonnollisesti hankkeissa viime aikoina korostunut. Työssä hyödynnetään valtavia datamääriä ympäri maailmaa, ja tunnetut megatrendit ovat ajureina myös KONEoneella.

– Ihmisten liikkumisen suhteen on selvää, että kaikki mikä voi mennä digitaaliseksi, menee digitaaliseksi. Ja kaikki, mikä voi mennä palveluksi, menee palveluksi, toteaa Haapkylä.

Hyvänä esimerkkinä nykypäivän hissien digitaalisuudesta toimii nopeasti yleistynyt KONE 24/7 -etävalvontapalvelu, joka tekoälyn avulla mahdollistaa ennakoivan kunnossapidon, parantaa käyttövarmuutta ja lisää turvallisuutta. Hissiin asennetaan satoja sensoreita, jotka monitoroivat hissin tapahtumia. Näin vikoihin tai esimerkiksi kuluneisiin osiin voidaan reagoida ennen kuin ne aiheuttavat laitteen seisahtumisen.

Asuntomessuille Kone KONE suuntaa innolla. Kyseessä on ensimmäinen yhteishanke Hoivatilojen kanssa, mutta Haapkylän mukaan tuskin viimeinen, sillä yhteistyö on sujunut erinomaisesti, ja organisaatioissa ajatellaan samalla tavalla esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä.

– Olemme tehneet sillä saralla viime aikoina paljon kehitystyötä, erityisesti ilmanpuhdistimien ja pinnoitteiden osalta, joten on upeaa lähteä kertomaan siitä lisää. Haluamme tehdä maailmaa ja liikkumista turvallisemmaksi omalla panoksellamme, sanoo Haapkylä.

Lisätietoja:

Antti-Olli Mäkinen
Myyntipäällikkö
KONE Hissit Oy
040 620 9603
antti-olli.makinen(a)kone.com


Hoivatilat toteuttaa yhteisöllisen palvelukiinteistön Lohjan Asuntomessuille. Toiveiden kortteli -konseptin mukaisessa kokonaisuudessa yhdistyvät varhaiskasvatus sekä ikäihmisten asuminen ja hoivapalvelut. Palveluntarjoajina tulevat toimimaan Pilke päiväkodit ja Attendo, ja hankkeen yhteistyökumppaneihin lukeutuu myös KONE Hissit Oy.

Edellinen Seuraava