Artikkelit | 30.10.2023

Yhteisöllisyys on Malminkartanon rikkaus

Kun tilaratkaisut ja muu kokonaisuus suunnitellaan käyttäjälähtöisesti ja huolella, lähtee arki rullaamaan helposti. Näin on todettu Malminkartanon palvelukorttelissa, jonka avajaisia vietettiin joulukuussa 2022. Tavoite yhteisöllisyydestä on muuttunut toimijoiden kesken konkretiaksi, joka ilahduttaa asukkaita, heidän omaisiaan sekä työntekijöitä.

Yhteisöllisyys on huomioitu Malminkartanon palvelukorttelissa monin eri tavoin.
Toimijoiden omien pihojen lisäksi käytössä on yhteinen viihtyisä piha-alue, jossa
aikaa voi viettää isommallakin porukalla. Toukokuussa korttelin väki kokoontui
asukkaiden ja omaisten yhteisiin pihajuhliin. Aika sujui mukavasti grillailun merkeissä.

Malminkartanon palvelukortteli tarjoaa koteja ja palveluja ikääntyneille, lapsille, kehitysvammaisille tai muun syyn vuoksi apua ja tukea tarvitseville ihmisille. Kuuluupa monipuolisiin palveluihin myös koirien päiväkoti ja Deli-keittiö.

Hoivatilojen rakennuttamassa ja omistamassa korttelissa pisimpään ovat ehtineet asua Kehitysvammaisten Palvelusäätiön omistaman Tukena Tähtiomenan sekä Norlandia Isopakarin asukkaat. Lapsille ja koirille suunnatut Norlandian päiväkodit avaavat ovensa syksyllä 2023.

”Täällä kelpaa olla”

Tukena Tähtiomenan kehitysvammaisten palveluyksikön johtaja Mari Fihlman kertoo, että arki Malminkartanossa on lähtenyt sujumaan mukavasti. Taloksi asettumista on edesauttanut palvelukorttelin toimiva kokonaisuus.

– Tilat ovat aivan äärettömän hyvät. Selkeästi näkee, että jo suunnitteluvaiheessa on otettu huomioon meidän asukkaiden erityistarpeet sekä myös työntekijöiden työergonomia ja viihtyvyys. Kyllä meidän kelpaa täällä olla, Fihlman hymyilee.

Tukena Tähtiomenan esteettömät kodit ja yhteiset tilat ovat keränneet paljon kehuja asukkailta, heidän omaisiltaan sekä työntekijöiltä ja yhteistyötahoilta – Fihlmanin sanoin jopa ”maasta taivaisiin” saakka. Hän kiittelee kokonaisuuden olevan viihtyisä ja moderni: avaruutta löytyy paljon, ja mukana on kauniita materiaaleja ja yksityiskohtia. Asukkaat ovatkin hänen mukaansa tykästyneet kovasti omiin koteihinsa.

Hyvät saunatilat saavat heiltä erityismaininnan. Työntekijämme ovat olleet iloisia myös henkilökunnan hyvin toteutetusta taukohuoneesta. Se ei ole itsestäänselvyys joka paikassa. Hoivatilat on kuunnellut hienosti meidän toiveitamme ja näkemyksiämme ennen kiinteistön luovuttamista ja myös sen jälkeen.

Toimivaa ja nykyaikaista

Hienot ja avarat tilat on otettu ilolla vastaan myös Norlandia Isopakarin ikäihmisten palvelukodissa. Päivärutiinit ovat löytäneet uomansa ja sekä asukkaat että henkilökunta viihtyvät, kuvailee Norlandia Isopakarin vastaava sairaanhoitaja Iida Hedman.

Täällä on meidän arjen kannalta todella toimivaa ja nykyaikaista. Huoneratkaisut on mietitty asukaslähtöisiksi ja juuri ikäihmisille sopiviksi. Henkilökunnalta ja omaisilta on tullut paljon hyvää palautetta.

Ilahduttavana yksityiskohtana suunnittelusta Hedman nimeää Isopakarin korkeat ikkunat, jotka tuovat ihanasti luonnonvaloa huoneisiin ja joista asukkaat voivat katsella ulos, vaikka he olisivat pyörätuolissa tai vuoteessa.

Onnistuneen suunnittelun lisäksi toimivaa Malminkartanon palvelukorttelissa on myös sen sijainti ja hyvät joukkoliikenneyhteydet, jotka sujuvoittavat sekä vierailuja että töihin kulkemista. Hedman ja Fihlman iloitsevat, että uusia työntekijöitä on saatu yksiköihin hyvin.

– Työhaastatteluun tulevat ihastelevat kovasti sitä, miten hienoa täällä on työnteonkin kannalta, Fihlman sanoo.

