Tuusulan Isokarhussa Keski-Uusimaan tyytyväisimmät tehostetun palveluasuminen asiakkaat
Norlandia Isokarhu sai THL:n tutkimuksessa Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen parhaat asiakasarviot ympärivuorokautisen palveluasumisen toimintayksiköistä. ”Asukkaiden hyvä palaute kumpuaa toimivasta kokonaisuudesta”, sanoo hoivayksikön johtaja Mira Ruusunen.
Tuusulan asuntomessualueelle 2020 valmistui yhteisöllinen hoiva- ja päivähoitopalveluita yhdistävä kortteli. Hoivatilojen Toiveiden kortteli -kokonaisuuteen kuuluu muun muassa palvelurakennus, joka yhdistää päiväkodin ja ympärivuorokautista tukea tarvitsevien hoivakodin monisukupolviseksi kokonaisuudeksi.
Tilat suunniteltiin viihtyisiksi ja kodinomaisiksi. Kokonaisuuden kannalta tärkeä lähtökohta oli rakentaa hyvän elämän elementtejä, jotka palvelevat kaikkia korttelin toimijoita.
Nyt suunnittelu- ja rakennusajan monet tavoitteet ylisukupolvisesta viihtymisestä ja yhdessäolosta ovat tulleet tutkitusti todeksi. Tuusulan Puustellinmetsän Yhdessä-korttelissa toimiva Norlandia Isokarhu sai Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen parhaat asiakasarviot ympärivuorokautisen palveluasumisen toimintayksiköistä.
”Asukkaiden hyvä palaute kumpuaa kokonaisuudesta. Vastausten perusteella asukkaat kokevat olonsa turvalliseksi. Hoitajat saavat kiitosta ystävällisyydestä, ja heillä on riittävästi aikaa jokaiselle. Tärkeää on myös maittava ruoka”, sanoo hoivayksikön johtaja Mira Ruusunen.
Palkittua asumisen laatua
Norlandia Isokarhu menestyi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kansallisessa Kerro palvelustasi -kyselyssä, joka toteutettiin 14.3.–15.6.2022. Tiedonkeruuseen kutsuttiin yli 2 800 julkista ja yksityistä yksikköä ympäri Suomea. Lähes 42 000 asiakasta vastasi kyselyyn.
Ympärivuorokautisen palveluasumisen lisäksi korttelissa toimivat Norlandia päiväkoti Pikkukarhu ja koirapäiväkoti Tuusulan Tassut. Ruususen mukaan tämä tuo kortteliin paljon elämää ja seurattavaa, mistä ikäihmiset selkeästi pitävät.
– Meillä on mielekästä ja monipuolista tekemistä arjessa, muutakin kuin että hoitaja auttaa päivittäisissä toiminnoissa. Voimme ulkoilla yhdessä ja kun lapset ja koirat ovat samassa korttelissa, on ympärillä paljon katsottavaa.
Rakennuttaja Hoivatilat saa Ruususelta kiitosta siitä, että yhdessä arkkitehtien
kanssa on syntynyt todellinen ymmärrys kuinka paljon yhteisöllisyyttä ja yhdessä olemista kortteliin haluttiin ja myös saatiin. Tarkkoja viikko-ohjelmia ja suunniteltua tekemistä tärkeämmäksi hoivakodin asukkaat kokevat mahdollisuuden viihtyä yhdessä – olla, nauttia ja viettää aikaa korttelin muiden käyttäjien kanssa ulkona ja sisätiloissa.
”Aamupalalla meidän asukkaamme näkevät lapsia päiväkodissa ja pihalla. Kesällä juomme usein päiväkahveja ulkona samalla kun lapset ovat leikkimässä ja koirat ulkoilemassa. Meillä kyllä askarrellaan ja ollaan aktiivisia, mutta yhdessäolo se suurin juttu.”
Puupintaa sisällä ja ulkona
Hallitseva rakentamistyyli Tuusulan asuntomessualueella on puurakentaminen, mikä näkyy myös palvelukorttelissa niin ulkona kuin sisätiloissa. Ruusunen kiittää toteutusta tilojen runsasta puupinnasta ja korkeista yhteisistä tiloista, jotka ovat myös akustiikan puolesta hyvin toimivia.
”Lähes kaikki vierailijat sanovat positiivisena kommenttina, ettei meillä ole tavanomainen hoitokotifiilis. Haluamme tehdä asioita hieman toisella tapaa. Ei ole lähdetty tekemään perinteistä hoivakotia, jossa on harmaat lattiat ja valkoiset seinät. Meillä on lähdetty rohkeasti kokeilemaan kuinka puupinta ja parkettilattiat kestävät käytön arjessa. Isot ikkunat mahdollistavat esimerkiksi sen, että pyörätuolillakin liikkuen pääsee nauttimaan avautuvista maisemista.”
THL:n tutkimuksessa asukkaita pyydettiin arvottamaan avun ja palvelun riittävyyttä, hoitajien ystävällisyyttä, turvallisuuden tunnetta, toiveiden huomioimista ja tyytyväisyyttä ruokaan.
”Meidän henkilöstömitoituksemme 0,7 mahdollistaa sen, että hoitajilla on enemmän aikaa asukkaille. Asukkaiden turvallisuuden tunnetta lisää huomattavasti, kun hoitajia on nähtävillä ja saatavilla koko ajan. Tuttu hoitaja osaa jutella asukkaan kanssa aiheista, jotka ovat juuri hänelle merkityksellisiä. Asukas saa tehdä itse ne valinnat mihin pystyy, ja voimme tuottaa hänelle turvallista ja myös omannäköistä palvelua.”
Henkilöstö arvostaa toimivia tiloja
Maittavalla ruualla on suuri merkitys asukkaiden arjessa. Myös syömisessä korostuu yhteisöllisyys, sillä suurin osa asukkaista haluaa tulla muiden seuraan yhteisiin tiloihin ruokailemaan ja kahvittelemaan. Myös he, jotka muuten viihtyvät omassa huoneessaan.
”Toimivat tilat lisäävät sekä henkilöstön että asukkaiden tyytyväisyyttä. Henkilöstötyytyväisyydessä korostuu, että työn sisältö koostuu muustakin kuin vain päivittäisestä hoivasta ja avustamisesta. Pienessä yksikössä on omanlaistaan kodikkuutta.”
– On hienoa, että näinkin voi päästä asumaan asuntomessualueelle.
Norlandia Isokarhun asukkailla on pitkälle edennyttä muistisairautta tai fyysisiä syitä, joiden takia he tarvitsevat hoitajien ympärivuorokautista läsnäoloa. Joukossa on hoitonsa itse maksavia, mutta suurin osa asukkaista on päätynyt taloon ostopalvelusopimuksella.
”Tällöin kunta on tehnyt palvelutarpeen arvioinnin ja todennut, että ympärivuorokautinen palveluasuminen on henkilölle oikea palvelu. On hienoa, että näinkin voi päästä asumaan asuntomessualueelle”, Ruusunen sanoo.