Taide virtaa uudessa kuopiolaispäiväkodissa
Yksi Hoivatilojen viime vuonna valmistuneista varhaiskasvatuksen kohteista on upea Männistön päiväkoti Kuopiossa. Kalevalasta innoituksen saanut veistoksellinen rakennus itsessään kääntää katseita, ja tyylikkään, viihtyisän kokonaisuuden viimeistelee taide.
Päiväkodin ulkotilan pääportaikossa on veistoskokonaisuus nimeltään Elämän virta. Prosenttitaidehankkeena tilattu veistos on kuvanveistäjä Jarkko Liutun käsialaa.
– Tämä oli mahtava hanke hienoon kohteeseen. Vaikka sairastelin ja korona aiheutti haasteita materiaalien saatavuudessa, meni kaikki lopulta hienosti maaliin. Yhteistyö Hoivatilojen ja Kuopion kaupungin kanssa oli loistavaa ja helppoa, kertoo Liutu.
Moniosaisen teoksen keskiössä on lapsifiguuri, joka upottaa kätensä rakennuksen seinään alumiinikiekon läpi, kuin tuntematonta tutkien. Vastakkaisella seinustalla kiekosta kurottuu käsi, joka tavoittelee katossa roikkuvaa laivaa. Figuurien väliin, sisäänkäynnin yläosaan muodostuu kiekoista kullattuine kuvioineen puro, kuin elämän virta, jota laiva kulkee.
Jarkko Liutu toivoo jokaisen muodostavan oman käsityksensä teoksen symboliikasta – onhan taide aina henkilökohtainen, omaa elämää heijastava kokemus. Pari omaa tulkintaansa kuvataiteilija suostuu kuitenkin sanallistamaan:
– Teoksessa voi nähdä kasvavan lapsen laskeneen minuuden, eli laivan, elämän virtaan ja kurkottamassa tulevaisuuteen. Tai voi ajatella käden tavoittelevan ja laivaa pyrkien ohjaamaan sitä, vaikka elämässä ei ole mahdollista tietää, mihin suuntaan laiva tulee kaartamaan.
Yhtenä inspiraation lähteenä teoksessa oli kuvanveistäjää kiehtonut satoja vuosia vanha japanilainen taidemuoto kintsugi, joka tarkoittaa kullalla yhdistämistä. Viivakuvioiden 24 karaatin kulta tuo Elämän virtaan lämpöä, vastapainoksi figuurien kylmälle alumiinin värille.
Viihtyisyyttä, turvallisuutta ja merkityksellisyyttä
Jarkko Liutu on tehnyt julkista taidetta myös Varkauteen ja Imatralle, molemmilla paikkakunnilla koulujen yhteyteen. Julkisen taiteen merkityksestä ympäristölleen on paljon tutkimustietoa vuosikymmenten ajalta. Liutu toteaa taiteen antavan kiinteistölle rahallista lisäarvoa, mutta tärkeintä on henkinen pääoma. Esimerkiksi sairaaloissa taide tuo turvallisuuden tunnetta ja lohtua.
– Erään brittitutkimuksen mukaan julkiseen taiteeseen sijoitettu punta tuli lopulta noin 7-kertaisena takaisin. Pitkällä aikajänteellä tosin, eihän näissä hommissa kvartaaliviivan alle kannata tuijotella, muistelee Liutu.
Lisäksi Liutu nostaa esille ammattitaiteilijoiden työllistämisen – esimerkiksi prosenttitaidehankintojen merkitys rajallisten työmahdollisuuksien alalla on kiistaton myös siitä näkökulmasta.
Myös Männistön päiväkodin johtaja Kirsi Holopainen iloitsee siitä, että uuteen päiväkotirakennukseen saatiin julkinen taideteos.
Elämän virta on mittava ja upea teos! Tuntuu todella merkittävältä, että uudelle varhaiskasvatuksen yksikölle on annettu tällainen kunnianosoitus.
Taidetta on päiväkodissa muuallakin. Muurien ja sokkelin betonielementteihin sekä sisälle aulan seinään on maalattu ja painettu lasten piirtämiä kuvia. Ne syventävät rakennuksen tarinaa ja kertovat sitä ohikulkijoille persoonallisella ja ilahduttavalla tavalla. Idea sai alkunsa ja toteutettiin Lapsi mukaan töihin -päivänä rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastanneen PAVE Arkkitehdit Oy:n toimistolla.
– Jokainen meillä käynyt vieras ja asiakas pysähtynyt kuvien äärelle ne ensi kertaa nähdessään. Lasten kädenjälki oman vanhemman suunnittelemassa varhaiskasvatuksen kiinteistössä, onhan tämä aivan huikean hieno juttu, sanoo Holopainen.