Uraauurtava kiinteistöhankinta Helsingissä
Helsingin Metsolassa pyöritettiin ala-astetta kolmessa eri osoitteessa ja pääosin kiinteistöissä, joita ei oltu alun perin suunniteltu koulukäyttöön. Tilanne parani huomattavasti tammikuussa, sillä kevätlukukausi startattiin upouudessa koulussa. Helsingin kaupunki hankki koulukiinteistön vuokramallilla Hoivatiloilta.
Rehtori Pia Rauha kertoo oppilaiden asettuneen innolla taloksi uuteen kouluun. Positiivisia kommentteja on kuulunut erityisesti piha-alueesta, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet leikkiin ja liikkumiseen, kuten erilaisia keinuja ja kiipeilypaikkoja sekä jalkapallo- ja koriskenttä.
Koulu on toimiva ja kaunis, ja tunnelma todella mukava. On ollut huikeaa päästä tällaisiin tiloihin ja saada kaikki koululaisemme saman katon alle! Näin kertoo Metsolan koulun rehtori Pia Rauha ensimmäisten viikkojen jälkeen.
Oppilaita koulussa on noin 360, vuosiluokilla 1–6. Kaksikerroksisessa rakennuksessa on käytetty paljon puuta, joka on ekologisesti kestävä ja tyylikäs valinta. Opetustilat ovat paljon aiempia monipuolisemmat ja muunneltavammat, sillä tiloja saa jaettua siirtoseinillä. Pilari-palkkirunko lisää rakennuksen muuntojoustavuutta, mikäli tilatarpeet muuttuvat perusteellisemmin.
– Meillä on erityisen hienot taito- ja taideaineiden opetustilat ja vihdoin sen kokoinen ruokailutila kuin tarve vaatii. Enää ei tarvitse jonottaa syömään siksi, ettei ole istumapaikkoja vapaana, iloitsee Rauha.
Materiaalien toimitushaasteista johtuvista syistä liikuntasalia ja näyttämöä viimeisteltiin vielä helmikuussa. Tilat ovat hienot ja toiminnalliset liikuntaan ja esityksille. Monet koulun tilat tulevat vuokrattaviksi ilta- ja viikonloppukäyttöön.
– Liikuntasali, näyttämö sekä taide- ja taitoaineiden luokat tulevat järjestöjen ja seurojen saataville monipuolista harrastustoimintaa mahdollistamaan. On ilahduttavaa, että hieno kiinteistö saadaan myös lähialueen asukkaiden käyttöön, sanoo Rauha.
Vuokramallin edut heijastuivat heti
Pia Rauha toteaa, että tilojen hankinta Hoivatiloilta vuokramallilla toi ison muutoksen hänen rooliinsa – ja huoliinsa – rehtorina.
– Kiinteistöhuolto on ratkaistu erinomaisesti, sen olen jo ehtinyt huomata. Omaan huoltomieheen voi olla suoraan yhteydessä, ja huoltokirjan kautta tehtyihin pyyntöihin reagoidaan nopeasti. Kokonaisuus on mietitty puolestamme kuntoon, eikä koulukiinteistöille tyypillistä päänvaivaa pääse syntymään.
Helsingin kaupungilla oli kilpailutuksessa tiukat vaatimukset energiatehokkuuden ja hiilijalanjäljen suhteen. Ne on ratkaistu muun muassa maalämpö- ja aurinkoenergiajärjestelmillä. Näin saavutetaan tilaajan edellyttämät A-energiatehokkuusluokka ja hyvin alhainen E-luku.
Pia Rauha on ylpeä koulun energiaratkaisuista. Hän odottaa innolla, että pääsee perehtymään niihin kunnolla ja tärkeää aihetta tuodaan myös oppilaiden arkeen. Se tehdään innovatiivisella tavalla: koulun digitaalisilla infotauluilla näytetään kiinteistön energiadataa, muiden aineistojen lomassa. Opetusta tukeva informaatio avaa, millä tavalla energiaa kuluu ja kuinka sitä saadaan – oman kiinteistön rakenteista. Lapset on huomioitu aineiston visuaalisessa suunnittelussa ja esittämistavassa; apuna siihen käytettiin pelisuunnittelijaa.