Bingoa, tanssia ja laulua

Yhteisöllisyys on keskeinen osa Malminkartanon palvelukorttelin toimintaa. Se ei ole jäänyt pelkäksi juhlapuheeksi, vaan yhteiselo Norlandia Isopakarin ja Tukena Tähtiomenan palveluyksiköiden kesken lähti alusta lähtien mukavasti liikkeelle, Mari Fihlman ja Iida Hedman kertovat.

Yhteistyö toimijoiden välillä on ollut esimerkiksi erilaisen yhteisen tekemisen järjestämistä sekä kyläilyä puolin ja toisin. Puuhasteluun on kuulunut tanssihetkiä, musiikin kuuntelua ja bingon pelaamista – mitä kaikkea onkaan porukalla keksitty.

– Yksi asukkaistamme on taiteilija, ja hän on käynyt pitämässä Isopakarin asukkaille kuvataidekerhoa, Fihlman sanoo.

Hedman toteaa olevan ihana nähdä, miten mukavaa Isopakarin asukkaista mahdollisuus yhdessäoloon on.

Palvelukorttelissa saman katon alle saadaan monia eri ikäryhmiä ja toimijoita. Yhteistyö lähti alusta lähtien hyvin käyntiin, ja tulevia yhteisiä puuhasteluja suunnitellaan jo innolla.

Toimivaa synergiaa

Yhteisöllisyyden merkitys on korostunut palvelukorttelin suunnittelussa eri tavoin. Toimijoiden omien viihtyisien pihojen lisäksi käytössä on yhteinen piha-alue, jossa pääsee viettämään helposti aikaa isommalla porukalla. Toukokuussa koko Malminkartanon korttelin väki kokoontui asukkaiden ja omaisten yhteisiin pihajuhliin rennon grillailun merkeissä.

– On hienoa, että kaupunkimiljööseen on saatu näinkin iso piha, joka mahdollistaa ulkoilun meidän asukkaillemme. Siellä on mukava touhuta ja helppo liikkua, olipa apuvälineitä tai ei. Turvallisuusasiat ovat myös hyvin kunnossa, Iida Hedman toteaa.

Yhteispiha soveltuu Mari Fihlmanin mukaan palvelukorttelin kaikille kohderyhmille, ja yli 200 hengen pihajuhla sujui siellä mainiosti. Hän odottaa innolla, mitä kaikkea toimintaa korttelissa päästään jatkossa suunnittelemaan.

On paljon mahdollisuuksia, kun samassa pihapiirissä ovat vanhukset, kehitysvammaiset, lapset ja vielä koiratkin. Esimerkiksi lapsille tulee erilaisuus mukavalla tavalla tutuksi.

Myös Hedmanin mielestä yhteisöllisyys on Malminkartanon palvelukorttelin rikkaus.

Minusta on erityisen onnistunutta, miten tässä saadaan saman katon alle monia eri ikäryhmiä ja toimijoita. Siinä on toimivaa synergiaa. Hyvillä mielin voi lähteä miettimään yhdessä jatkoa.

Yhdessä tekeminen näkyy Norlandia Pikkupakarin arjessa

Elokuun alusta lähtien Malminkartanon palvelukorttelissa on raikunut myös lasten leikki ja nauru, kun päiväkoti Norlandia Pikkupakari aloitti toimintansa. Alkutaival hienoissa ja monipuolisissa tiloissa on sujunut erinomaisesti, Pikkupakarin johtaja Kaisu Ojalehto kertoo.

”Yhdessä”-teema tulee Pikkupakarissa esiin heti, kun astuu sisälle. On avaraa ja valoisaa, ja erikokoisia tiloja on mahdollista hyödyntää monella tavalla. Kokonaisuutenahan Malminkartanon palvelukortteli on aivan ainutlaatuinen.

Yhteisöllisyys näkyy vahvasti kodinomaisen Pikkupakarin arjessa. Pienemmillä ja isommilla lapsilla on yhteistä toimintaa, ja yhteistyötä tehdään palvelukorttelin muiden toimijoiden kanssa esimerkiksi jumppa- ja laulutuokioiden merkeissä.

– Olemme saaneet täällä ihanan vastaanoton. Yhdessä tekemisen mahdollistaa hyvin myös se, että sisätilojen kautta pystyy liikkumaan helposti joka paikkaan, Ojalehto sanoo.

Ojalehdon mukaan Malminkartanon palvelukortteli ja uudet toimivat tilat kiinnostavat selvästi myös työnhaussa.

Pikkupakariin on haettu töihin juuri palvelukortteli-konseptin vuoksi. Se tuo ihan uuden näkökulman päiväkodin tekemiseen, kun mukana on vanhuksia ja muita toimijoita.

Lue lisää Malminkartanon palvelukorttelista.

Edellinen Seuraava