”Onpa täällä rauhaisaa!”
Nämä sanat eivät kovin usein kuvasta ensireaktiota päiväkotiin saapuessa. Ruiskukan päiväkodissa Oulussa vastaavia lausahduksia on kuitenkin kuultu usein. Näin kertoo vuodenvaihteessa avatun uuden päiväkodin johtaja Mervi Kilpeläinen.
Akustiikka on yksi tärkeimmistä asioista päiväkodeissa. Ruiskukan päiväkodissa siihen satsattiin: väliseinät ovat tavallista paksumpia, lähes kaikki ovet ovat ääntä eristäviä, ja katon lisäksi ryhmätiloissa akustiikkalevyjä on myös seinillä.
– Akustiikka, värimaailma, tilasuunnittelu… Kokonaisuus on osoittautunut todella toimivaksi jo ensimmäisten viikkojen aikana, iloitsee Ruiskukan päiväkodin johtaja Mervi Kilpeläinen.
Oulun kaupunki hankki Pateniemen suuralueelle laajennetun aukiolon päiväkodin vuokramallilla Hoivatiloilta. Ruiskukan päiväkoti korvaa kolme elinkaarensa päähän tullutta päiväkotia alueella.
Kymmenryhmäisessä päiväkodissa on tilat 200 lapselle, niin kokopäiväryhmille, esiopetukselle kuin avoimelle kerhotoiminnallekin. Vuokrasopimuksen kesto on 25 vuotta, ja Hoivatilat vastaa myös kiinteistönhuollosta ja ylläpidosta.
Kun Oulun kaupunki kilpailutti hankinnan, oli vertailussa yhtenä kriteerinä lasten osallistuminen suunnitteluprosessiin. Osallistava suunnittelu kuuluu oleellisesti Hoivatilojen toimintamalliin, joten kriteeriin pystyttiin helposti vastaamaan. Hoivatilojen toteuttamassa työpajassa lapset muun muassa maalasivat teoksia, jotka nyt koristavat tarvikevaraston seinää leikkipihalla sekä äänestivät suosikkejaan pihalle toteutettavista leikkivälineistä.
Lasten lisäksi suunnitteluun osallistuivat heidän vanhempansa ja tietysti uuden päiväkodin henkilöstö.
Mervi Kilpeläinen kokee osallistavan suunnittelun hyvin merkityksellisenä: tiedossa oli, että uusi yksikkö tulee olemaan melko suuri, mikä mietitytti osaa vanhemmista. Lisäksi saman katon alle oltiin sijoittamassa kolme aiemmin erillään toiminutta työyhteisöä.
– Projektista tunnuttiin aluksi olevan montaa mieltä. Sitten kysyimme vanhemmilta ja henkilökunnalta, että mikä on hyvää nykyisessä päiväkodissa, ja millaista olisi heidän unelmiensa päiväkodissa. Näitä vastauksia lähdimme hyödyntämään suunnittelussa, Kilpeläinen kertoo.
Osallistavan suunnittelun myötä lapset, heidän vanhempansa ja päiväkodin henkilöstö olivat mukana muun muassa kalusteiden valinnassa.
Vanhempien näkemyksissä nousi esille muun muassa pienten päiväkotien positiivisempana pidetty tunnelma. Siitä sai alkunsa idea Ruiskukan päiväkodin kylätoiminnasta: tilat suunniteltiin siten, että kaksi ryhmää muodostaa oman pienen kylänsä päiväkodin sisällä. Käytettävissä ovat kuitenkin myös ison yksikön edut, kuten monipuoliset yhteiskäytössä olevat tilat. Vanhemmat toivoivat myös luonnonmukaista ympäristöä pihapiiriin, rakennettujen leikkivälineiden rinnalle.
Leikkipihalla säilytetyn metsäkaistaleen siimeksessä rakennetaan nyt majoja ja möyritään lumessa, kesäkuukausina puut tuovat pihaan varjojen suojaa.
Lisäksi vanhemmat toivoivat, että tilat olisivat myös iltaisin käytettävissä kerho- ja harrastustoimintaan. Näin tuleekin Kilpeläisen mukaan olemaan sitten, kun koronatilanne antaa myöten. Monitoimisalin ja ruokalan tiloissa voidaan järjestää vaikkapa satubalettia ja muskari- tai kuorotoimintaa – yhteisöllisyyttä ja osallisuutta lisäävää toimintaa alueen perheille.
Nimenomaan varhaiskasvatukselle sopivat tilat
Uutta taloa ja aiemmin eri osoitteissa toimineita tiimejä on ensimmäisten toimintaviikkojen aikana hiottu ja hitsattu yhteen niin käytännön juttujen kuin pedagogisten asioiden tiimoilta. Fiilis on hyvä, ja Kilpeläinen iloitsee, että he saivat erinomaisesti toimivat tilat – heti kättelyssä.
– Tosi monesta jutusta näkee, että myös meidän henkilöstö osallistui suunnitteluun. Esimerkiksi kylätoiminnan osana on kahdella ryhmällä yhteiset kura- ja sisäeteiset, mikä helpottaa erityisesti aamuisin ja iltapäivisin, saapumisten ja lähtemisten tohinassa.
Henkilöstöltä tullut hyvin käytännönläheinen idea oli myös se, että sisäauloissa on lisäkaapit työntekijöiden ulkovaatteita varten. Pukemista ja riisumista riittää, kun pyritään olemaan noin puoli päivää pihalla. Täällä lasten ei tarvitse täysissä tamineissa odottaa aikuista, joka saattaisi joutua käymään pidemmänkin matkan pukuhuoneessa. Kilpeläinen toteaa, että tämä voi kuulostaa pieneltä jutulta, mutta sujuvoittaa arkea huomattavasti.
Yhteistyöhön Hoivatilojen kanssa Mervi Kilpeläinen on tyytyväinen niin suunnittelu- kuin rakentamisvaiheen aikana. Nyt toiminnan ja vuokrasuhteen käynnistyttyä opetellaan hieman uusille tavoille, sillä aiempi päiväkoti oli Oulun kaupungin kiinteistö ja sen myötä kaikki toiminnot hoituivat Oulun Tilapalveluiden kautta.
– Nyt harjoitellaan hieman palastellumman mallin kanssa toimimista, mutta Hoivatilojen kiinteistömanageri on kyllä ottanut ison roolin. Häneen saa aina yhteyden, ja minun työtäni helpottaa, että on yksi ihminen, kenen kanssa asiat hoidetaan.
Kaiken kaikkiaan Hoivatilat on ollut erittäin hyvä kumppani, joka paitsi kuunteli käyttäjien toiveita, myös otti ne aidosti huomioon alusta asti.
Osallistavan suunnittelun toimintamallista Kilpeläinen nostaa esille vielä yhden yksityiskohdan:
– Oli mahtavaa, että arkkitehti oli mukana työpajoissa. Kerran hänellä oli pohjapiirustusten lisäksi mukanaan 3D-lasit, joilla lapset pääsivät kurkkimaan kolmeen erilaiseen virtuaalitilaan. Siinä hetkessä uusi päiväkoti lähti todentumaan heille: hei tuollainen siitä tulee, upeeta! Se viritti todella kivan fiiliksen jo suunnitteluvaiheessa.