Upeat tilat tiukalla aikataululla
Tilaajan, eli Helsingin kaupungin Tilapalveluiden, edustajana hankkeessa toimi ensimetreiltä alkaen projektinjohtaja Markku Hakonen
– Tavoite oli korkealaatuiset tilat opetukselle ja mahdollisimman iso ratkaisu tälle tontille. Hankkeen aikataulu oli tiukka, jopa epärealistinen, varsinkin kun maailmantilanne koettelee myös rakennusalaa. Mutta niin vain saimme upeat tilat käyttöön suunnitelman mukaan, kiteyttää Hakonen.
Kilpailutus toteutettiin kaksivaiheisena neuvottelumenettelynä. Arviointikriteereinä olivat koulurakennuksen toiminnalliset ominaisuudet, kaupunkikuva ja arkkitehtuuri, tekniset ominaisuudet ja elinkaarikestävyys sekä vuokrahinta.
Hakonen kuvailee projektia uraauurtavaksi – vastaavaa ei ole heillä tehty aiemmin, joten matkan varrella tuli opittua paljon. Kilpailutuksessa yksi Hoivatilojen eduista olikin kokemus ja osaaminen hoiva- ja koulukohteista, mikä osoittautui käytännössä arvokkaaksi. Hakosen mukaan projekti olisi tuskin onnistunut ilman sitä.
Rakennuttajapäällikkönä toimi Hoivatilojen Jari Lehto. Myös hän mainitsee tiukan kokonaisprojektiaikataulun: voitokkaasta kilpailuehdotuksesta valmiiksi koulukiinteistöksi 18:ssa kuukaudessa.
– Helsingin kaupunki oli valmistellut kilpailutuksen hyvin, ja projektin haastava aikataulu oli tiedostettu. Yhteistyö kaupungin projektihenkilöstön kanssa oli jouhevaa. Kilpailuehdotus oli toimiva, ja osaavien suunnittelukumppaneiden kanssa toteutus- ja pääsuunnittelu etenivät sujuvasti rinnakkain. Kun julkisivu- tai kaavamuutostakaan ei tarvittu, lupavaihe eteni viranomaisten taholta nopeasti. Urakoitsija onnistui hankinnoissa vallitsevista haasteista huolimatta, ja rakentaminen saatiin nopeasti käyntiin, summaa Lehto.
Osapuolet olivat varautuneet käyttöönoton viivästymiseen ja opetuksen jatkamiseen väistötiloissa, mutta onneksi aikataulu piti. Hakonen kertoo kaupungissa olevan pulaa hyvistä väistötiloista. Niinpä oli iso helpotus ja kustannussäästö paitsi Metsolan koululle, myös laajemmin Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle, että kalliista väistötiloista päästiin suunnitellusti pois.
Hakonen kuvailee yhteistyötä Hoivatilojen ja pääurakoinnista vastanneen AHS Controlin kanssa sujuvaksi. Kaksi yleistä suurta haastetta heijastuivat myös tähän projektiin: sota Ukrainassa pisti materiaalien toimitusketjun sekaisin, ja ensimmäisen vuokramallin hankinnan toteutukseen lisämausteensa toi myös koronapandemia ja etätyöskentely. Hakonen lisää, että vaikka kaiken kaikkiaan onnistuttiin hyvin, voidaan asioita aina tehdä paremmin.
– Uuden toimintamallin äärellä olisi hyvä pystyä kohtaamaan enemmän kasvokkain. Seuraavassa projektissa tulee olla kohtuullisempi aikataulu ja kaupungin pitää olla enemmän mukana suunnittelussa ja toteutuksessa. Näin päästään vielä parempaan lopputulokseen, pohtii Hakonen työskentelyn kehittämistä.
Juuri käyttöön otetusta vuokramallin koulukiinteistöstä Hakonen sanoo vielä, että käyttöön saatiin toimivat, terveet ja turvalliset tilat, jotka antavat hyvän ympäristön opetuksen järjestämiseen, ja mikä tärkeintä, oppimiseen.