Artikkelit | 16.10.2024

Hoivatiloilla hankekehitys lähtee aina asiakkaan tarpeista ja tavoitteista

Hankekehityksen ammattilainen tarvitsee työssään verkostoja, alan perusteellista tuntemusta ja kykyä hallita monien ammattilaisten yhteenliittymiä. Hoivatilat erottuu osaamisellaan ja kyvykkyydellään tehdä palvelukortteleita ja muita isoja kokonaisuuksia. Niihin myös hankekehityksessä tähdätään tavoitteellisesti.

Satamatien palvelukortteli Oulun Toppilansalmessa on yksi esimerkki laadukkaasta hanketyöstä, jossa kohde on iso ja haastavakin.

Hoivatilojen hankekehitysosaamisen ytimessä on asiakkaiden ja heidän tarpeidensa syvällinen ymmärtäminen, kiteyttävät hankekehityspäälliköt Antti Heiskanen ja Mikko Yrtti. Jokainen projekti alkaa asiakkaasta: mitä he tarvitsevat, missä he haluavat toimia ja mikä on asiakkaalle mahdollinen kustannustaso.

Ammattitaitoinen hankekehittäjä Hoivatiloilla ymmärtää paitsi yrityksen oman liiketoiminnan myös sen, mitä pitäisi kehittää ja mille on kysyntää.

– Jos Helsingissä päästään kehittämään hanketta, niin aika varmasti on myös asiakkaita. Pienemmillä paikkakunnilla lähtökohtana korostuu se, että kehitetään vain asioita, joille on kysyntää, Antti sanoo.

Antti Heiskanen (vas.) toteaa, että tiivis yhteistyö asiakkaiden kanssa on hankekehitystyössä äärimmäisen tärkeää. Hankkeita ei myöskään tule kehittää vain kehittämisen vuoksi, vaan aina tulee huomioida asiakastarve, Mikko Yrtti (oik.) muistuttaa.

– Se, että ymmärtää, mitä on kehittämässä, on sinänsä itsestäänselvyys, mutta välillä perusasiat saattavat vauhdissa unohtua. Markkinoilla tapahtuu sitäkin, että kehitetään hankkeita kehittämisen vuoksi, mutta asiakastarvetta ei ole, jolloin kehittäminen on turhaa, Mikko täydentää.

Esimerkkinä Hoivatilojen hankekehittäjien tiimin onnistumisesta Antti mainitsee Vantaalla äskettäin toteutetun kaavamuutosprojektin. Hoivatilat hankki riskillä tontin, jolle ei aluksi ollut selkeää käyttötarkoitusta, mutta siinä nähtiin potentiaalia.

Kaavamuutoksen kautta tontille kehitettiin hoivakiinteistö, joka vastaa asiakkaan tarpeisiin. Projekti ei ollut suoraviivainen, vaan vaati sitkeyttä ja riskinkantokykyä – ominaisuuksia, jotka ovat tärkeitä maaliin asti etenevässä hankekehitysprosessissa.

Kaavamuutokset ja pitkäaikaiset hankkeet vaativat kärsivällisyyttä ja kykyä hallita riskejä. Tarvitaan hyvää vatsaa ja kahvinkestoa, Antti ja Mikko naurahtavat.

Välillä tulee takapakkiakin, mutta sitten vain etsitään uutta reittiä määränpäähän. Usein nämä projektit kestävät vuosia, mutta lopputuloksena on asiakkaan tarpeisiin täydellisesti räätälöity ratkaisu, he jatkavat.

Verkostoja, kumppaneita ja yhteistyötä

Hankekehittäjän työn kuvailu ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista, sanovat Antti Heiskanen ja Mikko Yrtti. Hankekehitystä kun voi tehdä monilla eri tavoilla, ja jokainen tekee sitä omista lähtökohdistaan.

Alan johtavana toimijana Hoivatilat erottuu kyvykkyydellään hallita ja tehdä palvelukortteleita ja muita isoja kokonaisuuksia – ja niihin myös tavoitteellisesti tähdätään.

– Pystymme siihen, mihin monet eivät. Meillä on osaamista suunnitella suuria kokonaisuuksia, Antti sanoo.

Kun rakennetaan vaatimuksiltaan ja tavoitteiltaan vaihtelevia projekteja, Hoivatilojen tapaan tehty onnistunut hankekehitys edellyttää tiivistä yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa ja oikeiden ihmisten tuntemista.

Hoivatilojen ammattilaiset tuntevat monivaiheisten hankkeiden vaatimat kumppaniverkostot, jotka ulottuvat maanomistajista urakoitsijoihin ja kaavoittajiin sekä arkkitehtitoimistoista kuntien virkamiehiin.

– Omakehitteistä hankekehitystä tehtäessä pitää tietää, kehen olla yhteydessä ja kenellä on tarvittavaa tietoa. Jos vaikka vanhaan ostoskeskukseen halutaan kehittää hoivaa, täytyy hallita monien ammattilaisten yhteenliittymä ja saada heidät puhaltamaan yhteen hiileen, sanoo Mikko.

Alan monipuolisia ammattilaisia

Antti Heiskanen on toiminut nelisen vuotta hankekehityspäällikkönä Hoivatiloilla. Ennen liittymistään Hoivatilojen tiimiin hän työskenteli 11 vuotta Skanskalla muun muassa tukitoiminnoissa, yksikönvetäjänä ja asuntorakentamisen projektipäällikkönä.

Mikko Yrtti on Hoivatilojen hankekehityspäällikkönä tuoreempi kiinnitys noin vuoden kokemuksellaan. Ennen Hoivatiloja Mikko teki hankekehitystä sekä rakennusliikkeen että kiinteistösijoitusyhtiön leivissä.

Sitä ennen vierähti vuosikymmen rakennustyömailla monissa eri tuotannon tehtävissä, Mikko taustoittaa.

Antti Heiskasen toimiessa takavuosina asuntorakentamisen parissa hankekehittäminen oli hänen mukaansa selkeää: hankit tontin ja mietit siihen talon. Hoivatiloilla kaiken keskiössä on asiakas ja hänelle sopivan hankkeen luominen.

Hankekehitystyötä voi tehdä systemaattisesti, ja sopivia tontteja voi löytää yksinkertaisimmillaan karttoihin ja kaavoihin huolellisesti perehtymällä. Toisaalta hankekehittäjä tarvitsee myös hyvää vainua mahdollisuuksille.

Onnistumiset perustuvat paljolti ymmärrykseen siitä, missä ovat paikat, joihin asiakas haluaa tulla kiinteistöineen. Pitää olla hereillä, sillä mahdollisuuksia voi ilmetä sieltä täältä ihmisten puheista, myös alan ulkopuolelta.


Oulun Satamatien palvelukortteli, havainnekuva

Satamatien palvelukortteli

Nykyaikainen asumisen ja palveluiden kokonaisuus Ouluun.

Lue lisää


Malminkartano palvelukortteli

Monimuotoista asumista, palveluita ja työpaikkoja Malminkartanoon.

Lue lisää


Sisunaukion palvelukortteli

Palvelukortteli täydentää suositun Härmälänrannan.

Lue lisää


Edellinen Seuraava