Vehreää, viihtyisää ja toiminnallista – Aidosti yhteinen pihapiiri
Sahapiha 2:n kylämäisen, vehreän yhteispihan
suunnittelusta vastasi Nomaji maisema-arkkitehdit Oy.
Suunnittelussa ja rakentamisessa sovellettiin kestävän
ympäristörakentamisen toimintamallia: pihan ratkaisuilla
tavoitellaan kestävän kehityksen mukaisia,
resursseja tuleville sukupolville säästäviä ratkaisuja.
Nomajin Varpu Mikolan mukaan tarkoituksena on vaalia luonnon prosesseja, kuten veden kiertokulkua, elävää maaperää ja kasvillisuusalueiden monimuotoisuutta.
– Meidän arvoissa on tosi vahvasti luonnon ja elinympäristömme kunnioittaminen, mikä koskee niin ihmistä kuin muitakin lajeja ja myös tulevia sukupolvia. Oli siis ilo päästä toteuttamaan hanketta Hoivatilojen kanssa, kertoo Mikola.
Yhteispihan kasvillisuus ja viljelylaatikot luovat hyvät puitteet luontopainotteisen Pilke-päiväkodin arkeen. Luonnonmukaisuus näkyy toki myös päiväkodin omassa pihassa, jossa on paljon luonnon omia materiaaleja, kuten käsittelemätöntä puuta ja kunttaa. Tehtaissa valmistettujen leikkivälineiden lisäksi pihassa kiipeillään puunrunkojen päällä. Synteettisiä pintamateriaaleja pihassa on vähemmän, ja luonnollisia, kuten hiekkaa ja soraa, taas enemmän.
– Omenapuita, marjapensaita, luonnonkasveja, alueella menestyviä puutarhakasveja – monimuotoisen kasvillisuuden joukkoon lukeutuu paljon syötäviäkin kasveja. Asukkaiden käytössä on viljelylaatikoita, joihin he voivat itse valita kasvit.
Ainutlaatuisen yhteispihan suunnittelusta vastasi maisema-arkkitehti Varpu Mikola Nomajilta.
Mikola kertoo suunnittelun lähteneen täysin puhtaalta pöydältä, sillä entinen saha-alue oli siivottu täysin tyhjäksi ja tasaiseksi. Piha kuitenkin henkii sahalaitoshistoriaa: puumateriaalien runsaaseen ja monimuotoiseen käyttöön on satsattu.
Yhteispihan erikoisuuksiin lukeutuu kaikkien käytössä oleva pihakaivo, johon johdetaan sadevettä viljelysten kasteluvedeksi. Vesi elävöittää myös hoivakodin pihaa: katolta johdetut vedet pulpahtavat pihalle ja jatkavat solisten matkaansa aidan alitse päiväkodin vesileikkipaikalle.
Luonnonmukaiset, kestävämmät ratkaisut
Pihan painanteet ja pinnanmuotoilu pyrittiin tekemään siten, että kasvit voivat hyödyntää sadevesiä, eikä niitä tarvitse erikseen kastella. Pihalle pyrittiin valitsemaan kestävällä tavalla tuotettuja, paikallisia tai kierrätettyjä materiaaleja. Niinpä toteutuksessa hyödynnettiin muun muassa työmaalta löytyneitä suuria kiviä.
Pihalla ei ole lainkaan viikoittain leikattavaa nurmikkoa, vaan niittymäisempää, luonnollisempaa nurmea, mikä paitsi edistää lajien monimuotoisuutta, keventää kunnossapitoa. Pihasta halutaan ajan saatossa mahdollisimman vehreä, ja runsaalla kasvillisuudella on iso merkitys myös miellyttävän pienilmaston aikaansaamisessa. Hyvä pienilmasto muutenkin viihtyisässä ympäristössä houkuttelee viettämään aikaa ulkona, touhuamaan ja tapaamaan naapureita.
Varpu Mikola iloitsee siitä, että asenneilmapiiri rakentamisen parissa on muuttunut: luonnonmukaiset, kestävän ympäristörakentamisen mukaiset ratkaisut valitaan yhä useammin.
LUE LISÄÄ: